Σάββατο 29 Αυγούστου 2009

Κουνέλι στιφάδο

Το κουνελάκι είναι ένα φαγητό που λόγω Κρήτης βρίσκεται πολύ συχνά στο τραπέζι μας μαγειρεμένο με διάφορους τρόπους... Εδώ είναι η δική μου εκδοχή για το στιφάδο...

Υλικά:

1 κουνέλι
6-7 μέτρια κρεμμύδια
2 ώριμες ντομάτες τριμμένες
1 ½ ποτήρι κόκκινο κρασί
Αλάτι και πιπέρι
Δάφνη
Πελτές
Πιπέρι σε κόκκους
ελαιόλαδο

Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φετούλες.

Κόβουμε το κουνέλι σε μέτρια κομμάτια, το πλένουμε και το στεγνώνουμε.
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε 1 ποτήρι ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα κομμάτια του κουνελιού να ροδίσουν καλά.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσουν.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να βράσει για λίγο για να τραβήξει το κουνέλι το άρωμα του κρασιού.
Προσθέτουμε τις ντομάτες, το αλάτι και τα πιπέρια, 3-4 φύλλα δάφνη και 3-4 κουταλιές πελτέ.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 45 λεπτά περίπου. Νερό δεν βάζουμε καθόλου, ψήνεται μόνο στο κρασί και στη ντομάτα.

Το κρέας πρέπει να κρατάει λίγο και η σάλτσα να είναι πηχτή.

Το σερβίρουμε σκέτο ή με τηγανιτές πατατούλες...μμμ νοστιμότατο!!!

Το κρασί αυτό είναι δικής μας παραγωγής, εμφιαλώνεται για λίγους και εκλεκτούς φίλους και είναι εξαιρετικά αφιερωμένο στη φίλη μου ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ με την ευχή να πραγματοποιήσει το όνειρό της και να φτιάξει γρήγορα το δικό της - πετυχημένο - κρασάκι...

17 σχόλια:

  1. ο πατέρας εδώ και 25 χρόνια εκτρέφει κουνέλια και τα τρώμε από πρώτο χέρι, ταϊσμένα με αγνές τροφές. στιφάδο γίνεται νοστιμότερο από οποιονδήποτε άλλο τρόπο. τα προβλήματα μου άρχισαν απο τότε που τα παιδιά μου υιοθέτησαν ένα κουνελάκι από αυτά του παππού τους. οι κότες το είχαν τσιμπήσει στο μάτι, ο παππούς το έφερε στην εξοχή να το περιθάλψουμε, τότε έτυχε να παραθερίζουμε όλοι μαζί στη Χαλκιδική, τα παιδιά ανέλαβαν να το φροντίζουν με τα φάρμακα για το μάτι του, το ονόμασαν σταχτούλη, λόγω χρώματος, και δεν το επέστρεψαν ποτέ στον παππού το είχαμε για χρόνια στη βεράντα του κήπου, ζούμε μέσα στη ζούγκλα των φυτών στα παρτέρια. δέθηκαν τόσο πολύ μαζί του κοιμόταν μαζί του έπαιζαν μέχρι που ήρθε η ώρα του να πεθάνει, από τότε δεν ξαναέφαγαν κουνέλι, ιδιαίτερα η μεγάλη μου που είχε και άλλα κουνέλια στο σπίτι πριν από αυτό. μου λειπει αυτό το φαγάκι, αραιά και που φτιάχνω όταν λειπουν τα παιδιά, με πατατούλες είναι κόλαση!!!
    και με κρασάκι μπόλικο, βλέπεις ξαναέρχομαι στους φυσικούς μου ρυθμούς "οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου" !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ: Δυστυχώς ούτε τα δικά μου κοριτσάκια τρώνε κουνελάκι - ειδικά η μεγάλη που είναι της υγιεινής διατροφής κοκκινιστά και τηγανητά τα έχει διαγράψει από το μενού της... λείπουν όμως και οι δυο εδώ και χρόνια από το σπίτι άρα εμείς το απολαμβάνουμε συχνά...όταν είναι εδώ ούτε να το διανοηθώ! Όσο περισσότερο κρασί βάλεις τόσο νοστιμότερο - πιστεύω να συμφωνείς. Και βέβαια μόνο το ίδιο κρασάκι (που είναι δική μας παραγωγή) πίνουμε σαν συνοδευτικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μέχρι στιγμής το μονο πράγμα που δεν έχω φτιάξει ακόμη είναι κρασί, η πεθερά μου μια χρονιά είχε κάνει μια επιτυχημένη απόπειρα, έφτιαξε σε ένα μικρό βαρελάκι κρασί. όνειρο ζωής είναι όταν τελειώσει με το καλό και η μικρή το σχολείο, να πάω να μείνω σε χωριό, εκεί αν είμαστε γεροί θα γίνει και η δική μου απόπειρα για κρασάκι, από όσα έδειξες στην ΚΡΗΤΗ, εγώ περισσότερο το σπιτικό κρασάκι "ζήλεψα", συμφωνώ όσο περισσότερο τόσο καλύτερα!!! είμαι γνωστή κρασοκανάτα, έμοιασα τους μερακλήδες τους παππούδες στο ποτό, με μέτρο πάντα χικ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μάλλον ταιριάζουμε αρκετά λοιπόν, γερό ποτήρι κι εγώ, όπως λένε και στο χωριό βάζω κάτω αρκετούς ντόπιους - ειδικά στις "κούπες"...
    Σου αφιερώνω λοιπόν τη φωτό από τα μπουκάλια που εμφιαλώνουμε για λίγους και εκλεκτούς φίλους, άντε με το καλό να φτιάξεις και το δικό σου και να μας καλέσεις να το δοκιμάσουμε σύντομα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αααααα,τι βλέπω??
    Τρώτε και πίνετε χωρίς εμένα??
    Η Γαστεροπλήξ επανήλθε στον πρότερο .... έντιμο βίο, αλλά δεν ήξερα ότι κι εσύ Betty είσαι του καλού κρασιού!!
    Ονειρο το φαγάκι σου, συνοδευόμενο και με το εκλεκτό κρασάκι σου, άντε να μαζευτούμε να το κάψουμε:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ ΕΛΕΝΑ: Να μαζευτούμε Ελενάκι μου, να το κανονίσουμε, το καλό κρασάκι θέλει και καλή παρέα... και η δική σας είναι η καλύτερη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Υπέροχο το κουνελάκι αγαπημένο, μαγειρεμένο με αυτό τον τρόπο, αλλά δυστυχώς δεν το τρώει κανείς άλλος εκτός από μένα στο σπίτι οπότε δεν υπάρχει πια στο μενού μας. Ελπίζω να υπάρχει λίγος χώρος και για μένα στην παρεούλα σας να το απολαύσουμε όλες μαζί, και ειδικά αυτό το θεσπέσιο φαντάζομαι κρασάκι. Και μιας και μιλάμε για κρασάκιθα σας φέρω και εγώ ένα μπουκαλάκι Σαμιώτικο απ τον τόπο μου,για επιδόρπιο. Θα το τσούξουμε δηλαδή!!!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ elen: έλα σε περιμένουμε στην παρέα μας! και μια και δεν το τρως σπίτι, θα σου κρατήσω εγώ διπλή μερίδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Koρίτσια βλέπω φτιάξατε μια ωραία παρέα εδώ. Εγώ δεν τρώω το κουνέλι για τους ίδιους λόγους επειδή μικρή όταν ήμουν στα Χανιά είχα ένα μικρό και το αγάπησα... Αλλά η μητέρα μου φτιάχνει ένα πεντανόστιμο στιφάδο από την εποχή που ζούσαμε στην Κρήτη.
    Μπέτυ, μπράβο για την αφιέρωση στη Γαστεροπλήξ! Αξίζει να κάνει δικό της εμφιάλωση που να γίνει περυχημένη.
    Εγώ πάλι πίνω και κρασί και μπύρα, οπότε ζήλεψα σήμερα που ακούω τσιμπούσι. Είμαι μέσα όταν το κανονίσετε ;)

