Τρίτη, 28 Ιουνίου 2011

Αρωματισμένα ελαιόλαδα

Επιτέλους βρήκα χρόνο να φτιάξω κάποια από τα αρωματικά ελαιόλαδα που είχα κατά νου!

Η διαδικασία απλή, το αποτέλεσμα θαυμάσιο!
Το βασικό και απαραίτητο υλικό
είναι το πολύ καλής ποιότητας ελαιόλαδο!
Και επειδή έχουμε την τύχη
να έχουμε δικό μας Κρητικό ελαιόλαδο,
η επιτυχία είναι εγγυημένη!

Επίσης σημαντικό τα μπουκάλια που θα χρησιμοποιήσουμε
να είναι αποστειρωμένα και στεγνά! 
Τα έπλυνα και τα ξέπλυνα καλά
και μετά στο φούρνο στους 100 βαθμούς για 30 λεπτά... έτοιμα! 
Οι συνδυασμοί μυρωδικών και μπαχαρικών είναι πολλοί: 
Εγώ στο πρώτο έβαλα 4 κομμάτια λιαστής ντομάτας
και 2 κουταλιές κάπαρη. 
Γέμισα το μπουκάλι με το ελαιόλαδο και το έκλεισα ερμητικά. 
Είναι ιδανικό για ψητή φέτα ή χαλούμι!
Στο άλλο έριξα 3-4 κουταλιές
από χρωματιστά πιπέρια σε κόκκους
και 2 ξερές κόκκινες καυτερές πιπερίτσες. 
Με αυτό θα μαρινάρω τα κρέατα που θα ψηθούν στη σχάρα! 
Στο τρίτο κατά σειρά έβαλα φλούδες
από ακέρωτο λεμόνι και πορτοκάλι,
για να αρωματίσει τα βραστά λαχανικά, τα ψάρια
αλλά και κάποια κέικ!
Όλα τα μπουκάλια φυλάχτηκαν σε ντουλάπι (μακριά από ήλιο)
και θα μείνουν εκεί για 2 βδομάδες τουλάχιστον,
για να αναδειχτούν και να ανακατευτούν οι μυρωδιές!

Τέλεια!

Κυριακή, 26 Ιουνίου 2011

Χοιρινό λεμονάτο με πατάτες

Έγινε νοστιμότατο, μαλακό και μελωμένο,
ένα φαγάκι που σε κερδίζει  με την απλότητά του...

1 κιλό χοιρινό κομμένο σε κομμάτια
1 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
Χυμός από 2-3 λεμόνια
4-5 πατάτες κομμένες μέτρια κομμάτια
1 σκελίδα σκόρδο
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη

Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο
και ρίχνουμε το κρέας να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές.
 Προσθέτουμε το σκόρδο και τις πατάτες, ανακατεύουμε καλά.
Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
και αφήνουμε για 1-2 λεπτά να πάρουν μια βράση.
Προσθέτουμε μια κούπα ζεστό νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά
και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 50-60 λεπτά περίπου,
μέχρι να πιεί το ζουμί του και να χυλώσει η σάλτσα.
Σερβίρουμε ζεστό με μια χωριάτικη σαλάτα.
Καλή όρεξη!

Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2011

Πίτα με ανθότυρο και λιαστή ντομάτα


Υλικά για 6 κομμάτια:
(ένα μικρό πυρέξ)

1 φύλλο ζύμη κουρού
350 γρ ανθότυρο
3 αυγά
4-5 λιαστές ντομάτες (από βαζάκι)
Αλατοπίπερο
Φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 κουταλιά γάλα

