Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2009

Γεμιστά με ρύζι

Τα γεμιστά τα αγαπάμε οικογενειακώς και πάντα με σκέτο ρύζι, χωρίς κιμά, αλλά με μπόλικα μυρωδικά...
Υλικά:
4-5 ντομάτες
4 πιπεριές πράσινες
3 μελιτζάνες φλάσκες μικρές
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 ματσάκι δυόσμος ψιλοκομμένος
1 ματσάκι άνιθος ψιλοκομμένος
αλάτι και πιπέρι
λίγη ζάχαρη
2 φλυτζάνια ελαιόλαδο
2 κούπες ρύζι για γεμιστά
2 μέτριες πατάτες

Πλένουμε τα λαχανικά. Κόβουμε το καπάκι απο τις ντομάτες και τις μελιτζάνες, τις αδειάζουμε προσεκτικά με ένα κουταλάκι. Λιώνουμε την ψίχα από τις ντομάτες και τις μελιτζάνες χωριστά στο μούλτι.
Αδειάζουμε με τις πιπεριές και πετάμε τα σπόρια. Τα τοποθετούμε όλα σε ταψί. Ανακατεύουμε λίγο αλάτι με λίγη ζάχαρη και πασπαλίζουμε το εσωτερικό από τις ντομάτες, τις μελιτζάνες και τις πιπεριές.

Ροδίζουμε σε λίγο λάδι το φρέσκο και το ξερό κρεμμύδι.
Ρίχνουμε το ρύζι, ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά, προσθέτουμε τον μαϊντανό, το δυόσμο, τον άνιθο, αλατοπίπερο, τη μισή ψίχα από τις ντομάτες και όλη από τις μελιτζάνες. Ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Γεμίζουμε τα λαχανικά κατά τα 3/4 περίπου, όχι μέχρι επάνω γιατί με το ψήσιμο το ρύζι φουσκώνει και θα χυθεί, και τα κλείνουμε με τα καπάκια τους.
Κόβουμε τις πατάτες σε μέτρια κομμάτια, τις αλατοπιπερώνουμε και τις τοποθετούμε στα κενά. Περιχύνουμε το φαγητό με το υπόλοιπο λάδι, την υπόλοιπη ψίχα της ντομάτας και 2 φλυτζάνια νερό.

Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 1 1/2 ώρα περίπου.
Γίνονται νοστιμότατα και πολύ-πολύ μυρωδάτα...

32 σχόλια:

