Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Κεϊκ λεμόνι


Μια από τις εκατοντάδες συνταγές που έχω σημειωμένες σε διάφορα χαρτάκια είναι και τούτο το υγρό κέικ λεμονιού του Παρλιάρου.

Σημειωμένη βιαστικά εδώ και καιρό, κάποια στιγμή που έβλεπα την εκπομπή του, δεν ήμουν καν σίγουρη ότι την είχα γράψει σωστά!
Αποδείχτηκε όμως ένα θαυμάσιο και εύκολο κέικ, που θα βάλει σε πειρασμό όσους αρέσκονται στην ξινή γεύση του λεμονιού που δένει θαυμάσια με την αμυγδαλόψιχα!
Την παραθέτω με μικρές τροποποιήσεις και προσθήκες...


Τα υλικά έδωσαν 2 μέτριες μακρόστενες φόρμες και 5 muffins! 
Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια μεγάλη στρογγυλή φόρμα κέικ.

300 γρ ζάχαρη
350 γρ αμύγδαλο τριμμένο
1 κουταλάκι μπέικιν
6 αυγά
3 λεμόνια

Βράζουμε τα λεμόνια ολόκληρα για 1 ώρα περίπου.
 
Αφαιρούμε τα κουκούτσια


και τα λιώνουμε στο μπλέντερ με το 1/3 της ζάχαρης.


Ζεματάμε τα αμύγδαλα σε βραστό νερό για 2 λεπτά και τα ξεφλουδίζουμε.


Τα περνάμε από το μπλέντερ να γίνουν σαν χοντρή άμμος.


Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160ο.
Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τα υπόλοιπα 2/3 της ζάχαρης  και προσθέτουμε το μπέικιν.
Στο μίγμα των αυγών προσθέτουμε τα λιωμένα λεμόνια και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Ρίχνουμε το αμύγδαλο και ανακατεύουμε και πάλι.


Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ελαφρά τη φόρμα (ή τις φόρμες) του κέικ,
αδειάζουμε μέσα το μίγμα και ψήνουμε στους 160ο για 1 ώρα.


Ετοιμάζουμε αν θέλουμε λίγο γλάσο για να ομορφήνουμε το λεμονοκεκάκι μας:

Σε ένα μπολάκι ρίχνουμε 4-5 κουταλιές ζάχαρη άχνη, προσθέτουμε λίγο νερό (1-2 κουταλιές) και ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη και να γίνει ένα παχύρευστο μίγμα.


Όταν είναι έτοιμο το κέικ το βγάζουμε από το φούρνο, περιμένουμε να μισοκρυώσει, ξεφορμάρουμε σε πιατέλα και περιχύνουμε με το γλάσο.

Αφήνουμε λίγο να σφίξει το γλάσο και απολαμβάνουμε!


Μια δοκιμή θα σας πείσει!

24 σχόλια:

  1. Εγώ έχω πειστεί και χωρίς τη δοκιμή! Καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρεπει να ναι παρα πολύ ωραιο... θα το δοκιμασω σιγουρα!
    Καλημερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λατρεύω τα λεμονογλυκά και αυτό δείχνει υπέροχο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Den echo polla na po. Apla KATAPLIKTIKO/YPEROCHO .... dokimaste to.
    Vassoula

