Δευτέρα, 16 Μαΐου 2011

Μαρμελάδα αχλάδι-μήλο-μπανάνα!



3 αχλάδια κι 1 κόκκινο μήλο με κοιτούσαν παραπονεμένα μέσα από τη φρουτιέρα... 
και επειδή το μέλλον τους προβλεπόταν δυσοίωνο,
τα έστειλα να κάνουν πολύ ταιριαστή παρέα με 1 μπανάνα: 
το αποτέλεσμα; μια εκπληκτική, μυρωδάτη, γευστικότατη μαρμελάδα!!!

Έπλυνα λοιπόν τα 3 αχλαδάκια και το μηλαράκι, τα καθάρισα και τα έκοψα κομματάκια. 
Ψιλόκοψα και την μπανάνα. 
 Όλα μαζί σε βάρος ήταν 600 γρ περίπου. 
 Τα έριξα στην κατσαρόλα και τα σκέπασα με 300 γρ ζάχαρη.
Τα άφησα να αναπαυτούν για καμμιά ωρίτσα και μετά στην φωτιά ~
στην αρχή δυνατή να πάρουν βράση και αμέσως μετά σε χαμηλή, ίσα να κάνουν φουσκάλες. 
Τα ανακάτευα βέβαια που και που για να μην πιάσουν στον πάτο της κατσαρόλας. 
 Σε μισή ωρίτσα έκρινα ότι η ανάμικτη μαρμελαδίτσα μου ήταν έτοιμη ~
πρόσθεσα τότε και το χυμό από μισό μικρό λεμονάκι,
έσβησα τη φωτιά και άφησα την κατσαρόλα πάνω στο μάτι
μέχρι να σταματήσει η βράση.
 Γέμισα ένα βαζάκι αποστειρωμένο, το γύρισα ανάποδα
και το άφησα να κρυώσει.
Ό,τι περίσσεψε στην κατσαρόλα το βλέπετε στο μπολάκι
που φαγώθηκε εν ριπή οφθαλμού ~ ούτε να κρυώσει δεν πρόλαβε J

Πραγματικά μοσχοβόλισε το σπίτι!

23 σχόλια:

  1. Καλή εβδομάδα!! Μήλο αχλάδι έχω δοκιμάσει αλλά και μπανάνα;; γιατί όχι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Θα δοκιμαστεί λίαν συντόμως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα. Ωραίος συνδυασμός, αν και λίγο ασυνήθιστος, φαντάζομαι όμως τη γεύση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. kalhmera

    erxomai me to psomaki agkalia..min tin fate oli!!!

    polla filia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπορώ να φανταστώ το άρωμα και την γεύση της μαρμελάδας σου!!!
    Καλή βδομάδα Μπέτυ μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φαίνεται υπέροχη!! Μπεττυ. Και ο συνδυασμός των φρούτων μου αρέσει πολύ,
    Καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ ωραίος συνδυασμός φρούτων για μαρμελάδα, μπράβο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. καλή εβδομάδα, σήμερα δε δοκιμάζω, αν και λατρεύω τη μπανάνα δε μ' αρέσει σε γλυκά, οπότε τη γλύτωσε η μαρμελαδίτσα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα, υπέροχη η ιδέα σου γιατί 3 αχλάδια, 1 μήλο και μια μπανάνα με κοιτάνε και μένα...και τώρα ξέρω πολύ καλά τι θα τα κάνω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. μοσχοβολησε η μαρμελαδα σου
    δεν εχω δοκιμασει κατι αναλογο, και με βαζεις σε σκεψεις!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κι εγώ μήλο αχλάδι έχω δοκιμάσει. Έλεγα πως η μπανάνα θα μαύριζε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μπέτυ θελω να κάνω σκέτα αχλάδια μαρμελάδα (παραγωγή μας κρίμα που εισαι μακρια να σου στελνα λίγα). Η αναλογία σε ζάχαρη πόση είναι? 1κιλό αχλάδια 1/2κιλό ζάχαρη? Α και κάτι αλλο αυτό το μαυροκούκι τι είναι απο που μπορώ να το βρω?
    Κούλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ Κούλα:

    Σκέτο αχλάδι δεν έχω φτιάξει προς το παρόν, πάντως αν τα αχλάδια είναι ώριμα και γλυκά θα έβαζα στο 1 κιλό αχλάδια μισό κιλό ζάχαρη, αλλιώς 800 γρ ζάχαρη.

