Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2009

Ανοιχτή κολοκυθόπιτα με τυρί

Μια πολύ πετυχημένη και μυρωδάτη πιτούλα χωρίς φύλλο που θα την απολαύσουμε είτε σαν πρώτο πιάτο ή σαν κυρίως γεύμα, με μιά σαλάτα και ένα ποτήρι λευκό κρασάκι... Εμείς πάντως την απολαύσαμε μαζί με ψαράκια και ταίριαζε μια χαρά!


1 ½ κιλό κολοκυθάκια
3 αυγά
5 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 μεγάλο ματσάκι μυρωδικά – μαϊντανό, άνηθο και δυόσμο
150 γρ φέτα ή μανούρι
½ κουταλάκι πιπέρι καγιέν
175 γρ αλεύρι ολικής άλεσης ή για όλες τις χρήσεις
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Πλένουμε τα κολοκυθάκια και τα τρίβουμε στη χοντρή πλευρά του τρίφτη. Τα στραγγίζουμε και τα στίβουμε ελαφρά με το χέρι να φύγουν τα νερά τους.

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και τα μυρωδικά.

Λιώνουμε το τυρί με το πιρούνι.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο.
Σε λεκανίτσα ρίχνουμε τα κολοκυθάκια, τα αυγά ελαφρά χτυπημένα, τα μυρωδικά, το τυρί, τα κρεμμυδάκια, το καγιέν, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και ζυμώνουμε με τα χέρια να δέσει το μείγμα.
Αλείφουμε με λίγο λάδι ένα ταψί, αδειάζουμε μέσα το μίγμα και φροντίζουμε να απλωθεί ομοιόμορφα.
Περιχύνουμε την πίτα με το υπόλοιπο λάδι και ψήνουμε για 55-60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
Τα φρέσκα μυρωδικά κάνουν τη διαφορά !

15 σχόλια:

  1. ti nostimia einai auti? apla uperoxi einai auti i pita..tha ti ftiaksw sidoma..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. στη Χαλκιδική την λένε αβράκωτη αυτήν την πιτούλα, την τόσο μυρωδάτη και πεντανόστιμη!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Oλες οι ανοιχτές πιτούλες μου αρέσουν!
    Κι η δικιά σου πρέπει να είναι πολύ μυρωδάτη και νόστιμη.
    Μόνο με αλεύρι ολικής την κάνεις?? Γίνεται και με απλό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. i'll be trying this soon
    we have lots of zucchini in the garden now

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. πωπωωωωωωωω, ΄μ\αρέσει :)

    betty(cookthebook

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. betty καλημέρα.
    Το Σάββατο κάναμε με το Χρήστο, τον άνδρα μου το γάβρο τον μαριναρισμένο , έγινε καταπληκτικός μεζές και ο Χρήστος καμάρωνε γιατί τον έκανε μόνος του και όποιοος ερχόταν στο σπίτι του έβγαζε τσίπουρο με μεζέ από γάβρο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. This looks great. My usual rule is the more herbs the better!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. βλέπω ότι είχε πολλά και εκλεκτά εδέσματα το τραπέζι σας !!!! υπέροχη φαίνεται η πιτούλα σου, μ'αρεσει πολύ !!

    καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ: ...χαχα...σοβαρά έτσι την λένε; μου φαίνεται πολύ αστείο αλλά και εύστοχο! μπορώ να το προσθέσω στον τίτλο;

    ΕΛΕΝΑ: γίνεται και με απλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, εγώ την φτιάχνω με ολικής άλεσης γιατί μου φαίνεται πιο πλούσια η γεύση...

    Mediterranean kiwi: zucchini from your garden eh? lucky you !!!

    dhmhtra: αλήθεια έγινε καλός ο γαύρος; χαίρομαι πάρα πολύ, τα συγχαρητήρια μου στον σύζυγό σου...κι εμείς με αυτό το μεζεδάκι έχουμε τσακίσει τα ούζα τελευταία!!! μην μου πεις ότι το τσίπουρο είναι δικής σας παραγωγής;

    cupcakes.gr: I could not agree more!!!

    Maria B.: είναι πράγματι πολύ εύγευστη, μπορεί να υστερεί λιγάκι σε εμφάνιση αλλά από γεύση σκίζει, αν βρεις ευκαιρία δοκίμασέ την!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Betty ...καλημέρα,οχι δεν κάνουμε εμείς τσίπουρο, αλλά οι γείτονες οπότε είναι σαν να το κάνουμε εμείς.Κάθε βράδυ λοιπόν μαζεύμαστε στην αυλή και τα μεζεδάκια με το τσίπουρο πάνε κι έρχονται...τις περισσότερες βραδιές γινόμαστε ...γκολ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γιαμ γιαμ. Μ' αρέσει παρόλο που με βαραίνει η άτιμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μου αρέσουν πολύ τα κολοκυθάκια γενικά. Την επόμενη φορά μπορώ να έχω και εγώ ένα κομματάκι?
    Βασούλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Βασούλα, τέλειωσε εσύ με τη δίαιτα και θα σου φέρω εγώ ολόκληρο πυρέξ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Yperoxi i pita....Paneukoli kai pentanostimi....Mesa se mia evdopmada einai i deuteri fora pou tin ftiaxnw...Exw valei stoxo na ftiaxw oles tis pites sou...xaxaxa

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...