Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Σουτζουκάκια

Μια πιο ελαφριά εκδοχή για τα σουτζουκάκια ~ δεν αλευρώνουμε και δεν τηγανίζουμε για πιο light γεύση. Παρ’όλα αυτά, γίνονται εξ ίσου νόστιμα και πικάντικα!
Υλικά για 24 σουτζουκάκια (5-6 μερίδες):

750 γρ κιμάς μοσχαρίσιος
3 μέτριες φέτες ψωμί
2 σκελίδες σκόρδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Κίμινο
Ελαιόλαδο

Μουσκεύουμε καλά το ψωμί, πετάμε την πέτσα και το στύβουμε.
Λιώνουμε ή ψιλοκόβουμε το σκόρδο.
Βάζουμε σε λεκανίτσα τον κιμά, προσθέτουμε το ψωμί, το σκόρδο, αλατοπίπερο και μια πρέζα κίμινο (ή 1 κουταλάκι γλυκού). Ζυμώνουμε το μίγμα καλά και αφήνουμε για 5 λεπτά να ξεκουραστεί. Πλάθουμε σουτζουκάκια λεπτά και μακριά, σαν παχουλά δαχτυλάκια.Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε 5-6 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο και αρκετή σπιτική σάλτσα ντομάτας – αν δεν έχουμε χρησιμοποιούμε μια κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια ή 2-3 κουταλιές σούπας πελτέ. Προσθέτουμε ένα φλυτζάνι νερό, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 5 λεπτά.
Ρίχνουμε με προσοχή τα σουτζουκάκια και τα αφήνουμε να βράσουν σε σιγανή φωτιά για 30 λεπτά περίπου, προσθέτοντας αν χρειαστεί λίγο ζεστό νερό.
Πρέπει να μείνουν με πηχτή, χυλωμένη σαλτσούλα.Τα σερβίρουμε με ρύζι πιλάφι άσπρο, με μακαρόνια, με τηγανητές πατάτες ~ πολλοί οι συνδυασμοί, εξ ίσου γευστικό το αποτέλεσμα!
Καλή επιτυχία!

5 σχόλια:

  1. Μπράβο Μπέτυ.Είναι η αυθεντική συνταγή όσον αφορά τα υλικά.Ούτε κρεμύδι ούτε αυγά ούτε μαϊντανός. Επιμένουν σ' αυτό μαγείρισσες που γνωρίζουν καλά την αυθεντική σμυρνέικη κουζίνα. Ο φούρνος αντί το τηγάνι είναι ευπρόσδεκτος νεωτερισμός επί το υγιεινότερον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Μπέτυ!!
    Έτσι τα κάνω και εγώ τα σουτζουκάκια, μόνο που μουσκεύω το ψωμί στο κρασί. Είναι τέλεια και χωρίς το τηγάνισμα.
    Καλό Σ/Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπημένο φαγητό!!
    Το τηγάνισμα κι εγώ το αποφεύγω μια φορά τα έψησα λίγο στο γκριλ πριν τα βάλω στη σάλτσα,αλλά μου έχουν μείνει κάποια σουτζουκάκια που έφαγα πριν πάρα πολλά χρόνια στη Θεσσαλονίκη στα κάρβουνα σε κάποιο μαγαζί που όσο κι αν έχω ψάξει δεν το ξαναβρήκα κι ίσως δεν υπάρχει πια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. auto to fagaki ine ena apo ta agapimena.me kimino ..tin saltsoula tou..
    kalo vradi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. λατρεμένα τα σουτζουκάκια......

    φιλιάαααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...