Τρίτη, 30 Αυγούστου 2011

Μπισκότα με μαύρη ζάχαρη και σοκολάτα


Τραγανά μπισκοτάκια, γεμάτα γλύκα και τσαχπινιά!
 Υλικά για 65 μπισκότα περίπου:

200 γρ βιτάμ
100 γρ μαύρη ζάχαρη
350 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι μπέικιν
1 αυγό
1 φλυτζανάκι γάλα (40 γρ περίπου)
1 φλυτζανάκι ελαιόλαδο (40 γρ περίπου)
100 γρ σοκολάτα σε σταγόνες
(ή κουβερτούρα κομμένη σε μικρά κομμάτια)

Πριν ξεκινήσουμε την εκτέλεση θα πρέπει να αφήσουμε το βιτάμ 
σε θερμοκρασία δωματίου για να μαλακώσει αρκετά.

Στο μπολ του μίξερ βάζουμε το βιτάμ, την ζάχαρη, 
το αλεύρι και το μπέικιν και ανακατεύουμε 
με τον γάντζο του ζυμώματος για 2-3 λεπτά, 
μέχρι να αρχίσουν να ομογενοποιούνται τα υλικά.
Τότε προσθέτουμε το αυγό, το γάλα και το ελαιόλαδο 
και συνεχίζουμε το ζύμωμα για 5-6 λεπτά περίπου. 
Τέλος ρίχνουμε και τις σταγόνες σοκολάτας 
(ή την κουβερτούρα) 
και ανακατεύουμε για λίγο ακόμα,  
μέχρι να πετύχουμε μια λεία και ελαστική ζύμη.
Τυλίγουμε το ζυμάρι σε μεμβράνη 
και το βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα περίπου για να σφίξει 
και να μπορούμε να το δουλέψουμε ευκολότερα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ο 
και στρώνουμε με λαδόκολλα το ταψί του φούρνου.
Κόβουμε μικρά κομματάκια από το ζυμάρι, 
τα πλάθουμε σαν μπαλάκια, 
τα τοποθετούμε στο ταψί και τα πιέζουμε ελαφρά με το χέρι μας
 ή με ένα πηρούνι.
 Τα ψήνουμε για 12-15 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν.

Για να διατηρηθούν τραγανά, 
τα φυλάμε σε δοχείο που κλείνει ερμητικά!

Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2011

Σολομός ψητός

Πλούσιος σε πολύτιμα Ω-3 λιπαρά,
αλλά και βιταμίνες, μέταλλα και φώσφορο,
ο σολομός είναι μιά τροφή με μεγάλη διατροφική αξία
αλλά και νοστιμιά!

Υλικά για 3 μερίδες:

3 φιλέτα σολομού
2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
Χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
2-3 κουταλιές άνιθος ψιλοκομμένος
1 σκελίδα σκόρδο
Αλατοπίπερο

Πλένουμε και στεγνώνουμε το ψάρι
και το τοποθετούμε σε ταψάκι ή πυρέξ.
Ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού,
τον άνιθο και το σκόρδο ολόκληρο.
Περιχύνουμε τα φιλέτα με το μίγμα που ετοιμάσαμε
 και τα αφήνουμε στο ψυγείο για καμμιά ώρα ή και περισσότερο.
Τα αλατοπιπερώνουμε ελαφρά
και τα ψήνουμε στο γκριλ χωρίς να τα γυρίσουμε,
μέχρι να ροδίσει καλά το ψάρι.
Σερβίρουμε με μια σαλάτα – εγώ προτίμησα βλήτα -
και περιχύνουμε με το ζουμί
που έμεινε στο ταψάκι μετά το ψήσιμο.
Απολαυστικό!

Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2011

Κοτόπουλο με μπέϊκον και πένες ολικής αλέσεως

Εύκολο και πολύ νόστιμο,
ιδανικό για ένα γρήγορο δείπνο με φίλους...