Ξεπαγώνουμε το φύλλο της ζύμης.
Λιώνουμε το ανθότυρο με πηρούνι


 και προσθέτουμε τα 2 αυγά ολόκληρα
και το ασπράδι από το 3ο αυγό
 (τον 3ο κρόκο τον κρατάμε να αλείψουμε το φύλλο).
                             Προσθέτουμε το ελαιόλαδο.                                
Στραγγίζουμε και ψιλοκόβουμε τις λιαστές ντομάτες.
Ψιλοκόβουμε και τον βασιλικό ~
αν δεν έχουμε φρέσκο μια χαρά μας κάνει και ο ξερός!
Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε το μίγμα καλά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ο.
Λαδώνουμε ένα μικρό πυρέξ και στρώνουμε το μισό φύλλο ~
το άλλο μισό πρέπει να περισσεύει
γιατί με αυτό θα καλύψουμε την πίτα μας.
Αδειάζουμε το μίγμα, στρώνουμε να έχει παντού το ίδιο πάχος
 και καλύπτουμε με το υπόλοιπο φύλλο.
Χτυπάμε τον κρόκο που έχουμε κρατήσει με το γάλα
και αλείφουμε καλά την επιφάνεια της πίτας.
Την χαράζουμε σε κομμάτια
και την ψήνουμε για 45 λεπτά περίπου,
μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
 Αφήνουμε να μισοκρυώσει και σερβίρουμε.




Καλή όρεξη!

Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2011

Κοτόπουλο φιλέτο κοκκινιστό με λιγκουίνι

Νοστιμότατο!

Υλικά για 4 μερίδες:

1 κιλό φιλέτο κοτόπουλο
½ φλυτζάνι ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο
4 ώριμες ντομάτες
Αλάτι και πιπέρι
Βασιλικός ξερός
1 πακέτο (500 γρ) λιγκουίνι

Κόβουμε το κοτόπουλο σε πολύ μικρά κομματάκια.
Ψιλοκόβουμε τις ντομάτες.
Βράζουμε μπόλικο νερό σε μεγάλη κατσαρόλα,
προσθέτουμε αλάτι και βράζουμε τα ζυμαρικά al dente.
Εν τω μεταξύ, σε βαθύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει
και ροδίζουμε το κοτόπουλο καλά από όλες τις πλευρές
μαζί με το σκόρδο. 
Αλατίζουμε.
Καλύτερα αυτή η διαδικασία να γίνει σε δύο δόσεις,
γιατί αν πέσει πολύ κοτόπουλο μαζί δεν θα ροδίσει σωστά.
Μόλις ροδίσει το κοτόπουλο το βγάζουμε σε μια πιατέλα.
Ρίχνουμε στο λάδι του τηγανιού την ντομάτα. 
Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε σε δυνατή φωτιά
για 10-15  λεπτά,
ανακατεύοντας πότε-πότε, μέχρι να αρχίσει να πήζει. 
 Τότε ρίχνουμε το κοτόπουλο πίσω στο τηγάνι
και αφήνουμε για 10-12 λεπτά να βράσει μέσα στη σάλτσα. 
 Σβήνουμε τη φωτιά
και αφήνουμε το τηγάνι πάνω στο ζεστό μάτι.
 Σουρώνουμε τα ζυμαρικά και τα προσθέτουμε στο τηγάνι
ανακατεύοντας καλά να ενσωματωθούν τα υλικά.
 Προσθέτουμε τον βασιλικό και σερβίρουμε με έξτρα φρεσκοτριμμένο πιπέρι  
και, αν θέλουμε, πικάντικο τυρί τριμμένο.

Κυριακή, 19 Ιουνίου 2011

Ζυμαρικά με τόνο και λιαστή ντομάτα

Γευστικότατο και ελαφρύ πιάτο!

