Κυριακή, 13 Μαρτίου 2011

Γαρίδες γιουβέτσι


Για 4-5 μερίδες:

500 γρ γαρίδες φρέσκες ή κατεψυγμένες
4 κουταλιές ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
3-4 φρέσκιες ντομάτες (κατά προτίμηση χωρίς φλούδα)
1/2 φλυτζάνι άσπρο κρασί
2 κουταλάκια ρίγανη
1/2 κουταλάκι κοκκινοπίπερο ή τσίλι
1 κουταλάκι ξερό βασιλικό
1 πακέτο κριθαράκι μέτριο
αλάτι και πιπέρι
φέτα τριμμένη



Το πρώτο που κάνουμε είναι να βράσουμε τις γαρίδες
σε μπόλικο νερό για 5 λεπτά
ή για 2' αν είναι κατεψυγμένες.
Τις σουρώνουμε και κρατάμε το ζουμί.
Ζεσταίνουμε το λάδι, ροδίζουμε το σκόρδο για μισό λεπτό,
κατόπιν ρίχνουμε τις ντομάτες περασμένες στο μούλτι, 
βράζουμε για 3 λεπτά,
προσθέτουμε το κρασί, τη ρίγανη, το τσίλι, το βασιλικό 
και βράζουμε για 5 λεπτά ακόμα.
Μεταφέρουμε τη σάλτσα σε πυρέξ 
προσθέτοντας το ζωμό απο τις γαρίδες,
αλατοπιπερώνουμε, τοποθετούμε σε ζεστό φούρνο
και μόλις πάρει βράση προσθέτουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε.
Ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου, προσθέτοντας λίγο ζεστό νερό, 
αν χρειαστεί.
5 λεπτά πριν το τέλος προσθέτουμε τις γαρίδες και τη φέτα 
και ανακατεύουμε προσεκτικά.
Βγάζουμε το φαγητό απο το φούρνο ενώ έχει ακόμα λίγο ζουμάκι,
αφήνουμε να τραβήξει τα υγρά και σερβίρουμε ζεστό.
Αν δεν προσθέσουμε τη φέτα 
έχουμε ένα ωραιότατο νηστίσιμο πιάτο...
Καλή μας όρεξη!

14 σχόλια:

  1. Νόστιμο, νηστίσιμο και πολύ θρεπτικό φαγάκι. Το φτιάχνω συχνά με σπαγγέτι, τώρα θα το δοκιμάσω και με κριθαράκι.....μου έδωσες καλή ιδέα!!
    Φιλιά, καλή Κυριακή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αυτές τις μέρες έχουμε φάει γαρίδες με κάθε τρόπο, το γιουβέτσι είναι από τα αγαπημένα μας, οπότε δε θα έλεγα όχι για ένα πιατάκι ακόμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπέροχο.........λατρεύω τα θαλασσινά ώς γνωστόν!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι τόσο τέλειο!!!!!!!
    Μου αρέσει τόσο το κριθαρακι μα και οι γαρίδες οπότε μπαίνει στα υπόψιν!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ξερογλείφομαι τώρα που το βλέπω!!!
    Γειά στα χεράκια σου Μπέτη!
    Καλή εβδομάδα να έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θαλασσινά με ζυμαρικά. Υπέροχος συνδυασμός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εγώ δεν νηστεύω, οπότε βάλε μπόλικη φετούλο στο πιάτο μου!!
    Το φαγάκι σου και πολύ γιάμι Μπέτυ μου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. μπόλικη φετα!μπόλικη!!υπέροχο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μια που δε νηστεύω, στείλε ένα πιατάκι με μπόλικη φέτα:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. καλησπέρα!Το γιουβέτσι το λατρεύω,αλλά θα το πιστέψεις, δεν έχω δοκιμάσει ποτε με γαρίδες!Αλλά για τη νηστεία(χωρίς το τυράκι!)θα είναι ό,τι πρέπει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ωρε γαρίδα που θα φάμε !!!!!!! Καλή εβδομάδα Μπέτυ μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το "1/2 φλυτζάνι άσπρο κρασί" πότε το βάζουμε;
    Εγώ το ήπια όσο μαγείρευα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ Ανώνυμος:

    Ευχαριστώ για την επισήμανση, η συνταγή διορθώθηκε!
    Ρίχνουμε την ντομάτα, βράζει για 3 λεπτά και τότε προσθέτουμε το κρασί...

    Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...