Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2009

Αρνάκι κοκκινιστό με μακαρόνια

Αρνάκι Κρητικό και φαγάκι οικογενειακό και αγαπητό σε όλους!
1 κιλό αρνάκι σε μερίδες
1 κούπα ελαιόλαδο
1 πακέτο μακαρόνια της αρεσκείας μας
3-4 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
3 κουταλιές πελτές
αλάτι, πιπέρι
2 κουταλάκια κανέλα σκόνη

Σοτάρουμε το αρνί στο λάδι.

Μόλις ροδίσει προσθέτουμε την ντομάτα, τον πελτέ, αλατοπίπερο, μισό ποτήρι νερό και αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά για μία ώρα περίπου


ή μέχρι να χυλώσει καλά το κρέας και να μείνει με τη σάλτσα του μόνο. Προς το τέλος προσθέτουμε στο φαγητό την κανέλλα.


Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες, τα στραγγίζουμε χωρίς να τα βουτυρώσουμε και τα σερβίρουμε με το κρέας, μπόλικη σάλτσα και αν θέλουμε τριμμένο τυράκι.

Το ίδιο φαγητό στην Κρήτη το φτιάχνουν ως εξής:

Μόλις ψηθεί το κρέας το αφαιρούν απο την κατσαρόλα, προσθέτουν στη σάλτσα 2 ποτήρια νερό και μόλις πάρει βράση ρίχνουν τα μακαρόνια. Θέλει συχνό ανακάτεμα για να μην κολλήσουν και ίσως χρειαστεί λίγο νεράκι ακόμα. Μόλις ετοιμαστούν τα μακαρόνια προσθέτουν το κρέας, ανακατεύουν και σερβίρουν το φαγητό καυτό, με μπόλικη τριμμένη ξερή μυζήθρα. Έτσι γίνεται ακόμη πιο νόστιμο, καθώς το ζυμαρικό παίρνει όλη τη γεύση του κρέατος και της σάλτσας!

10 σχόλια:

  1. Αρχίζω και παίρνω κιλά μόνο και που βλέπω τα φαγητά της Κρήτης. Γύρνα το στα λάιτ γιατί θα γίνω ντουλάπα. Μέχρι εδώ μοσχομύρισε το φαγάκι σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Κρήτη Λίλα μου δεν ξέρει απο λάιτ φαγητά!Ένα τέτοιο πιάτο τρώει και πάει στο "περιβόλι του ουρανού", πώς λέμε "νάχα ενα πιάτο απο αυτό το φαγάκι και ας πέθαινα"!!Μπράβο σου Μπέττυ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. λατρεμένο φαγάκι, με τις χυλοπίτες που έφτιαξα γίνεται όνειρο, περιμένω από το αγρόκτημα κατσικάκι και θα το φτιάξω τώρα που μου το θύμισες, μετά τις διακοπές βέβαια,αν κι εκεί που θα πάω έχουν ωραια αρνάκια-κατσικάκια και μπορεί να το φτιάξω πιο άμεσα !!!!!!!
    λοιπόν τώρα κάθε μέρα ψαράκια και σαλάτες για να γυρίσεις στις παλιές καλές συνήθειες, φτάνουν τόσες κολασμένες!!!!! (κοίτα ποιά μιλάει, χαχαχα!!!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το φαγητό είναι το σήμα κατατεθέν της μητέρας μου αλλά τα μακαρόνια ψημένα στη γάστρα με ξύλα.Για όλα τα ανίψια και εγγόνια μόλις έφταναν στο χωριό η γιαγιά έπρεπε να τους έχει το αγαπημένο για όλους φαγητό!!
    Το σαββατοκύριακο αυτό θα βάλουμε τη γιαγιά να μας φτιάξει χυλοπίτες με τα χεράκια της και να αναβιώσουμε λίγο τα παλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. xortasa kai mono pou to eida..ti nostimia einai auti?..polu m'aresei auto to fagito..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γιάμι γιάμι! Μου τρέχουν τα σάλια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Υπέροχο στην γεύση και στην παρουσίαση!!
    λισάβετ, με ζυγούρι γίνεται άλλο πράμα. Κανέλλα ξύλο.
    Η Κρητική εκδοχή νά βράσουν τα μακαρόνια στη σάλτσα, είναι κάτι σαν το κατσικάκι με κριθαράκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Λίλα μου δεν έχεις άδικο...να δω πως θα μαζευτούμε μετά από τόσες νοστιμιές.

    Panoptis έχεις απόλυτο δίκιο, υπέροχες γεύσεις, από τις καλύτερες κουζίνες του κόσμου η ελληνική γενικά και η Κρητική ειδικά (αν δεν παινέψεις το σπίτι σου...)!

    γαστεροπλήξ, με τις χυλοπίτες από τα χεράκια σου θα είναι όνειρο, δεν στέλνεις λίγες κι από δω; φιλιά...

    Ξανθή μου στο φούρνο με τα ξύλα όλα τα φαγάκια γίνονται σκέτο λουκούμι, δεν τα συγκρίνω με τίποτα!

    Anna και matriga κορίτσια κοπιάστε για μεζέ!

    ΝASSO συμφωνώ για το ζυγούρι, θα διαφωνήσω όμως για την κανέλλα, σε σκόνη θεωρώ ότι έχει πιο πλούσια γεύση, όλα όμως είναι θέμα γούστου...Καλό σου βράδυ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Έχω κολλήσει στο blog σου και και δεν λέω να φύγω!
    Το τι "γεύτηκα" νοερά και όχι μόνο εδέσματα, δεν λέγεται.
    Σνιφ, δεν προβλέπεται να πάω σύντομα...

    Φλκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μπαίνω, ξαναμπαίνω, παίρνω πηρουνιές και φεύγω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...