Σάββατο, 23 Οκτωβρίου 2010

Μοσχάρι με μανιτάρια και γιαούρτι

Με τον ίδιο τρόπο γίνεται  το μοσχάρι Stroganoff ~ με μοναδική διαφορά ότι το μοσχάρι πρέπει να είναι φιλέτο!  Επειδή λοιπόν εγώ έβαλα ποντίκι, γι αυτό και η διαφορετική ονομασία. 

Ένα πιάτο με ελαφρά πικάντικη γεύση και με το μοσχάρι να κάνει θαυμάσια παρέα με τα μανιταράκια!


Υλικά για 5-6 μερίδες:
1 κιλό μοσχάρι
2 ½ κουταλάκια μουστάρδα σκόνη
2 κουταλάκια ζάχαρη
2 κουταλάκια αλάτι
4 κουταλιές ελαιόλαδο
3 μέτρια κρεμμύδια
500 γρ μανιτάρια φρέσκα στρογγυλά
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
400 γρ γιαούρτι πλήρες

Κόβουμε το κρέας σε κομματάκια.
Κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες.


Καθαρίζουμε και κόβουμε σε φέτες και τα μανιτάρια.


Σε μπολάκι ανακατεύουμε τη μουστάρδα, τη ζάχαρη, λίγο από το αλάτι και 3 κουταλάκια ζεστό νερό, μέχρι να γίνουν ένα πηχτό μίγμα.


Σε τηγάνι βάζουμε 2 κουταλιές λάδι να κάψει καλά και ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια. 


 Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να ψηθούν για 10 λεπτά.


Σε άλλο τηγάνι ζεσταίνουμε καλά το υπόλοιπο λάδι  και ρίχνουμε το κρέας λίγο-λίγο ανακατεύοντας γρήγορα, μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές. 


Με τρυπητή κουτάλα το αφαιρούμε και το ρίχνουμε στο τηγάνι με τα μανιτάρια.  Συνεχίζουμε με το υπόλοιπο κρέας, προσθέτοντας λίγο λάδι ακόμα αν χρειαστεί. 


Όταν όλο το κρέας έχει ανακατευτεί με τα μανιτάρια βάζουμε πάλι το τηγάνι σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε αλατοπίπερο, ένα φλυτζάνι ζεστό νερό και το μίγμα της μουστάρδας. 
Αφήνουμε να σιγοβράσει για 1 ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσει το κρέας. 
Αν χρειαστεί ενδιάμεσα, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ακόμα. 
Αυτή η διαδικασία παραλείπεται αν χρησιμοποιήσουμε φιλέτο ~ τότε σιγοβράζουμε για 5-6 λεπτά και είναι έτοιμο!


Μόλις το κρέας μείνει με λίγη πηχτή σάλτσα, ρίχνουμε το γιαούρτι, αφαιρούμε το καπάκι και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά περίπου σε δυνατή φωτιά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.


Συνοδεύουμε με ό,τι τραβάει η όρεξή μας, παπαρδέλες όπως στη φωτό, ρύζι πιλάφι, πατάτες τηγανιτές!


Καλή όρεξη!

16 σχόλια:

  1. Μια πολύ καλή πρόταση για το Κυριακάτικο μενού μας.
    Καλημέρα και καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. To έκανα προχθές με φιλετάκια χοιρινού κι έγινε πεντανόστιμο! Μου αρέσει ιδιαίτερα ο συνδυασμός μουστάρδας-γιαουρτιού στη σάλτσα. Ευχαριστούμε για τις αναρτήσεις, καλό Σ/Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πεθαίνω για τέτοια φαγάκια!!! Τέλειο το έκανες!
    Και τα μανιταράκια...αχ! μόνο εγώ και το κουνιαδάκι μου τα τρώμε εδώ μέσα...αλλά τους δίνουμε και καταλαβαίνουν σε κάθε ευκαιρία!
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μου έδωσες ωραία ιδέα για αύριο που έψαχνα τι να μαγειρέψω!
    Καλό Σαββατοκύριακο Μπέτυ μου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θέλω μια μερίδα ....... ΤΩΡΑ!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το γιαούρτι το χρησιμοποιώ αντί για κρέμα γάλακτος,είναι πιο ελαφρύ και μου αρέσει περισσότερο η γεύση του.
    Έτσι λοιπόν γίνεται το στρογκανόφ-θα το δοκιμάσω.
    Φιλιά!

    Έφτιαξα το στρούντελ,εξαιρετική γεύση,πολύ μας άρεσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ ωραίο έχει γίνει. Κι' εγώ σχεδόν πάντα προτιμώ το γιαούρτι απ΄την κρέμα γάλακτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αχ!! αχ!! αχ!! βλέπω τέτοιες αναρτήσεις και δεν προλαβαίνω να κάνω σχόλιο, δουλεύουμε πρωί απόγευμα, ας όψονται οι εκλογές.
    Με την πρώτη ευκαιρία θα μαγειρευτεί!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Tέλειο μου φαίνεται. Θα το δοκιμάσω το ερχόμενο Σ/Κ και νομίζω ότι θα ενθουσιάσει το ξενιτεμένο παιδάκι μου.
    Vassoula

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα σας,

    Έφτιαξα την παραπάνω συνταγή αλλά δυστυχώς το γιαούρτι έκοψε. Πρέπει να σας πω ότι το προσέθεσα αφού είχα βγάλει την κατσαρόλα από την φωτιά. Μήπως μπορείτε να μου πείτε τι δεν πήγε καλά?

    Αγγελική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Έκοψε;;
    Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί, εγώ το προσθέτω στο φαγητό την ώρα που βράζει (και μετά συνεχίζω το βράσιμο για λίγο ακόμα) και δεν έχει δημιουργηθεί ποτέ πρόβλημα...
    Από ό,τι μπορείς να δεις και από τα προηγούμενα σχόλια, είναι πολλές οι φίλες που το χρησιμοποιούν αντί για κρέμα γάλακτος, προφανώς χωρίς πρόβλημα... μήπως δεν ήταν το γιαούρτι πολύ φρέσκο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μήπως έχει να κάνει με το πόσο κρεμώδες είναι το γιαούρτι? Χρησιμοποίησα Αγελαδίτσα. Μήπως χρειάζεται γιαούρτι με περισσότερα λιπαρα? Η γεύση πάντως ήταν τέλεια.

      Αγγελική

      Διαγραφή
    2. Πολύ πιθανόν να έφταιγε αυτό!
      Το γιαούρτι σε τέτοιες συνταγές πρέπει να είναι πλήρες, θα το διευκρινήσω και στα υλικά!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...