    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. αχ, τέτοια λέγε μου να μην κοιμάμαι τα βράδυα!!!
    πανέμορφα το σπιτικό κρασάκι σας, καλόπιοτο να είναι πάντα, να έχετε πάντοτε χαρές στο σπίτι σας και να το "τσούζετε" όπως λέμε εδώ, με μέτρο πάντα!!! και όχι στο ποτήρι με το μέτρο, κιχ.... χαχαχα!!!

    πανέμορφη η ευχή σου, σ' ευχαριστώ πολύ, καλομελέτα κι έρχεται έλεγε η γιαγιά μου!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Να'μαι κι εγώ!!!!!!! Το κουνελάκι κι εγώ δεν το τρώω για τους ίδιους συναισθηματικούς λόγους. Το μαγειρεύω όμως μια φορά στις 10 μέρες περίπου γιατί το τρώνε οι υπόλοιποι. Για τις μπίρες όμως και τα κρασιά (και για ούζα αν θέλετε) μην τολμήσετε να με αφήσετε απ'έξω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μ' αρέσει αυτή η εκδοχή του στιφάδου χωρίς ολόκληρα κρεμμύδια και φυσικά θα ήθελα πολύ να το συνοδεύσω μ΄αυτό το κρασί.
    Μου αρέσει το καλό κρασί δεν θέλω ποσότητες μεγάλες αλλά να είναι εκλεκτό!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μπορει για τον λαγο που ειχες φτιαξει να μην εφερα αντιρρηση..ΑΛΛΑ οχι και κουνελι!!!!!!
    Παντως ωραια και πιο ευκολη λυση το στιφαδο με τα κομμενα κρεμμυδια...Θα την δοκιμασω την συνταγη,ΑΛΛΑ ΜΕ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ!!!!!χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ Λίλα και Ξανθή: είπαμε είστε από τις καλύτερες παρέες, άρα την οινοκατάνυξη θα την κάνουμε όλες μαζί!

    @ Σοφιάννα: Και πάλι ελπίζω να μην ήταν ο Σήφης παρών όταν διάβασες την συνταγή!!! χαχα...
    Για παραλλαγή, δοκίμασέ την με...κοτόπουλο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Pistevo oti to kounelaki to kaimenouli tha einai thavma mesa sta kremydakia sou. Omos gia to krasaki eimai sigouri oti einai k a ta p l i k t i ko. Den tha elega oxi gia ena potiraki.
    Vassoula

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μπετούλη, εγώ που δεν το θέλω κοκκινιστό πως πρέπει να το φτιάξω; Να βάλω λευκό κρασάκι; Και... μου αρέσουν τα κρεμμυδάκια ολόκληρα...
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @ Chryssa: αν δεν θέλεις να το φτιάξεις κοκκινιστό τσιγάρισε το κουνέλι να ροδίσει, ρίξε και τα κρεμμυδάκια ολόκληρα να ροδίσουν λίγο κι αυτά και μετά βάλε μπόλικο κόκκινο κρασί και άφησέ το να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει και το κουνέλι και τα κρεμμυδάκια... μάλλον δεν θα χρειαστεί να προσθέσεις καθόλου νερό, θα γίνει πιο γευστικό ψημένο μέσα στο κρασάκι...
    φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...