Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2010

Πρασόπιτα με μπέικον

Μια πικάντικη, μυρωδάτη και νοστιμότατη πιτούλα, ότι πρέπει για φιλικά τραπεζώματα!

Υλικά για 15 κομμάτια περίπου:

1 πακέτο φύλλο κρούστας
1 φλυτζάνι μαργαρίνη
8 πράσα
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα
250 γρ μπέικον
Μισό φλυτζάνι λευκό κρασί
1 φλυτζάνι σιμιγδάλι
2 φλυτζάνια γάλα
4-5 κουταλιές παρμεζάνα
Αλατοπίπερο

Πλένουμε τα πράσα και τα κρεμμυδάκια και τα κόβουμε σε ροδέλες. 
Ψιλοκόβουμε τα ξερά κρεμμύδια. 
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε 2 κουταλιές μαργαρίνη και ρίχνουμε τα κρεμμύδια, ξερά και φρέσκα και τα ροδίζουμε ελαφρά.



  Προσθέτουμε και το μπέικον να σοταριστεί.  
Ρίχνουμε και τα πράσα και τα αχνίζουμε για 15 λεπτά περίπου σε μέτρια φωτιά.

Μόλις μαλακώσουν αρκετά, τα σβήνουμε με το κρασί.
Ρίχνουμε το σιμιγδάλι και λίγο-λίγο το γάλα, ανακατεύοντας διαρκώς. 
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε αλατοπίπερο και την τριμμένη παρμεζάνα.

Λιώνουμε την υπόλοιπη μαργαρίνη και αλείφουμε ένα μέτριο πυρέξ. 
Στρώνουμε 5 φύλλα κρούστας, βουτυρώνοντας ενδιάμεσα. 
Προσθέτουμε την γέμιση και συνεχίζουμε με τα φύλλα, αλείφοντας πάντα καλά.
Κόβουμε όσα φύλλα περισσεύουν πολύ, γυρνάμε τα υπόλοιπα προς τα μέσα,
ραντίζουμε το βουτυρωμένο τελευταίο φύλλο με λίγο νερό  
και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο,
 στους 180ο για 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.

Καλή απόλαυση!

17 σχόλια:

  1. Μμμμμούρλια η πίτα σου, μούρλια!!!
    Καλημερούδια και καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και εμένα μου αρέσει πολύ το πράσσο και όλα τα φαγητά με αυτό!
    Η πίτα θα δοκιμαστεί αμεσότατα!

    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νοστιμότατη η πιτούλα σου!!!
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αχ, τι ωραία πιτούλα... κάνει και κρύο σήμερα, ότι πρέπει είναι!!!
    Καλή εβδομάδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καταπληκτική η πίτα σου Μπέτυ!!!
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σου έχει γίνει υπέροχη, φαίνεται από τη φωτογραφία πόσο νόστιμη είναι....ευχαριστούμε για τη συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Απολαυστική!!
    Το πράσο ταιριάζει όμορφα με το μπέικον!
    Καλή βδομάδα Μπέτυ μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. μοσχοβολάει, κι εγώ χθες πρασόπιτα είχα!!!!
    αγαπημένο το πράσο αυτήν την εποχή.
    καλή εβδομάδα καλή μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. poli nostimi i pitoula sou.gia sta xeria sou.
    kalo vradi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ ωραία η πρασόπιτά του Μπέττυ. Και πραγματικά έδεσμα της εποχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Έχω τρελα με το πράσο. Δεν ξέρω πόσοι μπορούν να ισχυριστούν το ίδιο, ακούγεται παράξενο, αλλά ναι, είμαι εθισμένη. Σ' ευχαριστώ λοιπόν που μου έδωσες άλλη μια συνταγή για να το απολαύσω!
    Μάγδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. To πράσο μου αρέσει όπου και να είναι..έχει μια δική του γλύκα.
    Και σε πιτούλες είναι τέλειο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολύ λαχταριστή η πίτα! Το πράσο έχει γίνει το αγαπημένο μου λαχανικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πολύ ωραία συνταγή. Την εφτιαξα και μου άρεσε πολύ.Σίγουρα θα μπεί στις αγαπημένες μου συνταγές
    Σ΄ευχαριστώ Μπέττυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Mε μπέικον εεε?
    Πολύ μου αρέσει!!
    η πρασόπιτα είναι από της αγαπημένες μου!
    φιλάκια Μπέττυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Φοβερή γέμιση!!! Την έφτιαξα με χωριάτικο φύλλο γιατί αυτό είχα. Χίλια μπράβο!!!

    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @ Χριστίνα καλησπέρα και καλώς ήρθες στην παρέα μας!

    Να σου πω την αλήθεια, κι εγώ θα την προτιμούσα με χωριάτικο φύλλο, το χωριάτικο και το κουρού είναι από τα αγαπημένα μου!

    Ευχαριστώ για τα μπράβο :))

    Καλές γιορτές σου εύχομαι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...