Υλικά για 4-5 μερίδες:

1 πακέτο σπαγγέτι ή λιγκουίνι (500 γρ)
100 γρ κουκουνάρι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2 κονσέρβες τόνος σε νερό
2-3 κουταλιές κάπαρη
3-4 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
Φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού


Σε αντικολλητικό τηγάνι καβουρντίζουμε το κουκουνάρι,
χωρίς λιπαρή ουσία,
ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ροδίσει ελαφρά,
το βγάζουμε από το τηγάνι  και το κρατάμε στην άκρη.
Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί καλά
προσθέτουμε το σκόρδο και το ροδίζουμε για 1 λεπτό ~
όχι περισσότερο γιατί πικρίζει.
Στραγγίζουμε τον τόνο και τον ρίχνουμε στο τηγάνι, ανακατεύουμε μια-δυο φορές
 και προσθέτουμε την κάπαρη, την λιαστή ντομάτα και το κουκουνάρι.
Εν τω μεταξύ έχουμε βράσει τα ζυμαρικά, τα σουρώνουμε
και τα ρίχνουμε στο τηγάνι να ανακατευτούν καλά με τα υπόλοιπα υλικά.
 Σερβίρουμε γαρνίροντας με τα φυλλαράκια του βασιλικού. 

Καλή όρεξη!

Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2011

Sachertorte – Βιεννέζικο σοκολατένιο κέικ

Δοκιμάστε το με μαρμελάδα φράουλα ~ εξαίρετο!


Υλικά για μια φόρμα 20cm:

200 γρ κουβερτούρα
5 αυγά
125 γρ βιτάμ
250 γρ ζάχαρη
1 βανίλια
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
120 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ μαρμελάδα – εγώ έβαλα σπιτική μαρμελάδα φράουλα
1 φακελάκι έτοιμο γλάσο σοκολάτας

Αφήνουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου να μαλακώσει.
Κόβουμε την κουβερτούρα σε κομμάτια
και την λιώνουμε σε μπεν μαρί.
 Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη
μέχρι να αφρατέψουν.
Χωρίζουμε τους κρόκους και τους ρίχνουμε στο βούτυρο.
Προσθέτουμε τη βανίλια, το μπέικιν
και την λιωμένη κουβερτούρα, ανακατεύοντας.
Τέλος ρίχνουμε το αλεύρι λίγο-λίγο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 2-3 λεπτά, μέχρι να ενσωματωθούν καλά τα υλικά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160ο.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα
και την αδειάζουμε στο μίγμα ανακατεύοντας απαλά.


Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ελαφρά
μια στρογγυλή φόρμα με έλασμα
και αδειάζουμε μέσα το μίγμα.
Ψήνουμε για 50 λεπτά περίπου στους 160ο.
Με την λάμα ενός μαχαιριού δοκιμάζουμε αν ψήθηκε ~
όταν είναι έτοιμο το βγάζουμε από το φούρνο
και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το κέικ οριζόντια
σε 2 ίσες φέτες.


 Αλείφουμε τη μια φέτα με την μαρμελάδα
και καλύπτουμε με την άλλη φέτα.
Ετοιμάζουμε το γλάσο όπως λέει στη συσκευασία
και περιχύνουμε το κέικ.
Αφήνουμε για λίγο να σφίξει το γλάσο και απολαμβάνουμε!

Καλή επιτυχία!

Τρίτη, 14 Ιουνίου 2011

Καρυδάκι γλυκό

Κατάφορτη η καρυδιά μας με καρπό
και λιγουρεύτηκα καρυδάκι γλυκό!


Υλικά:

50 καρυδάκια ~ περίπου 1 κιλό
800 γρ ζάχαρη
1 ποτήρι νερό
1 βανίλια
Χυμό από ½ λεμόνι



 Έπλυνα καλά τα καρυδάκια και αφαίρεσα το σκληρό κομμάτι από πάνω και από κάτω.
 Με χοντρή βελόνα έκανα σε κάθε καρυδάκι κάθετα και οριζόντια μια τρύπα πέρα ως πέρα.
 Τα έβαλα σε μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο κρύο νερό να βράσουν για 15 λεπτά.
Τα σούρωσα και τα έριξα σε μπολ με κρύο νερό για 2 μέρες,
αλλάζοντας το νερό κάθε 4-5 ώρες. 


