Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2012

Muffins με μούρα και μύρτιλα

Συνταγή του Παρλιάρου ίσον σίγουρη επιτυχία! 
Η συγκεκριμένη όμως μου τράβηξε την προσοχή
κυρίως γιατί δεν περιέχει καθόλου λάδι ή βούτυρο!
 Υλικά για 20 muffins:

250 γρ μούρα και μύρτιλα
(έτυχε να βρω φρέσκα ~ γίνεται όμως και με κατεψυγμένα φρούτα του δάσους)
250 γρ. ζάχαρη άχνη
3 αυγά
125 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
220 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια μπέικιν

Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκα φρούτα, 
τα πλένουμε και τα στεγνώνουμε.
Αν είναι κατεψυγμένα τα ξεπαγώνουμε.
Χτυπάμε καλά στο μίξερ την άχνη με τα αυγά 
μέχρι να αφρατέψουν.
 Χαμηλώνουμε την ταχύτητα 
και προσθέτουμε το γιαούρτι και το ξύσμα.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν, 
το προσθέτουμε στο μίγμα 
και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1 λεπτό.

Τέλος, προσθέτουμε τα φρούτα και ανακατεύουμε καλά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα στους 160ο.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά τις θήκες για muffins 
ή, για ευκολία, χρησιμοποιούμε τα ειδικά χαρτάκια 
ή φορμίτσες σιλικόνης, 
οπότε δεν χρειάζεται να βουτυρώσουμε και να αλευρώσουμε.
Γεμίζουμε τις θήκες κατά τα ¾ 
και ψήνουμε για 20 λεπτά στους 160ο.
Με μια οδοντογλυφίδα δοκιμάζουμε αν ψήθηκαν, 
αν βγει καθαρή είναι έτοιμα, 
διαφορετικά ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμα.
Αφήνουμε εκτός φούρνου για 10 λεπτά να μισοκρυώσουν
 και ξεφορμάρουμε.
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγη άχνη και απολαμβάνουμε!

Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2012

Κριτσίνια πολύσπορα

 Ένα πακέτο με μίγμα από νιφάδες διαφόρων δημητριακών, 
που μου έφερε η κόρη μου από το Λονδίνο, 
έγινε η αφορμή γι αυτά τα κριτσίνια 
με την υπέροχη, γεμάτη μυρωδιές γεύση!
Υλικά:
750 γρ αλεύρι μαλακό
4 κουταλιές ηλιόσπορος καθαρισμένος
4 κουταλιές νιφάδες βρώμης
4 κουταλιές νιφάδες σταριού
4 κουταλιές νιφάδες σίκαλης
2 κουταλιές λιναρόσπορος
2 κουταλάκια αλάτι
2 φακελάκια μαγιά ξερή
250 γρ βιτάμ
5 κουταλιές σούπας μέλι
2 φλυτζάνια τσαγιού νερό
Σουσάμι για το πασπάλισμα


Λιώνουμε το βιτάμ και το αφήνουμε να κρυώσει.
Τοποθετούμε το αλεύρι στο μπολ του μίξερ
 και προσθέτουμε τον ηλιόσπορο, τη βρώμη, το στάρι, 
τη σίκαλη και τον λιναρόσπορο.
 Ρίχνουμε το αλάτι και τη μαγιά και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το λιωμένο βιτάμ, το μέλι και το νερό 
και ζυμώνουμε με το γάντζο για 10 λεπτά περίπου, 
μέχρι να γίνει η ζύμη λεία και ελαστική.
Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε ελάχιστο αλεύρι ή νερό, 
ανάλογα με το πόσο ρευστή ή σφιχτή είναι η ζύμη μας.
 Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 15 λεπτά 
και μετά κόβουμε μικρά κομμάτια,
τα οποία πλάθουμε σε μέγεθος δαχτύλου.
Τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα, 
σε απόσταση μεταξύ τους, τα βρέχουμε ελαφρά με ένα πινέλο 
και τα πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, με σουσάμι.
 Ψήνουμε στους 200ο για 20-25 λεπτά περίπου, 
μέχρι να ροδίσουν καλά.
Όταν κρυώσουν τελείως, 
μπορούμε να τα φυλάξουμε σε μεταλλικό κουτί που κλείνει καλά 
για 1 βδομάδα τουλάχιστον...

Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2012

Γιαουρτόπιτα σιροπιαστή

Αν παραλείψουμε το σιρόπι, έχουμε ένα απλό, νοστιμότατο κεκάκι! 
 Για τη γιαουρτόπιτα:
225 γρ βιτάμ (1 φλ. τσ.)
1 ½ φλ. τσ. ζάχαρη
5 αυγά
1 κεσεδάκι γιαούρτι (200 γρ)
3 φλ. τσ. αλεύρι γιά όλες τις χρήσεις
3 κουταλάκια μπέικιν
1 κουταλάκι σόδα
½ κουταλάκι αλάτι
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι και 1 λεμόνι
1 φακελάκι άρωμα βανίλια

Για το σιρόπι:
2 φλ. τσ. νερό
2 φλ. τσ. ζάχαρη
4-5 κουταλιές κονιάκ

Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν και την σόδα.
Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια.
Χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα.
 Χτυπάμε πολύ καλά το βιτάμ με την ζάχαρη – 
τουλάχιστον 10 λεπτά, μέχρι να ασπρίσουν!
 Προσθέτουμε τους κρόκους συνεχίζοντας το χτύπημα
και κατόπιν το γιαούρτι, το ξύσμα και την βανίλια.
 Ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι και τέλος την μαρέγκα, 
ανακατεύοντας ελαφρά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο στον αέρα.
Βουτυρώνουμε καλά ένα μέτριο πυρέξ ή ταψάκι, 
στρώνουμε μέσα το μίγμα
 και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά.
Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο
 και αφήνουμε να μισοκρυώσει.
 Εν τω μεταξύ βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 3 λεπτά, 
από το σημείο βρασμού.
 Περιχύνουμε το χλιαρό γλυκό με το καυτό σιρόπι,
  αφήνουμε να κρυώσει καλά και σερβίρουμε.
 Είναι πραγματικά υπέροχη!
Απολαύστε την!

Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2012

Ευτυχισμένα 3α Γενέθλια ~ Χρόνια Πολλά!!!

Απίστευτο μου φαίνεται.... 
το Bettys Cuisine κλείνει σήμερα τα 3!
Αυτό που ξεκίνησε σαν αστείο 
και με ένα κοινό που μετριόταν στα δάχτυλα του ενός χεριού, 
συμπλήρωσε αισίως τα 3 χρόνια ζωής, 
έχει 585 μέλη, 
πάνω από 600 συνταγές 
και 2,100 επισκέψεις την ημέρα!

Θα ήθελα να ευχαριστήσω για άλλη μιά φορά όλους τους φίλους bloggers που με δεχτήκατε στην όμορφη παρέα σας και με αγκαλιάσατε με αγάπη, και κυρίως, τους διαδικτυακούς φίλους που με τις επισκέψεις και τα σχόλιά τους ομορφαίνουν ακόμα περισσότερο αυτό που λατρεύω να κάνω:
να μαγειρεύω και να μοιράζομαι μαζί σας τις εμπειρίες μου
στην κουζίνα!



Με μεγάλη μου χαρά θα είμαι εδώ και αυτή τη χρονιά, 
με πολλή αγάπη και όσες περισσοτέρες νοστιμιές μπορώ!

Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2012

Ζαμπονοτυρόπιτα… στο πι και φι!

Πεντανόστιμη, πικάντικη και, επίσης, γρήγορη!
 Ένα τέλειο ορεκτικό που θα σας ενθουσιάσει!

Υλικά γιά ένα μέτριο πυρέξ:

1 φλ. τσ. φαρίνα (αλεύρι που φουσκώνει μόνο του)
2 κουταλάκια μπέικιν
2 κουταλάκια βιτάμ
1 κύβος λαχανικών
1 κεσές γιαούρτι (200 γρ)
3 αυγά
½ φλ. τσ. φέτα λιωμένη
½ φλ. τσ. κασέρι τριμμένο
½ φλ. τσ. γραβιέρα πικάντικη τριμμένη
1 φλ. τς. ζαμπόν ψιλοκομμένο
2-3 κουταλιές άνιθος ψιλοκομμένος
½ φλ. τσ. γάλα φρέσκο
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε την φαρίνα, το μπέικιν, 
το βιτάμ, τον κύβο λιωμένο στο χέρι, το γιαούρτι 
και τα αυγά ελαφρά χτυπημένα.
  Προσθέτουμε τη φέτα και τα τριμμένα τυριά, 
το ζαμπόν, τον άνιθο και πιπέρι.
Ανακατεύουμε καλά προσθέτοντας λίγο-λίγο το γάλα.
Το μίγμα πρέπει να γίνει παχύρευστο, 
άρα αυξομειώνουμε την ποσότητα του γάλατος ανάλογα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ο.
Λαδώνουμε ένα μέτριο πυρέξ και αδειάζουμε μέσα το μίγμα.
 Ψήνουμε για 45 λεπτά περίπου, 
μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
Αφήνουμε να μισοκρώσει και σερβίρουμε!

Έτοιμη να την απολαύσουμε!

Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2012

Κυδώνια ψητά στο φούρνο

Τελευταία όλο και πιο συχνά ανατρέχω σε συνταγές παλιές
 και ξαναθυμάμαι γεύσεις ξεχασμένες...