Υλικά για 4-5 μερίδες:

700 γρ φιλέτο κοτόπουλο
(από στήθος ή μπούτι ανάλογα με τις προτιμήσεις σας)
4-5 κουταλιές ελαιόλαδο
5-6 φέτες μπέϊκον
2 σκελίδες σκόρδο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
150 γρ κρέμα γάλακτος light (ή ίση ποσότητα γάλα εβαπορέ)
1 πακέτο πένες ολικής αλέσεως (500 γρ)
Τυρί τριμμένο της αρεσκείας μας
Λίγα φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού

Κόβουμε το κοτόπουλο σε μπουκίτσες
και ψιλοκόβουμε το μπέϊκον.
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε μπόλικο νερό να βράσει,
το αλατίζουμε και ρίχνουμε τις πένες να βράσουν
αλλά να κρατάνε.
Μέχρι να γίνουν οι πένες,
σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε καλά το ελαιόλαδο
και σοτάρουμε το κοτόπουλο μαζί με το μπέϊκον
μέχρι να ροδίσουν.
Προσθέτουμε τις σκελίδες σκόρδου ολόκληρες,
χαμηλώνουμε τη φωτιά
 και αφήνουμε το κοτόπουλο να σιγοβράσει,
στο ζουμί που θα κατεβάσει, για 30-40 λεπτά περίπου,
ανάλογα με το μέγεθος των κομματιών.
Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος.
Αφήνουμε να πάρει μια  βράση και σβήνουμε τη φωτιά,
αφήνοντας το τηγάνι πάνω στο ζεστό μάτι.
Σουρώνουμε τις πένες
και τις ρίχνουμε στο τηγάνι με το κοτόπουλο.
Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε το φαγάκι ζεστό,
πασπαλίζοντας με τυρί τριμμένο και φυλλαράκια βασιλικού!
Καλή όρεξη!

Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2011

Μοσχάρι γιουβέτσι

Πολύ αγαπημένο φαγάκι και πολύ εμφανίσιμο
όταν σερβίρεται σε ατομικά πυρίμαχα σκεύη!

Υλικά για 6 μερίδες:

1 κιλό μοσχάρι σπάλα ή ποντίκι
κομμένο σε μικρά κομμάτια
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ολόκληρο
Μισό φλυτζάνι ελαιόλαδο
3 φρέσκιες ώριμες ντομάτες
αλατοπίπερο
1 πακέτο κριθαράκι μέτριο (500 γρ)

Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο
 και ροδίζουμε καλά τα κομμάτια του κρέατος,
μαζί με το ολόκληρο κρεμμύδι
(το κρεμμύδι θα λιώσει στη διάρκεια του ψησίματος
και θα χυλώσει πολύ ωραία τη σάλτσα).
Μόλις πάρει χρώμα το κρέας,
προσθέτουμε μια κούπα ζεστό νερό,
χαμηλώνουμε τη φωτιά
και αφήνουμε να σιγοβράσει για μισή ώρα περίπου.
Προσθέτουμε τις ντομάτες λιωμένες, αλατοπίπερο
και άλλη μια κούπα ζεστό νερό.
Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για ακόμα 30 λεπτά,
μέχρι να μαλακώσει αρκετά, αλλά να μην λιώσει.
Εν τω μεταξύ προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο.
Τότε μεταφέρουμε το κρέας μαζί με τη σάλτσα του σε ταψί,
προσθέτουμε άλλη μια κούπα ζεστό νερό,
τοποθετούμε το ταψί στο φούρνο,
και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το κριθαράκι. 
Ανακατεύουμε καλά, ρίχνουμε λίγο αλατοπίπερο ακόμα
και αφήνουμε να ψηθεί για 15-20 λεπτά,
ανακατεύοντας πότε-πότε, μέχρι να ετοιμαστεί το κριθαράκι.
Αν χρειαστεί κατά τη διάρκεια του ψησίματος,
προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ακόμα,
με προσοχή όμως, γιατί θέλουμε το κριθαράκι να ψηθεί
αλλά να μείνει σπυρωτό, να μην λασπώσει!
Συνήθως όταν έχω κόσμο, μοιράζω το κρέας με τη σάλτσα
από την κατσαρόλα κατευθείαν σε ατομικά πήλινα γιουβετσάκια
και ρίχνω εκεί το κριθαράκι να ψηθεί ~
και σερβίρω το φαγητό στο τραπέζι όπως είναι μέσα στο πήλινο!
Υπέροχο!

