Η φίλη μου η Δήμητρα μου έφερε μούστο από το χωριό της.
Επί τω έργω λοιπόν να φτιάξω την πρώτη μουσταλευριά της χρονιάς!
Υλικά για 5-6 μπολάκια:
5 ποτήρια μούστος
1 ποτήρι νισεστές (άμυλο καλαμποκιού)
Καρύδια
Κανέλα
Σουσάμι
Μπορείτε να αντικαταστήσετε το νισεστέ με απλό αλεύρι.
Θεωρώ όμως ότι έτσι η μουσταλευριά γίνεται πολύ καλύτερη!
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τα 4 ποτήρια μούστου να βράσουν.
Σε μπολ ρίχνουμε το 1 ποτήρι μούστου (σε θερμοκρασία δωματίου)
και λίγο-λίγο το νισεστέ ανακατεύοντας με το σύρμα να μην σβωλιάσει.
Μόλις πάρει βράση ο μούστος ρίχνουμε λίγο-λίγο το μίγμα ανακατεύοντας διαρκώς και γρήγορα γιατί αρπάζει εύκολα και κολλάει στον πάτο της κατσαρόλας.
Μόλις το μίγμα αρχίσει να κάνει φουσκάλες και γίνει γυαλιστερή κρέμα αποσύρουμε από τη φωτιά.
Έτοιμη η μουσταλευριά μας!
Μοιράζουμε σε μπολάκια,
πασπαλίζουμε με καρύδι χοντροτριμμένο, λίγη κανέλα και σουσαμάκι,
αφήνουμε να κρυώσει και απολαμβάνουμε!
Και του χρόνου!
Και του χρόνου να είμαστε καλά να ξαναφτιάξεις κι εμείς να την φάμε!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈνα μπολάκι παρακαλώ μπορώ να έχω;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα
Την τυπώνω αμέσως!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύκολη και γρήγορη.
Και του χρόνου.
Κατά που είπαμε πως μένεις;;; :)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι του χρόνου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈνα πιατάκι και σε μένα,παρακαλώ!
Τι νόστιμη που είναι-μήπως ξέρεις αν γίνεται με πετιμέζι;Αυτό μου βρίσκεται.
Φιλιά!
Αν ο μούστος είναι καλός και αρωματικός, αυτό το "φτωχό" γλυκάκι με τα λίγα και απλά υλικά, γίνεται κάτι μεγαλειώδες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά, να το φτιάχνεις κάθε χρόνο!
Περιττό να πω ότι είναι από τα αγαπημένα μου γλυκά. Είναι βέβαια λίγο μπόμπα, αλλά δεν βαριέσαι. Τα καίμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥ.Γ. Μουσταλευριά = Μούστος κι όχι πετιμέζι.
Τι εύκολη συνταγή!!!! Ευχαριστούμε πολύ πολύ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπέττυ δεν τον "κόβεις" το μούστο; Πολύ εύκολη εκδοχή για αγαπημένο γλυκάκι.
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι του χρονου!...μα δε θα παρω...απο εκεινα που δεν τρωω με τιποτα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ πόσο θα ήθελα ένα μπολάκι τώρα. Έχω να φάω 2 χρόνια μουσταλευριά και μου έχει λείψει πάρα πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ.
απο τα πιο υγιεινα και μυρωδατα γλυκα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦέτος έφτιαξα και εγώ. Και του χρόνου
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην καλησπέρα μου σε όλους, χαίρομαι που σχεδόν όλοι συμφωνούμε για την μουσταλευριά
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι του χρόνου λοιπόν να είμαστε καλά, να ξαναφτιάξουμε ~ και όσες δεν φτιάξετε να περάσετε να κεραστείτε!
Να πω μόνο ιδιαίτερα στην φίλη eleni ότι κι εγώ τη μουσταλευριά μόνο με μούστο τη φτιάχνω ~ το πετιμέζι το κρατώ για ωραιότατα μαλακά ή σκληρά μουστοκούλουρα!
Φίλη Vita, όχι δεν "κόβω" τον μούστο, έτσι την έμαθα εδώ και χρόνια τη συνταγή και έτσι τη φτιάχνω, ακριβώς όπως την παραθέτω...
Και του χρόνου Μπέτυ μου να μας ξανακάνεις μουσταλευριά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε νισεστέ νομίζω κι εγώ πως γίνεται πιο ωραία.
και του χρόνου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήεγώ φέτος έφτιαξα μούστο με κόκκινα σταφύλια που μου έδωσε ο Δημήτρης της ακτίδας κι έβαλα και στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση, αλλά ξέχασα να βάλω στο μπλογκ τη μουσταλευριά την φουξ!!!!
αυτό το υπέροχο χρωματάκι είναι από λευκό σταφύλι!!
αχ να είχα ένα μοσχομυριστό γλυκάκι!!
Και του χρόνου Μπέτυ μου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχω φτιάξει 2 φορές φέτος, με βλέπω σύντομα να ξαναφτιάχνω!
Φιλιά!
αχ πόσα χρόνια έχω να φάω..... :(
ΑπάντησηΔιαγραφήΜακράν αγαπημένη μουσταλευριά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜούστο εφέτο δεν πρόλαβα,αλλά βλέπει το μάτι και χορταίνει πετυχημένη μουσταλευρία της Μπέττυ!!
Φιλάκια!