  1. mmmmmm uperoxo fagito....par'oti paliotera den to etrwga katholou, autin tin fora to timisa deontos....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα γεμιστά είναι το πολυαγαπημένο φαγητό του γιου μου, να φανταστείς αν είναι να έρθει από το εξωτερικό που ζει, λέει θέλω γεμιστά,όχι πως δεν τα φτιάχνει μόνος του!!
    Με τα μυρωδικά που βάζεις μου θύμισες τα γεμιστά στο χωριό με πολλά μυρωδικά από τον κήπο μεταξύ αυτών και σχινόπρασο αλλά το κυριότερο ψημένα στη γάστρα με τα ξύλα, τέτοια νοστιμιά δεν περιγράφεται.
    Καλό βράδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μέχρι εδώ έφτασε η μυρωδιά τους! Θέλω και μπόλικη φετούλα όμως δίπλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αν και τρελαίνομαι για γεμιστά, τώρα λιμπίζομαι τις πατατουλες που ψήθηκαν μαζί με τόσα λαχανικά, βουτάω στο ταψί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το μπλογκ μου για ενα πιατο γεμιστα Μπετυ!!!
    Την καλησπερα μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ωχ!! Γεμιστά!! Τώρα με χτυπάς εκεί που πονάω.
    Έχουμε χρόνια να φάμε γεμιστά στο σπίτι ή έξω.
    Και αυτό γιατί κάθε φορά, λέει, μας συμβαίνει κάτι κακό! Τρίχες!! Μήπως τώρα που δεν τα τρώμε, μας συμβαίνουν πάντα καλά;;
    Εκτυπώνω τις φωτογραφίες σου και τις κορνιζάρω στο καθιστικό ΜΟΥ, έτσι για το "φάτε μάτια γεμιστά κλπ".
    Να είσαι καλά, καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τα φτιάχνουμε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, μόνο που εγώ δε βάζω τόσα μυρωδικά! Τα δικά σου θα μοσχομυρίζουν!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ μου αρεσε αυτη η εκδοχή θα δοκιμαστεί άμεσα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Betty μου μπράβο που βάζεις και δυόσμο, τους πάει πολύ!
    Οι αδελφές μου θεωρούν υπερβολή τον δυόσμο που βάζω στα γεμιστά (όπως και στα φασολάκια), αλλά εγώ δεν μπορώ να τα φανταστώ άνευ!
    Φιλάκια, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. αν εξαιρέσουμε τον ανιθο με τον οποιο δεν εχω καμια σχεση, τα κανουμε ιδια, και μαλιστα με λαχανικα απο τον κηπο του παππου στο χωριο. όντως μοσχοβολαει ολη η οικοδομη, χαμος λεμε απο κατω απο την εισοδο. εμεις τα συνοδευουμε με μπολικο στραγγιστο γιαουρτακι το καλοκαιρι. την αλλη φορα να γεμισεις και κολοκυθακια στο ταψι!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μια μελιτζάνα και μπόλικες πατατούλες παρακαλώ για μένα.ΑΑΑΑΑ και μια φρατζόλα ψωμι :))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Να ένα μπελαλίδικο φαγητό!! Δεν τα πετυχαίνω, δεν τα πετυχαίνω! Τη μια σκληρό το ρύζι, την άλλη λίγο λάδι, την άλλη σκληρά λαχανικά...μια φορά να τα πετύχω, έτσι...για τη δόξα!! Κάτι δεν μου πάει καλά με τα άτιμα τα γεμιστά (και είναι από τα αγαπημένα μου)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μπετούλα είναι ακριβώς, μα ακριβώς του γούστου μου. Ετσι τα φτιάχνω και εγώ μόνο που καμμιά φορά παραλείπω το σωτάρισμα!!!!!!!!

    αχ αχ τι μου κάνεις και είναι και ώρα φαγητού !!!!!!

    καλό σ/κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Θα συμφωνήσω απόλυτα με την Αγνή! Τζάμπα πάντα ο κόπος και όλα τα λαχανικά! Πάντα άψητες οι πιπεριές και ιδιαίτερα υδαρείς οι ντομάτες! Ακόμα και οι πατάτες άψητες! Και τα ψήνω 2 ώρες! Τόσα χρόνια ποτέ δεν έχω καταφέρει να ΄κάνω σωστά γεμιστά! Είμαι εντελώς άχρηστη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αψητα; Αλαξε ταψί. Μερικά με πολυ αλουμίνιο δεν κρατούν τη θερμοκρασία στο φαγητό.

      Διαγραφή
  15. βρε πως ειναι ετσι τα γεμιστα σου? ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κι εγώ θα συμφωνήσω με Μαρία και Αγνή. Δεν μπορώ να τα πετύχω ποτέ, το ρύζι την μία άψητο την άλλη λαπάς, μετά οι πιπεριές είναι σκληρές ή η ντομάτα δεν είναι αρκετή. Αυτό το φαγητό έχει πολύ προετοιμασία και εκτέλεση κι όταν δεν πετυχαίνει παθαίνω νευρικό κλονισμό :D. Δυστυχώς είναι από τα αγαπημένα μου και η συνταγή της Μπέτυς φαίνεται νοστιμότατη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ευχαριστώ για την συνταγή σου. Την τίμησα δεόντως. Μόνο που αντί για μελιτζάνες έβαλα κολοκυθάκια και χωρίς άνιθο - αυτά είχα τι να κάνω. Πάντως το φαγητό έγινε κάτι παραπάνω από τέλειο. Να 'σαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @ Βασίλη χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν!