Σάββατο, 13 Αυγούστου 2011

Κολοκυθοκαροτοκεφτέδες


Οι κολοκυθοκεφτέδες είναι από τα πιο αγαπημένα 
καλοκαιρινά μεζεδάκια!
Εδώ η βασική συνταγή έχει εμπλουτιστεί με καρότο
 και ακόμα περισσότερα μυρωδικά για έξτρα νοστιμιά!
Υλικά:

4-5 μέτρια κολοκυθάκια
3 μέτρια καρότα
1 ξερό κρεμμύδι
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 αυγά
½ ματσάκι δυόσμο
½ ματσάκι μαϊντανό
½ ματσάκι άνιθο
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Αλάτι και πιπέρι
Λάδι για το τηγάνι


Πλένουμε και καθαρίζουμε τα κολοκυθάκια. 
Τα τρίβουμε απο τη χοντρή πλευρά του τρίφτη. 
Τα αλατίζουμε ελαφρά, τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν καλά 
και τα πιέζουμε με το χέρι να φύγουν τα υγρά τους.
Τα βάζουμε σε λεκανίτσα. Τρίβουμε και τα καρότα,

ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα μυρωδικά και τα προσθέτουμε.  
Ρίχνουμε τα αυγά και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε. 
Προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας ~ 
ίσως δεν το πάρει όλο ή ίσως χρειαστεί λίγο ακόμα 
έτσι ώστε να έχουμε ένα παχύρευστο μείγμα.
Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε μπόλικο λάδι να ζεσταθεί καλά 
και ρίχνουμε το μείγμα σε μικρές κουταλιές.
Αφήνουμε να ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές 
και βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα
(που έχουμε στρώσει με χαρτί κουζίνας) 
για να απορροφηθούν τα πολλά λάδια.

Απολαμβάνουμε τους κολοκυθοκαροτοκεφτέδες ζεστούς!

Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2011

Μαρμελάδα ροδάκινο

Ιδανική εποχή για να φτιάξουμε μια από τις πιο αγαπημένες μαρμελάδες!
 Η δοσολογία είναι για 2 μέτρια βάζα:

1 κιλό ώριμα ροδάκινα διαφόρων ειδών (ζυγισμένα χωρίς κουκούτσια)
500 γρ ζάχαρη
Χυμός από μισό λεμόνι
1 κουταλάκι μαυροκούκι (προαιρετικά)
Πλένουμε τα ροδάκινα και τα καθαρίζουμε ~ 
όχι τελείως, καλό είναι να μείνει και λίγη φλούδα!
Τα κόβουμε σε λεπτές φέτες ~ όσο μικρότερα τα κομμάτια,
 τόσο περισσότερο θα λιώσουν, 
έτσι αν θέλουμε η μαρμελάδα μας να έχει μέσα 
ορατά κομματάκια φρούτου, 
κόβουμε τα ροδάκινα σε μεγαλύτερα κομμάτα!
Τα ρίχνουμε σε βαθιά κατσαρόλα, προσθέτουμε τη ζάχαρη 
και βάζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει βράση, 
ανακατεύοντας συχνά.
Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά
 και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσει.
Σε 45 λεπτά περίπου θα έχουν βράσει τα φρούτα 
και θα έχει πήξει η μαρμελάδα, 
τότε προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το μαυροκούκι ~ 
αν βάλουμε!
Επίσης μπορούμε σε αυτή τη φάση να προσθέσουμε 
λίγα ωμά αμύγδαλα ξεφλουδισμένα!
 Ανακατεύουμε καλά, σβήνουμε τη φωτιά 
και όπως είναι καυτή η μαρμελάδα 
γεμίζουμε τα ζεστά αποστειρωμένα βάζα
 (για την αποστείρωση πατήστε εδώ).
Κλείνουμε καλά τα βάζα με τα καπάκια τους 
και τα γυρνάμε ανάποδα.  
 Τα αφήνουμε έτσι μέχρι να κρυώσουν τελείως.
Όταν ανοίξουμε το βάζο, το φυλάμε στο ψυγείο.
Κι ένα μυστικό:  για να βεβαιωθούμε ότι η μαρμελάδα είναι έτοιμη, όπως είναι καυτή βάζουμε λίγη σε ένα πιατάκι και χαράζουμε ένα "δρόμο" με το δάχτυλό μας ~ αν ο δρόμος δεν κλείσει, είναι έτοιμη για να μπει στα βάζα, αλλιώς  βράζουμε λίγα λεπτά ακόμα!

