Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2010

Chili con carne

Μην το προσπεράσετε αν δεν σας αρέσουν τα πικάντικα...Τούτο εδώ το φαγάκι είναι έτσι κι αλλλιώς πολύ νόστιμο, το πόσο δυνατή γεύση θα έχει εξαρτάται από σας!

Για 5-6 μερίδες:

3 κουταλιές ελαιόλαδο
2 μικρά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
500 γρ κιμάς βοδινός
2-3 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες ή
1 κονσέρβα κονκασέ (ψιλοκομμένα ντοματάκια)
1 κουταλιά γουώστερσος
1 κύβος ζωμός βοδινού
Chili
1 κουταλιά πάπρικα
1 κονσέρβα κόκκινα φασόλια (kidney beans)
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Μόλις ροδίσει προσθέτουμε το σκόρδο και σε 1 λεπτό ρίχνουμε και τον κιμά. Ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να ροδίσει και να ξεσβωλιάσει καλά. Προσθέτουμε τις ντομάτες, την γουώστερσος, πάπρικα, όσο chili αντέχουμε (έβαλα 1 κοφτή κουταλιά και βγήκε αρκετά δυνατό) και τον κύβο βοδινού ρίχνουμε και ένα μικρό ποτηράκι νερό και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 35 λεπτά περίπου.
Ξεπλένουμε καλά και στραγγίζουμε τα φασόλια, τα ρίχνουμε στον κιμά και βράζουμε, πάντα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, για 15 λεπτά ακόμα.
Σερβίρουμε με ρύζι πιλάφι άσπρο.

Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2010

Μπισκοτάκια πορτοκαλιού & σοκολάτας

Για κουλουράκια ξεκίνησα, μπισκοτάκια έφτιαξα!
Έγιναν θαύμα όμως - όχι να το παινευτώ...χαχα... είναι όμως πράγματι νοστιμότατα και νηστήσιμα!

Βγήκαν 85 μπισκοτάκια - τα μισά μικρά και τα άλλα μισά μέτρια:

1 φλυτζάνι λάδι
1 φλυτζάνι ζάχαρη
1 φλυτζάνι φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
6 κουταλιές κονιάκ
2 κουταλιές ξύσμα πορτοκαλιού
1 κιλό αλεύρι μαλακό συν 2-3 κουταλιές ακόμα
1 1/2 κουταλιά μπέικιν
1 κουταλάκι σόδα
1 φακελάκι σταγόνες σοκολάτα κουβερτούρα (προαιρετικά)

Ανακάτεψα όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι. Πρόσθεσα λίγο-λίγο το αλεύρι και ζύμωσα για λίγο να πετύχω μια ομοιογενή ζύμη.
Μοίρασα τη ζύμη στα δύο. Από τη μισή πήρα μικρά κομμάτια, τα πάτησα λίγο να πλατύνουν και τα έκοψα με κουπ-πατ σε διάφορα σχήματα.
Στην υπόλοιπη ζύμη πρόσθεσα ένα σακουλάκι σταγόνες σοκολάτας, τη ζύμωσα λίγο να ενσωματωθούν και συνέχισα την ίδια διαδικασία. Έστρωσα με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου και έψησα τα μπισκοτάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 15 λεπτά περίπου.
Κοπιάστε!

Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2010

Διπλωτάρια με μοτσαρέλα, φέτα και ντομάτα

Σε μια συσκευασία της ζύμης κουρού Κανάκη βρήκα αυτή τη συνταγή, μου άρεσαν πολύ τα υλικά και επειδή δεν κάνουμε ποτέ νάζια όταν πρόκειται για πίτες, την δοκίμασα και σας την συνιστώ ανεπιφύλακτα.

Για 18 κομμάτια:

1 πακέτο ζύμη κουρού (2 φύλλα)
200 γρ φέτα
2 μπάλες μοτσαρέλα (έβαλα 6 μικρές)
2 μέτριες σφιχτές ντομάτες
2 κουταλάκια ξερός βασιλικός
Ελαιόλαδο
Αλάτι

Κόβουμε τις ντομάτες στη μέση, τις ξεσποριάζουμε και τις κόβουμε σε κυβάκια.
Λιώνουμε τη φέτα και την μοτσαρέλα.
Σε μπολ ανακατεύουμε τα τυριά, τις ντομάτες, τον βασιλικό, λίγο αλάτι και 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο.
Ανοίγουμε τα φύλλα στον πάγκο εργασίας και τα κόβουμε το καθένα σε 3 λωρίδες κάθετα και 3 οριζόντια – δηλαδή το καθένα σε 9 τετράγωνα.
Μοιράζουμε τη γέμιση στα κομμάτια της ζύμης.
Αλείφουμε με νερό τις δύο αντίθετες άκρες από κάθε κομμάτι, τις διπλώνουμε προς τα μέσα και τις πιέζουμε ελαφρά να κολλήσουν, αφήνοντας τις άλλες δύο άκρες ανοιχτές. Τα βάζουμε σε ρηχό ταψί, αλείφουμε το πάνω μέρος με λίγο ελαιόλαδο και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, σε αντιστάσεις χωρίς αέρα, για 30-35 λεπτά.
Γρήγορο και πανεύκολο μεζεδάκι για την μπυρίτσα μας, για το γραφείο ή το σχολείο των παιδιών!
Νόστιμααααααα.....

Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2010

Τάρτα με πράσα και ροκφόρ

Πολύ νόστιμη τάρτα...το ροκφόρ δίνει μια ξεχωριστή γεύση!

Χρειαζόμαστε:
1 φύλλο σφολιάτας
3 αυγά
3 πράσα κομμένα ροδέλες
1 φλυτζάνι κρέμα γάλακτος
100 γρ ροκφόρ λιωμένο με πιρούνι
1 φλυτζάνι γραβιέρα τριμμένη
λίγο πιπέρι

Πλένουμε καλά τα πράσα, τα κόβουμε σε ροδέλες και τα βράζουμε ελαφρά σε αλατισμένο νερό για 10 λεπτά περίπου. Τα στραγγίζουμε καλά και τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν.
Ανακατεύουμε τα πράσα, την κρέμα γάλακτος, τη γραβιέρα (κρατώντας λίγη για το τέλος), το ροκφόρ, τα αυγά και το πιπέρι. Βουτυρώνουμε μια ταρτιέρα, στρώνουμε τη σφολιάτα, αδειάζουμε μέσα τη γέμιση, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με την υπόλοιπη γραβιέρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 40'-45' στους 180 βαθμούς.

Τρώγεται μια χαρά και κρύα...

Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2010

Ταλιατέλες με τυρί-κρέμα

Είπαμε Σαρακοστή αλλά δεν θα περιοριστούμε στα νηστήσιμα!

Για να φτιάξουμε αυτό το πανεύκολο πιάτο χρειαζόμαστε:


1 πακέτο ταλιατέλες
250 γρ τυρί Philadelphia
100 γρ γάλα
1 φλυτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
3 κουταλιές ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
παρμεζάνα τριμμένη

Σε τηγάνι μαραίνουμε το σκόρδο στο λάδι και προσθέτουμε το Philiadelphia μαζί με το γάλα.
Ανακατεύουμε τη σάλτσα να γίνει ομοιόμορφη και να ζεσταθεί καλά χωρίς όμως να βράσει. Προσθέτουμε τις ταλιατέλες βρασμένες αλλά όχι εντελώς σουρωμένες. Ανακατεύουμε γρήγορα ρίχνοντας φρεσκοτριμμένο πιπέρι, μαϊντανό και τριμμένη παρμεζάνα.
Σερβίρουμε αμέσως και αν θέλουμε ρίχνουμε από πάνω λίγο τυράκι ακόμα.

Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2010

Μεξικάνικο ρύζι

Απολαυστικό σαν πρώτο πιάτο, σαν συνοδευτικό σε ψητά κρέατα ή και σαν ελαφρύ γεύμα ~ και για όσους θέλουν να νηστέψουν θα αντικαταστήσουμε τους κύβους βοδινού με λίγο αλατοπίπερο και πάλι νοστιμότατο νηστήσιμο πιάτο θα έχουμε!

Για 4 μερίδες:

2 κούπες ρύζι σπυρωτό (για πιλάφι)
1/4 της κούπας λάδι
1 κρεμμυδάκι ξερό ψιλοκομμένο
Μισή πράσινη, μισή κόκκινη και μισή κίτρινη πιπεριά σε κύβους
1 κουτί κονκασέ
μισό κουταλάκι ζάχαρη
2 κούπες νερό χλιαρό
2 κύβοι ζωμός βοδινό
1 κουταλάκι τσίλι
1 κουταλάκι κύμινο
Λίγο πιπέρι

Σοτάρουμε στο λάδι το κρεμμύδι και τις πιπεριές για λίγα λεπτά, σε φαρδύ τηγάνι.
Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε τα ντοματάκια με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
Διαλύουμε τους κύβους στο ζεστό νερό και τα προσθέτουμε στο ρύζι μαζί με το κύμινο, το τσίλι και λίγο πιπεράκι.
Αφήνουμε το φαγητό σκεπασμένο να βράσει σε χαμηλή φωτιά, περίπου 20 λεπτά, ανακατεύοντας που και που.
Δοκιμάζουμε και αν αντέχουμε ρίχνουμε λίγο τσίλι ή κύμινο ακόμα!
Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα για 5 λεπτά και σερβίρουμε.

Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2010

Σκορδαλιά με ψωμί

Καθαρά Δευτέρα σήμερα και πάντα τέτοια μέρα υπάρχει στο τραπέζι παστός μπακαλιάρος τηγανητός με σκορδαλιά. Αυτή τη φορά δεν έφτιαξα σκορδαλιά με πατάτα, ως συνήθως, αλλά με ψωμί. Εγινε εξ ίσου απολαυστική!
Για ένα μεγάλο μπολ έβαλα:

1 μικρή φρατζόλα ψωμί
3-4 σκελίδες σκόρδο
Αλάτι και πιπέρι
¾ του ποτηριού περίπου ελαιόλαδο
5-6 κουταλιές ξύδι

Μούσκεψα καλά το ψωμί, πέταξα την κόρα και έστυψα την ψίχα να φύγουν όλα τα νερά.
Την έβαλα σε μπολ και πρόσθεσα το σκόρδο λιωμένο ~ το έλιωσα στην πρέσα, αν δεν έχετε πρέσα βάλτε το σε γουδί, προσθέστε ελάχιστο αλάτι και χτυπήστε το καλά με το γουδοχέρι να γίνει αλοιφή.
Έριξα αλατοπίπερο και χτύπησα να ανακατευτούν καλά τα υλικά.
Εδώ έκανα πράξη την συμβουλή του φίλου ΔΥΣΠΙΣΤΟΥ: άφησα στην άκρη το παραδοσιακό γουδί και χρησιμοποίησα το μπλέντερ χειρός (την ράβδο που φαίνεται στην φωτό). Τέλειωσα πολύ πιο γρήγορα και μάλλον έγινε καλύτερη και στην υφή! Μπράβο Σταύρο!
Πρόσθεσα λίγο-λίγο το λάδι και το ξύδι εναλλάξ ανακατεύοντας.
Έγινε σαν λεία κρέμα όχι πολύ πηχτή – αν σας πήξει μπορείτε να αραιώσετε ελαφρά με ελάχιστο νερό.
Τέλεια με τηγανητό μπακαλιάρο, πατζάρια βραστά σαλάτα αλλά και σκέτη σε ψωμάκι, για να συνοδέψουμε το ουζάκι μας!
Καλή Σαρακοστή!

Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2010

Κουλουράκια νηστήσιμα με κρασί

Πιο εύκολα και γρήγορα κουλουράκια δεν έχετε φτιάξει... ούτε ζύμωμα δεν χρειάζονται! Γίνονται τραγανά, αφράτα, όχι πολύ γλυκά και είναι ιδανικά για όσους θέλουν να νηστέψουν.

Για 60 μέτρια κουλουράκια:

750 γρ (περίπου) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ποτήρι σπορέλαιο
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι κρασί λευκό ξηρό
½ φακελάκι baking powder
½ κουταλάκι σόδα
1 κουταλάκι κανέλλα
1 κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο

Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το λάδι.
Προσθέτουμε το κρασί, το baking, τη σόδα, την κανέλλα και το γαρύφαλλο.
Ανακατεύουμε ελαφρά.
Προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι ανακατεύοντας μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη. Πλάθουμε μικρά κουλουράκια, τα αραδιάζουμε σε ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα αφήνοντας κενό ανάμεσα γιατί φουσκώνουν αρκετά.Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 180 βαθμούς για 15-20 λεπτά περίπου.
Απολαύστε τα με το καφεδάκι σας!

Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2010

Χταπόδι ξυδάτο

Μεζεδάκι ξεχωριστό και πολύ ευπρόσδεχτο... νηστεία, ουζάκι και θαλασσομεζέδες!

1 κιλό χταπόδι
4-5 κόκκους πιπέρι
1 καρότο
Λίγο σέλινο
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 ½ φλιτζάνι ξύδι από λευκό κρασί
Αλάτι
Ρίγανη
1-2 σκελίδες σκόρδο

Καθαρίζουμε το χταπόδι .
Το πλένουμε καλά και το βάζουμε σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει.
Προσθέτουμε το πιπέρι, το ½ φλιτζάνι ξύδι, το καρότο και το σέλινο.
Αφήνουμε να βράσει για 1 ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσει καλά. Προσαρμόζουμε την ώρα βρασμού ανάλογα με το μέγεθος του χταποδιού.
Τo βγάζουμε από την κατσαρόλα και τo αφήνουμε να στραγγίσει.
Κόβουμε το χταπόδι σε ροδέλες, το βάζουμε σε μπολ, το περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το υπόλοιπο ξύδι. Ρίχνουμε και τη ρίγανη και το σκόρδο ψιλοκομμένο, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 1 μέρα για να πάρει τη νοστιμιά από το λαδόξυδο.
Το σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό. Το ουζάκι εννοείται !!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...