 Υλικά:

3 κυδώνια
1 ½ φλ. τσ. ζάχαρη
2 φλυτζάνια νερό
5-6 γαρύφαλλα
3 ξύλα κανέλλας
Μισό λεμόνι

Πλένουμε καλά τα κυδώνια.
Τα κόβουμε στα 4 χωρίς να τα καθαρίσουμε από την φλούδα, 
αφαιρούμε μόνο τα κουκούτσια.
Τρίβουμε ελαφρά με το λεμόνι για να μην μαυρίσουν.
Τα αραδιάζουμε σε ένα ταψάκι που να τα χωράει ακριβώς, 
με την φλούδα προς τα πάνω.
Πασπαλίζουμε με την ζάχαρη, προσθέτουμε το νερό, 
τα γαρύφαλλα και την κανέλα.
Καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο 
και ψήνουμε στους 190ο για 1 ώρα και 1 τέταρτο.
Τότε αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, 
γυρίζουμε τα κυδώνια με προσοχή 
και συνεχίζουμε το ψήσιμο για μισή ώρα ακόμα.
Αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά και σερβίρουμε σκέτα, 
με γιαούρτι, με σαντιγύ ή ακόμα και με παγωτό.

 Μπορούμε να τα φυλάξουμε σε καλά κλειστό δοχείο στο ψυγείο
για μια βδομάδα περίπου.
Απολαύστε τα!

Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2012

Πρασόρυζο

Από τα φαγητά που σνομπάραμε τελείως στην παιδική ηλικία, 
το πρασόρυζο, όπως και το σπανακόρυζο και το λαχανόρυζο
έχουν γίνει αγαπημένα μια και είναι νοστιμότατα 
και τελευταία εμφανίζονται συχνά στο τραπέζι μας!
Υλικά:


6 πράσα
1 ξερό κρεμύδι
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ½ φλ. τσ. ελαιόλαδο
Μισό ματσάκι άνιθος
Μισό ματσάκι μαϊντανός
3 φρέσκιες ντομάτες
1 κουταλιά πελτές
Αλατοπίπερο
1 φλ. τσ. ρύζι καρολίνα

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, τον άνιθο και τον μαϊντανό 
και τρίβουμε τις ντομάτες.
Κόβουμε τα πράσα σε μέτρια κομμάτια
 και τα ρίχνουμε σε νερό που βράζει για 5 λεπτά.
Τα σουρώνουμε.

Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο 
και σοτάρουμε ελαφρά τα κρεμμύδια.
Προσθέτουμε τα πράσα και τα ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε την φρέσκια ντομάτα και τον πελτέ, 
αλατοπίπερο και 1 φλυτζάνι νερό.
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά.
Προσθέτουμε άνιθο και μαϊντανό 
και άλλο ένα φλυτζάνι ζεστό νερό. 
Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το ρύζι, αλατοπιπερώνουμε 
και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ψηθεί καλά το ρύζι, 
περίπου 20 λεπτά. 
Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ακόμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, 
καλύπτουμε την κατσαρόλα με καθαρή πετσέτα 
και αφήνουμε για 10 λεπτά να ρουφήξει τα υγρά του.
Σερβίρουμε με λίγο λεμόνι!

Δοκιμάστε το!

Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2012

Πένες τρικολόρε με μανιτάρια σε κρεμώδη σάλτσα

Ζυμαρικά και μανιτάρια! 
Το καλύτερό μου... J
 Υλικά για ένα μέτριο πυρέξ:

500 γρ πένες (ή άλλο κοντό τρυπητό ζυμαρικό)
500 γρ φρέσκα μανιτάρια (έβαλα άγρια) κομμένα σε κομμάτια ή φέτες
4 κουταλιές ελαιόλαδο
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
2 κουταλιές κονιάκ
6 κουταλιές αλεύρι
3 φλυτζάνια τσαγιού γάλα φρέσκο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κουταλάκι κανέλλα
1 κουταλάκι τριμμένο γαρύφαλλο
½ φλυτζάνι πικάντικο τυρί τριμμένο

Βράζουμε άφθονο νερό, προσθέτουμε αλάτι
 και βράζουμε το ζυμαρικό να κρατάει.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τα μανιτάρια:
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο 
και σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι, 
να μαλακώσει αλλά να μην σκουρήνει.

Ρίχνουμε τα μανιτάρια και το σκόρδο, 
ανακατεύουμε και αφήνουμε σε δυνατή φωτιά 
να εξατμιστούν τα υγρά τους
Ρίχνουμε το κονιάκ και αφήνουμε 1 λεπτό 
να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Τότε προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι ανακατεύοντας διαρκώς 
μέχρι να ενσωματωθεί καλά.
 Προσθέτουμε λίγο-λίγο και το γάλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα 
μέχρι να δέσει η σάλτσα.
 Σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε αλατοπίπερο, 
την κανέλλα και το γαρύφαλλο και το μισό τριμμένο τυρί.
Σουρώνουμε καλά τα ζυμαρικά και τα ρίχνουμε στην σάλτσα, 
ανακατεύουμε καλά.
Τα στρώνουμε σε καλά λαδωμένο πυρέξ, 
πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί 
 και ψήνουμε στους 170ο για 20-30 λεπτά, 
μέχρι να λιώσει το τυρί και να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια. 
Αφήνουμε εκτός  φούρνου για 10 λεπτά και σερβίρουμε!

Καλή όρεξη!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...