Δευτέρα, 8 Αυγούστου 2011

Μελιτζάνες με σάλτσα

Από τα ωραιότερα λαχανικά η μελιτζάνα, όταν δεν τηγανιστεί δεν είναι ιδιαίτερα βαριά,
όπως σε αυτή την απλή και πανεύκολη συνταγή...

Υλικά για 4-5 μερίδες:

4-5 μελιτζάνες
2-3 πατάτες
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
2 ντομάτες ώριμες
1 σκελίδα σκόρδο
Μισό φλυτζάνι ελαιόλαδο
Αλατοπίπερο
Μισό ματσάκι μαϊντανός (προαιρετικά)

Κόβουμε τις πατάτες σε ροδέλες.
Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε μέτριες φέτες.
Τις ρίχνουμε σε ένα μπολ με νερό και αλάτι για να μην μαυρίσουν.
Τρίβουμε τις ντομάτες ή τις περνάμε στο μούλτι.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο,
να ροδίσουν ελαφρά αλλά να μην αρπάξουν.
Προσθέτουμε τις ντομάτες και μισό φλυτζάνι νερό,
αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει
για 10 λεπτά περίπου. 
Τοποθετούμε τις πατάτες στην κατσαρόλα,
στραγγίζουμε τις μελιτζάνες και τις βάζουμε πάνω από τις πατάτες.
Προσθέτουμε τον μαϊντανό (αν βάλουμε),
χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο
και αφήνουμε το φαγητό να βράσει μέχρι να μαλακώσουν
και να χυλώσουν τα λαχανικά ~
δεν θα χρειαστεί πάνω από 20-30 λεπτά.
Προσέχουμε να μην ανακατέψουμε καθόλου για να μην διαλυθούν τα λαχανικά,
απλά κουνάμε ελαφρά την κατσαρόλα!
Συνοδέψτε το με ένα κομμάτι φέτα
και έχετε ένα νοστιμότατο πιάτο!

Σάββατο, 6 Αυγούστου 2011

Τυρόπιτα χωρίς αυγά της Λίζας

Το σχόλιο της συνονόματης Λίζας Π.
ήταν το έναυσμα γι αυτή τη νοστιμότατη και ελαφριά τυρόπιτα
χωρίς αυγά! 

Υλικά για ένα μεγάλο πυρέξ:

1 πακέτο φύλλο κουρού
400 γρ ανθότυρο
100 γρ γραβιέρα Νάξου τριμμένη
100 γρ ρεγκάτο τριμμένο
1 μεγάλο κουτί γάλα εβαπορέ
Αλατοπίπερο
Πάπρικα
Λίγο ελαιόλαδο και γάλα για το άλειμμα

 Σε μεγάλο μπολ λιώνουμε με το πηρούνι το ανθότυρο,
προσθέτουμε τα τριμμένα τυριά, αλατοπίπερο, λίγη πάπρικα
ρίχνουμε και το εβαπορέ και ανακατεύουμε καλά,
να ενωθούν τα υλικά και να γίνει το μίγμα σαν πηχτός χυλός. 
Λαδώνουμε καλά το πυρέξ.
Απλώνουμε το ένα φύλλο κουρού.
Στρώνουμε το μίγμα πάνω στο φύλλο,
 καλύπτουμε με το άλλο φύλλο
και αλείφουμε την επιφάνεια με ελάχιστο γάλα και ελαιόλαδο.

Χαράζουμε σε κομμάτια, ραντίζουμε με ελάχιστο νερό
 και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο,
στους 180ο για 45 λεπτά περίπου,
μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
Βγάζουμε το πυρέξ από το φούρνο,
αφήνουμε να μισοκρυώσει και σερβίρουμε.
Τρώγεται πολύ ευχάριστα και σε θερμοκρασία δωματίου!
Δοκιμάστε την οπωσδήποτε!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...