Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2010

Μουσταλευριά


Η φίλη μου η Δήμητρα μου έφερε μούστο από το χωριό της.
Επί τω έργω λοιπόν να φτιάξω την πρώτη μουσταλευριά της χρονιάς!

Υλικά για 5-6 μπολάκια:

5 ποτήρια μούστος
1 ποτήρι νισεστές (άμυλο καλαμποκιού)
Καρύδια
Κανέλα
Σουσάμι

Μπορείτε να αντικαταστήσετε το νισεστέ με απλό αλεύρι. 
Θεωρώ όμως ότι έτσι η μουσταλευριά γίνεται πολύ καλύτερη!



Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τα 4 ποτήρια μούστου να βράσουν.
Σε μπολ ρίχνουμε το 1 ποτήρι μούστου (σε θερμοκρασία δωματίου)


και λίγο-λίγο το νισεστέ ανακατεύοντας με το σύρμα να μην σβωλιάσει.


Μόλις πάρει βράση ο μούστος ρίχνουμε λίγο-λίγο το μίγμα ανακατεύοντας διαρκώς και γρήγορα γιατί αρπάζει εύκολα και κολλάει στον πάτο της κατσαρόλας.


Μόλις το μίγμα αρχίσει να κάνει φουσκάλες και γίνει γυαλιστερή κρέμα αποσύρουμε από τη φωτιά.
Έτοιμη η μουσταλευριά μας!

Μοιράζουμε σε μπολάκια,


πασπαλίζουμε με καρύδι χοντροτριμμένο, λίγη κανέλα και σουσαμάκι,
αφήνουμε να κρυώσει και απολαμβάνουμε! 



Και του χρόνου!

19 σχόλια:

  1. Και του χρόνου να είμαστε καλά να ξαναφτιάξεις κι εμείς να την φάμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ένα μπολάκι παρακαλώ μπορώ να έχω;;;
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Την τυπώνω αμέσως!!
    Εύκολη και γρήγορη.
    Και του χρόνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κατά που είπαμε πως μένεις;;; :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και του χρόνου!
    Ένα πιατάκι και σε μένα,παρακαλώ!
    Τι νόστιμη που είναι-μήπως ξέρεις αν γίνεται με πετιμέζι;Αυτό μου βρίσκεται.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν ο μούστος είναι καλός και αρωματικός, αυτό το "φτωχό" γλυκάκι με τα λίγα και απλά υλικά, γίνεται κάτι μεγαλειώδες!
    Να είσαι καλά, να το φτιάχνεις κάθε χρόνο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Περιττό να πω ότι είναι από τα αγαπημένα μου γλυκά. Είναι βέβαια λίγο μπόμπα, αλλά δεν βαριέσαι. Τα καίμε.

    Υ.Γ. Μουσταλευριά = Μούστος κι όχι πετιμέζι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τι εύκολη συνταγή!!!! Ευχαριστούμε πολύ πολύ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μπέττυ δεν τον "κόβεις" το μούστο; Πολύ εύκολη εκδοχή για αγαπημένο γλυκάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. και του χρονου!...μα δε θα παρω...απο εκεινα που δεν τρωω με τιποτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αχ πόσο θα ήθελα ένα μπολάκι τώρα. Έχω να φάω 2 χρόνια μουσταλευριά και μου έχει λείψει πάρα πολύ.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. απο τα πιο υγιεινα και μυρωδατα γλυκα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φέτος έφτιαξα και εγώ. Και του χρόνου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Την καλησπέρα μου σε όλους, χαίρομαι που σχεδόν όλοι συμφωνούμε για την μουσταλευριά

    Και του χρόνου λοιπόν να είμαστε καλά, να ξαναφτιάξουμε ~ και όσες δεν φτιάξετε να περάσετε να κεραστείτε!

    Να πω μόνο ιδιαίτερα στην φίλη eleni ότι κι εγώ τη μουσταλευριά μόνο με μούστο τη φτιάχνω ~ το πετιμέζι το κρατώ για ωραιότατα μαλακά ή σκληρά μουστοκούλουρα!

    Φίλη Vita, όχι δεν "κόβω" τον μούστο, έτσι την έμαθα εδώ και χρόνια τη συνταγή και έτσι τη φτιάχνω, ακριβώς όπως την παραθέτω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Και του χρόνου Μπέτυ μου να μας ξανακάνεις μουσταλευριά.
    Με νισεστέ νομίζω κι εγώ πως γίνεται πιο ωραία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. και του χρόνου!!
    εγώ φέτος έφτιαξα μούστο με κόκκινα σταφύλια που μου έδωσε ο Δημήτρης της ακτίδας κι έβαλα και στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση, αλλά ξέχασα να βάλω στο μπλογκ τη μουσταλευριά την φουξ!!!!
    αυτό το υπέροχο χρωματάκι είναι από λευκό σταφύλι!!
    αχ να είχα ένα μοσχομυριστό γλυκάκι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Και του χρόνου Μπέτυ μου!!
    Εχω φτιάξει 2 φορές φέτος, με βλέπω σύντομα να ξαναφτιάχνω!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μακράν αγαπημένη μουσταλευριά!!
    Μούστο εφέτο δεν πρόλαβα,αλλά βλέπει το μάτι και χορταίνει πετυχημένη μουσταλευρία της Μπέττυ!!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...