Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2009

Μαντί

Ή αλλιώς ποντιακή μακαρονάδα με γιαούρτι και σκόρδο!

Τη συνταγή αυτή μου την έδωσε ένας φίλος με Ποντιακή καταγωγή και την έφτιαξα χωρίς να αλλάξω το παραμικρό...

Υλικά για 4 μερίδες:

1 πακέτο μακαρόνια χοντρά
4-5 σκελίδες σκόρδο
1 κούπα γιαούρτι στραγγιστό
¼ κούπας λιωμένο ζεστό βούτυρο
Αλάτι και πάπρικα
Ελαιόλαδο

Βράζουμε τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό με 2 κουταλιές λάδι.
Μόλις βράσουν κρατάμε ½ κούπα από το νερό που έβρασαν, τα σουρώνουμε, τα βάζουμε σε βαθιά πιατέλα και τα διατηρούμε ζεστά.
Χτυπάμε σε γουδί το σκόρδο με λίγο αλάτι να γίνει πολτός.
Σε μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, το σκόρδο και το νερό που κρατήσαμε από τα μακαρόνια και ανακατεύουμε καλά.

Περιχύνουμε τα μακαρόνια με το σκορδάτο γιαούρτι, προσθέτουμε και το ζεστό βούτυρο και ανακατεύουμε.
Πασπαλίζουμε με την πάπρικα και σερβίρουμε.

Όσοι πιστοί του σκόρδου προσέλθετε !!!

21 σχόλια:

  1. Μπέτυ λίγο με μπέρδεψες, σαν μαντί έχω δει κάτι εντελώς διαφορετικό, εκτός κι αν υπάρχουν πολλές εκδοχές.
    Όχι πως αυτό θα με χάλαγε!!
    Καλησπέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα! Φαίνεται πολύ νόστιμο, θα το δοκιμάσουμε κάποιο Σάββατο, γιατί αν το φάω και μετά πάω στο σχολείο...
    Φιλιά από το Βερολίνο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Ξανθή μου εγώ το "μαντί" δεν το είχα ξανακούσει, με αυτό το όνομα μου την έδωσαν την συνταγή, ίσως να υπάρχουν όπως λες και άλλες εκδοχές... Εσύ ως τι το ξέρεις;

    @ Benicos place: γέλασα με το σχόλιό σου, κι εγώ όπως βλέπεις Σάββατο την έφτιαξα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. μάλλον τεμπέλης ήταν ο Πόντιος που σου έδωσε τη συνταγή, οι Πόντιοι αλλά και οι Θρακιώτες και οι Καππαδόκες μαντί φτιάχνουν με χειροποίητο ζυμαρικό γεμιστό με κοτόπουλο ή κιμα, (γι' αυτό και το όνομα) μεγάλωσα με πολλούς Ποντίους είχα γιαγιά Θρακιώτισσα και σίγουρα αυτή είναι η τεμπέλικη μα πολύ νόστιμη εκδοχή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ γαστεροπλήξ: για να το λες κάτι παραπάνω θα ξέρεις! πάντως νόστιμο ήταν σίγουρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Νόστιμο φαίνεται αλλά με τη σειρά μου να πω ότι κι εγώ ως "μαντί", γνωρίζω κάτι σαν τορτελλινάκια γεμιστά με κιμά, το οποίο όντως σερβίρεται με γιαούρτι, μαϊντανό και πικάντικη σάλτσα ντομάτας.
    Μπορεί βέβαια γενικότερα, να εννοείται το ζυμαρικό με γιαούρτι;
    Πάντως είναι μιαμ μιαμ μιαμ και για σίνγκλς εξωτερικού, ό,τι πρέπει! :)))))))))))))))))))))))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό είναι μια εκδοχή "μαντί" που απέχει έτη φωτός απ' το πραγματικό μαντί. Ωστόσο ακούγεται καλό! Θα το δοκιμάσουμε οικογενειακώς και θα σου πούμε !
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όπως και να το λένε φαίνεται νοστιμότατο! Οι μακαρονάδες μου θα το εκτιμήσουν δεόντως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν έχω φάει, αλλά έχω φάει με γιαούρτι και είμαι σίγουρη πως θα μου αρέσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όπως και να λέγεται τελικά :) είναι μούρλια..Bettoula θα το φτιάξω σίγουρα,ήδη μου τρέχουν τα σάλια...Πού θα πάει αυτή η κατασταση με τα μακαρόνια?Με τρελαίνουν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ κι εμένα pandora μου, νομίζω ότι είναι το μοναδικό φαγητό που δεν μπορώ ποτέ να πω όχι...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σήμερα σας ανακάλυψα!. Τι ωραίες συνταγές! , θα τις φτιάξω, τα φαγητά φαίνονται νοστιμότατα. Θα το πω και στους φίλους μου. Ειμαι Ελληνίδα και παρακαλ'ω να με στηρ'ιξετε κάνοντας sign in sto blog μου. Δυστυχώς λιγοι είναι οι φίλοι μου που έχουν e-mail.Eχω παράπονο που στηριζομαι μόνο από ξένους. Καλό βράδυ.
    Μπέττυ Μανούσου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. κι εγω την εκδοχη της γαστεροπληξ γνωριζω ως μαντι...βεβαιως η δικη σου συνταγη ειναι απειρως ευκολοτερη και νοστιμοτατη χωρις αμφιβολια...τα κανω κι εγω ετσι...σλουρπ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ Betty Manousos: Καλώς ήρθες συνονόματη! (Ελισάβετ και σύ;)
    Θα χαρώ να τα λέμε συχνά...
    Καλό σου βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. πως να πεις οχι σε ενα τετοιο πιατο? καλη εβδομαδα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αυτή σίγουρα είναι μια διαφορετική και πολύ νόστιμη μακαρονάδα!
    Θα αρέσει σίγουρα στον γιόκα μου τον μικρό, που πολλές φορές ανακατεύει το ρύζι του με γιαούρτι ή τζατζίκι.
    Θα του την φτιάξω λοιπόν!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. I've never had any version! It looks delicious though. Pasta and garlic? Yummy!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πολυ μ'αρεσουν οι ποντιακες συνταγες γιατι παντα εχουν γιαουρτι και σκορδο και ειναι γευσεδις που δενουν.Νασαι καλα Μπετυ θα τη δοκιμασω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Εγώ καλέ γιατί το έχασα αυτό? Μπετούλα πρόλαβα? Θα φέρω κρασάκι!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ΑΣΦΑΛΩΣ!!! ΧΑΡΗΚΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΓΝΩΡΙΣΑ ΟΛΟΥΣ.
    ΠΟΛΛΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
    ΒΓΑΙΝΩ ΝΑ ΠΑΡΩ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΦΤΙΑΞΩ ΤΟ ΜΑΝΤΙ ΕΙΜΑΙ ΜΑΚΑΡΟΝΟΥ.!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...