 Τη δεύτερη μέρα έβαλα την ζάχαρη με το νερό να βράσουν
μέχρι να δέσει το σιρόπι, 5-6 λεπτά περίπου.
 Έριξα τα καρυδάκια και τα άφησα να βράσουν 5 λεπτά.
΄Εβγαλα την κατσαρόλα απο την φωτιά
και τα άφησα να μείνουν για 24 ώρες.
 Μετά το 24ωρο, τα έβαλα πάλι να βράσουν, τα ξάφρισα,
 έριξα την βανίλια και το χυμό λεμονιού, ανακάτεψα καλά
 και γέμισα αποστειρωμένα βάζα.
(για την αποστείρωση δείτε εδώ)

 

Σημ:  Τα καρυδάκια πρέπει να είναι ακόμα μαλακά όταν τα μαζέψετε,
προς το τέλος Μαίου συνήθως, πριν προλάβει το εσωτερικό τους να γίνει ξυλώδες!
Επίσης φορέστε γάντια γιατί βάφουν πολύ και μετά τα χέρια καθαρίζουν πολύ δύσκολα!!!

Κυριακή, 12 Ιουνίου 2011

Ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα

Η συνταγή παλιά αλλά πολυ-αγαπημένη,
 η νοστιμιά δεδομένη και αξεπέραστη!
Μια και είναι η εποχή που αφθονούν τα φρέσκα,
τρυφερά αμπελόφυλλα,
επαναλαμβάνω παλαιότερη ανάρτηση,
με φωτογραφίες από όλη τη διαδικασία αυτή τη φορά...
Υλικά:
4-5 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
1/2 κιλό κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1/2 κιλό ρύζι για γεμιστά
2 κούπες ελαιόλαδο
1 ματσάκι άνιθος ψιλοκομμένος
1 ματσάκι δυόσμος ψιλοκομμένος
4-5 λεμόνια
αλάτι και πιπέρι
1/2 κιλό αμπελόφυλλα περίπου


Αρχικά κόβουμε τα κοτσάνια από τα αμπελόφυλλα,
τα πλένουμε πολύ καλά και τα ρίχνουμε σε νερό που βράζει
να ζεματιστούν.
Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε τρυπητό να στραγγίξουν.
Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε μια κούπα λάδι
και σοτάρουμε όλα τα κρεμμύδια ελαφρά μέχρι να ροδίσουν.
 Προσθέτουμε το ρύζι, το σοτάρουμε ελαφρά
και προσθέτουμε τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι
και 1 1/2 φλιτζάνι νερό.
Αφήνουμε να βράσουν μέχρι να εξατμιστεί το νερό
και να μισοβράσειτο ρύζι .
Παίρνουμε ένα-ένα κληματόφυλλο,
το απλώνουμε στην παλάμη μας
φροντίζοντας το γυαλιστερό μέρος του φύλλου
 να είναι απ' την έξω μεριά
 και στην άκρη βάζουμε ένα κουταλάκι γέμιση.
 Το διπλώνουμε στην αρχή από τις δύο άκρες
για να κλείσουμε μέσα τη γέμιση και μετά σαν ρολάκι 
 Στον πάτο μιάς μεγάλης κατσαρόλας
στρώνουμε 2-3 αμπελόφυλλα
 και τοποθετούμε επάνω τα ντολμαδάκια
με το διπλωμένο μέρος προς τα κάτω.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι, λίγο αλατοπίπερο
και τους σκεπάζουμε με ένα ρηχό πιάτο.
Προσθέτουμε ζεστό νερό να μισοσκεπαστούν,
ρίχνουμε και το χυμό λεμονιού,
σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσουν
και να μείνουν μόνο με το λάδι τους.

Υπέροχα ζεστά, κρύα, ως φαγάκι ή μεζεδάκι,
όπως κι αν είναι απολαύστε τα!

Σημ:  Αν δεν είμαστε ιδιαίτερα εξοικειωμένοι, μπορούμε να κάνουμε την διαδικασία του διπλώματος τοποθετώντας το φύλλο σε ένα πιατάκι αντί για την παλάμη μας!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...