    Ασχολείσαι με την μαγειρική;
    Αν φτιάξεις και κάτι άλλο θα χαρώ να μάθω την άποψή σου...

    Καλή Ανάσταση σου εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Μπράβο για την πολύ καλή συνταγή κ τη λεπτομερή περιγραφή! Ιδίως το τελευταίο είναι απαραίτητο για εμάς τις νέες νοικοκυρές! Αν μου επιτρέπεται, θα ήθελα να βάλω κ εγώ μια πινελιά σ'αυτό το ωραίο πιάτο. Είναι κάτι που μου είπε η κουμπάρα μου. Σε όλα τα παραπάνω υλικά, προσθέτει στη γέμιση αρκετή ρίγανη, λίγο κύμινο κ λίγο μπαχάρι κ γίνονται πεντανόστιμααααα!!!! Δοκιμάστε το κ δε θα χάσετε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Γιώτα & Γιώτης5 Ιουνίου 2012 - 4:18 μ.μ.

    Πάρα πολυ εύκολη συνταγή και πολύ νόστιμη.Μόλις τα δοκιμάσαμε!Πεντανόστιμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Νοστιμότατά! Ευχαριστούμε πολυ για τη συνταγή.
    Μάρκος (Αμερική)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @ Μάρκος:

    Χαίρομαι ιδιαίτερα που σας άρεσαν τα γεμιστά μου ~ και που η χάρη τους έφτασε μέχρι την Αμερική!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Εγώ έριξα και κομματάκια λαδοτύρι μέσα για περισσότερη γεύση! Δεν έβαλα άνηθο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Τα έφτιαξα το περασμένο Σαββατοκύριακο και ήταν πεντανόστιμα! Δυστυχώς δε βρήκα δυόσμο(Κυριακή και Αγγλία.. το'χαν πάρει όλο!)Έβαλα άνιθο, μαιντανό και βασιλικό, του πήγαινε. Την επόμενη φορά, δυόσμο :)Το arborio τά'κανε τέλεια! Σας ευχαριστώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι όμορφα! Πόσο χαίρομαι για την αποδοχή των συνταγών μου, και ειδικά από μέρη μακρινά! :)
      Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!

      Διαγραφή
  25. χαρηκα πολυ που ειδα τον ανηθο στην συνταγη. Τοσα χρονια δεν ειχα ιδεα οτι ο κοσμος τρωει γεμιστα χωρις ανιθο. Εμεις εδω σε ενα χωριο της βορειας ελλαδας περιμενουμε να βρουμε ανηθο και μετα φτιαχνουμε γεμιστα. Δεν μια φορα δεν ειχα πολυ ανηθο και δεν μου αρεσαν καθολου. Δινει τοσο ωραια γευση δροσιας που πολλες φορες θεωρω περιττα τα αλλα μυρωδικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. χαρηκα πολυ που ειδα τον ανηθο στην συνταγη. Τοσα χρονια δεν ειχα ιδεα οτι ο κοσμος τρωει γεμιστα χωρις ανιθο. Εμεις εδω σε ενα χωριο της βορειας ελλαδας περιμενουμε να βρουμε ανηθο και μετα φτιαχνουμε γεμιστα. Δεν μια φορα δεν ειχα πολυ ανηθο και δεν μου αρεσαν καθολου. Δινει τοσο ωραια γευση δροσιας που πολλες φορες θεωρω περιττα τα αλλα μυρωδικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεμιστά χωρίς άνιθο; ποτέ!!!
      Έτσι το 'μαθα κι εγώ από τη μαμά μου και έτσι το συνεχίζω, όσο περισσότερα μυρωδικά δε, τόσο το καλύτερο! -:)

      Διαγραφή
  27. τα γεμιστά σου δεν μου άρεσαν καθόλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...