Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2009

Κις λαχανικών σε φωλιά πατάτας


Είχα μπόλικα λαχανικά στο ψυγείο και είπα να φτιάξω κάτι σε τάρτα... Μετά θυμήθηκα μια συνταγή από αμερικάνικο, νομίζω, περιοδικό και είπα να την υλοποιήσω με κάποιες παραλλαγές. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ ικανοποιητικό, έγινε μια τάρτα νοστιμότατη και ασυνήθιστη...

Το πυρέξ και τα υλικά που χρησιμοποίησα έδωσαν 8 μέτρια κομμάτια:

3 μεγάλες πατάτες
λίγο ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4-5 στρογγυλά μανιτάρια σε φέτες
2 μέτρια κολοκύθια σε κύβους
2 μικρές μελιτζάνες φλάσκες χωρίς φλούδα σε κύβους
8-10 φύλλα σπανάκι χοντροκομμένα
2 μέτριες ντομάτες σε κύβους
2-3 κουταλιές δυόσμος
150 γρ φέτα σε κομματάκια
6 αυγά
1/2 φλιτζάνι γάλα φρέσκο
αλάτι και πιπέρι

Κόβουμε τις πατάτες σε λεπτές ομοιόμορφες ροδέλες. Αλατίζουμε και λαδώνουμε πολύ ελαφρά. Τις τοποθετούμε στο πυρέξ φροντίζοντας να μην μείνουν καθόλου κενά.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 10 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο.
Σε τηγάνι ζεσταίνουμε 3 κουταλιές ελαιόλαδο και ροδίζουμε το κρεμμύδι. Μόλις γυαλίσει προσθέτουμε τα μανιτάρια και σοτάρουμε για 5 λεπτά.

Ρίχνουμε το κολοκύθι και την μελιτζάνα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5-6 λεπτά ακόμα.

Προσθέτουμε και το σπανάκι, σβήνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να αχνιστεί.
Αποσύρουμε απο τη φωτιά και αλατοπιπερώνουμε ελαφρά.

Πάνω στις πατάτες ρίχνουμε την ντομάτα, τον δυόσμο και τη μισή φέτα.

Προσθέτουμε το μίγμα των λαχανικών και την υπόλοιπη φέτα.

Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και λίγο αλατοπίπερο. Περιχύνουμε τα λαχανικά και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά ακόμα.

ΔΕΝ πρέπει να παραψηθεί, αρκεί να στεγνώσει και να ροδίσει η επιφάνεια. Περιμένουμε να κρυώσει ελαφρά και σερβίρουμε.

18 σχόλια:

  1. πολυ καλη ιδεα για περισσευματα λαχανικων...και με πατατουλες απο κατω...γιαμ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kαλημέρα Μπέττυ. Υπέροχο φαγητό.!Πιστεύσις οτι αν αντι κρεμα γάλακτος τι αλλο θα μπορούσα να βάλλω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπετούλα μου επιτέλους τα κατάφερα να μπω στο σπιτικό σου!
    Μου κάηκε το pc και είμαι με ένα συφοριασμένο αυτή τη στιγμή, μέχρι να φτιαχτεί το άλλο!
    Το φαγάκι σου πέροχο εννoείται με τόσα λαχανικά και με σπανάκι που το αγαπώ πολύ!
    Πολλές πολλές ευχές για την κορούλα σου, σου δίνω από εδώ, γιατί αν προσπαθήσω να μπω και στα άλλα comments του ποστ, θα κάνω άλλη μιαν ώρα;-)
    Να την χαίρεσαι την πριγκίπισσά σου, να είναι πάντα γερή και τυχερή στη ζωή της!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. τι όμορφο φαγάκι είναι αυτό, δε του λείπει τίποτε, μούρλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ Betty Manousos: δεν έχω βάλει καθόλου κρέμα γάλακτος σε αυτή τη συνταγή, μόνο μισό φλυτζάνι γάλα φρέσκο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ ΕΛΕΝΑ: Ελενάκι μου, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου, η Αννιώ έχει ενθουσιαστεί με την ανταπόκρισή σας !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μας αρέσουν πολύ τα λαχανικά κι αυτή η ιδέα σου είναι υπέροχη και διαιτητική!
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τι καταπληκτική ιδέα Μπέτυ μου. Για μένα που λατρεύω τα λαχανικά θα είναι η καλύτερη επιλογή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. πολυ καλη ιδεα, και με την πατατουλα κατω,
    τα παιδια θα το τσακισουν!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. πολυ νοστιμη μοιαζει, και χωρις ζυμη απο κατω , πρωτοτυπη τη βρισκω , καλημερα και καλοφαγωτη !!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αυτή τη στιγμή το χρονόμετρο δείχνει ότι θέλει ακόμη 18' για να τελειώσει το παρόμοιο δικό μου κατασκεύασμα.
    Μοιάζει με το δικό σου στον τρόπο, αλλάζει ελαφρά όμως, στα υλικά.
    Αν και εγώ το ονομάσω ΚΙΣ, πόσο θα πείραζε;;
    Πάντως θα δώσω link..
    Καλό μεσημέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Φίλη μου πολύ μου άρεσε, με ξετρελαίνουν τέτοιου είδους φαγητά και ολα τα υλικά είναι αγαπημένα .Επέτρεψε μου να αντιγράψω τη συνταγή και να την κάνω με τη πρώτη ευκαιρία αφού ..χάσω πρώτα το ένα κιλό που πήρα στη Κρήτη.Υπέροχη συνταγή το ξαναλέω και πολύ ευπαρουσίαστη και είναι κάτι που μετράπολύ σε μένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολύ όμορφη συνταγή,δεν θα βάλω σπανάκι εγώ γιατί δεν το τρώω αλλά φαντάζομαι θα γίνει εξίσου καλό.Το λιγουρεύομαι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Aυτές είναι συνταγές για μένα που λατρεύω τα λαχανικά!
    Αν και έχει λίγη διαδικασία, το αποτέλεσμα όμως αξίζει...

    Πολύ καλή ιδέα Μπέτυ μου.
    Να είσαι καλά,
    φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @ ΔΥΣΠΙΣΤΕ καθόλου δεν πειράζει, περιμένω να δω το δικό σου, είμαι σίγουρη πως θα είναι το ίδιο -ίσως και περισσότερο- νόστιμο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @ αχ Αχτίδα μου, αυτή η Κρήτη τι μας κάνει!!!
    εγώ ακόμα προσπαθώ...το αξίζουν όμως οι λιχουδιές της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @ Pandora μου, μια χαρά θα γίνει και χωρίς σπανάκι, εγώ έτυχε και είχα και το πρόσθεσα, δεν θα κάνει και μεγάλη διαφορά αν λείψει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...