    Το μαυροκούκι είναι μαύρο σουσάμι και υπάρχει στα μεγάλα μπαχαράδικα ή καταστήματα με ξηρούς καρπούς, επίσης καμμιά φορά βρίσκω και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ...

    Ελπίζω να βοήθησα, καλό βράδυ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τα καταφερα την εκανα την μαρμελάδα με 2 φρουτάκια αχλάδι-μήλο μοσχοβόλησε όλο το σπίτι!!!
    Κούλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @ Κούλα:

    Αχ τι καλά! Την δοκίμασες να μου πεις εντυπώσεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Εγινε γλυκιά κ με πολύ ωραίο φυσικό άρωμα απλά ήταν λίγο ρευστή στη μισή ώρα κ την άφησα περίπου 50 λεπτά για να δέσει περισότερο ίσως επειδή δεν έβαλα μπανάνα ή η ποσότητα που ήταν διπλάσια απ τη δική σου. Το αποτέλεσμα ήταν τέλειο ειδικά όταν κρύωσε ακόμα καλύτερο.1 κιλό φρουτάκια,500γρ ζαχαρίτσα μου βγάλανε περίπου 900 γρ μαρμελαδίτσα!
    Κουλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @ Κούλα:

    Τέλεια!!!
    Θα σου πρότεινα να δοκιμάσεις και τη μαρμελάδα ροδάκινο, όσο βρίσκεις ακόμα ωραία ροδάκινα, γίνεται τέλεια!

    http://bettyscuisine.blogspot.com/2011/08/blog-post_10.html

    Καλή συνέχεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΚΑΛΗΜΕΡΑ.ΜΟΛΙΣ ΕΒΓΑΛΑ ΚΑΙ ΦΡΕΣΚΟ ΨΩΜΑΚΙ,ΕΡΧΟΜΑΙ.....ΝΑ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Έφτιαξα 2 περιπου βαζάκια στις 14.00μμ και στις 18.00μμ έμεινε σχεδόν 1 βαζάκι!!!!Η κόρη μου την τσάκισε με φρυγανιές!! Υπέροχη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ναρωτησω κατι και εγω;;στη μαρμελαδα δε μπαινει καθολου νερο γιατι δεν καταλαβαινω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @ Ανώνυμος:

    Ακριβώς! Στην μαρμελάδα δεν μπαίνει καθόλου νερό!
    Στη μια ώρα που αφήνουμε τα φρούτα σκεπασμένα με τη ζάχαρη, αυτά κατεβάζουν όσα υγρά χρειάζονται για να βράσουν και να δέσουν σωστά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλημέρα!
    Βάζεις ζάχαρη στη μισή ποσότητα από ότι τα φρούτα;
    Αλλού έχω δει αναλογία ένα προς ένα, ποια είναι η σωστή για να μην είναι ούτε άγλυκη η μαρμελάδα, ούτε υπερβολικά γλυκιά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @ Έφη:

    Η αναλογία ένα προς ένα μου φαίνεται υπερβολική, τόσο βάζω μόνο στα κυδώνια και στα πορτοκάλια!
    Στα υπόλοιπα φρούτα, ανάλογα με το πόσο γλυκά είναι, προσπαθώ να μειώσω την ποσότητα της ζάχαρης όσο γίνεται, ώστε και σωστά να δέσει η μαρμελάδα και να μην έχει υπερβολική ζάχαρη!
    Εδώ επειδή και τα αχλάδια αλλά και η μπανάνα είναι φρούτα γλυκά, η ποσότητα της ζάχαρης ήταν η ενδεδειγμένη!
    Αν θέλεις πάντως ένα "κανόνα" μην βάζεις ζάχαρη παραπάνω από 60% του φρούτου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...