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Την έχω κρατήσει και εγώ εκείνη τη συνταγή αλλά τώρα που έχω και δικά μου λεμονάκια θα την κάνω!
    Καλό Σ/Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παρλιάρος ίσον σιγουρη επιτυχία!το εχει κανει και η αδελφουλα μου και μου είπε τα καλύτερα...οι φωτο με τσακισαν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Mου αρέσουν όλα τα γλυκά που έχουν λεμόνι!!! Κι αυτό φαίνεται ιδιαίτερα καλό!!! Λέω να το δοκιμάσω!!!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. πολυ μυρωδατο με καφε οτι πρεπει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Έχω μερικές αμφιβολίες για αυτά τα ωραία, γυαλιστερά και ζουμερά λεμόνια, σχετικά με την προέλευση τους και τον τρόπο που συντηρούνται, για τόσο μεγάλο ταξίδι.
    Αν έχεις δικά σου, ή από κάοιον γείτονα αλλάζει.
    Κάθε χρόνο κάνω μια "συγκομιδή" από την λεμνιά του κουμπάρου μου και φτιάχνω τέτοια και κρατάω και φλούδες στην κατάψυξη.
    Το λεμονάτο κέϊκ σου πολύ εύκολο και πρέπει να είναι και νόστιμο. Θα "εκτελεστεί" με την συγκομιδή!!
    Καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. απιθανη συνταγη!!!!
    και φαινεται πολυ λαχταριστο!!!!!!!
    μπραβο σου!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Έχω φτιάξει κι εγώ παλιότερα ένα κέικ λεμόνι του Παρλιάρου που είχα δει, αλλά εσύ το έκανες ΥΠΕΡΠΑΡΑΓΩΓΗ!!!
    Υπέροχο φαίνεται!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γιατί να μην είναι δυνατόν να δοκιμάσω λίγο τώρα!
    Λεμόνια έφερα χρόνο όμως δεν έχω καθόλου!!
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Mmmm...είναι φοβερό!Λατρεύω το κεικ λεμονιού! Κ γω την συνταγή του Παρλιάρου φτιάχνω ...τρελαίνομαι για το γλάσο έτσι ξινούλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δεν άντεξα στον πειρασμό κι επειδή τελευταία με έχει πιάσει κάτι με το αμύγδαλο, το έφτιαξα σε μάφιν.
    Απλά Υπέροχα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Φαίνεται υπέροχο και πρέπει να είναι τέλειο αυτό το κεκάκι.
    Εγώ έχω λεμονιά στο σπίτι και με την πρώτη συγκομιδή δεν το συζητώ θα εκτελεσθεί η συνταγή.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ανυπομονώ να το φτιάξω. Με εντυπωσίασε η διαδικασία με τα λεμόνια! Σκέφτομαι αν το κάνω σε muffin να προσθέσω για topping μαρέγκα όπως στη lemon pie.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μολις το εφτιαξα, και ψηνεται.... Ανυπομονω να το δοκιμασω. Εχω μια ερωτηση εκ των υστερων βεβαια. Βουτυρο αυτο το κεικ δεν εχει; Aντι για βουτυρο μπαινει ο πολτος των λεμονιων;; Σε 1/2 ωριτσα θα το φαω και θα σας πω...!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Nely,

    Κι όμως δεν έχει. Περίεργο ε; :)

    Περιμένω εντυπώσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Μολις το δοκιμασα!!!!!!!!!!!!!!!! ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ!!!!! Θα φαω ολο το κεικ!!! Μου αρεσει πολυ το λεμονι στα γλυκα, και εδω αυτη η τραγανη αισθηση του αμυγδαλου με το γλυκοξινο του λεμονιου ειναι θεικη!!!!Μπραβο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Nely, πολύ χαίρομαι που σου άρεσε τόσο και συμφωνώ απόλυτα με την κριτική σου!!!

    Καλοφάγωτο! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. το ψήνω μόλις τώρα και περιττό να σας πω ότι το δοκίμασα ωμό ενώ το χτυπούσα στο μίξερ.ΘΕΕΙΚΟΟΟΟ!!!Φανταστείτε ψημένο!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι υπέροχο το άτιμο! :)
      Περιμένω εντυπώσεις μετά το ψήσιμο!

      Διαγραφή
  22. Αυτή η συνταγή δεν εκτελειτε όπως η αυθεντικη που θελει και βουτυρο και όχι τα λεμονια με αυτόν τον τροπο γιατι δεν βγαινει ξυνογλυκια αλλα πικρη. Τωρα πως ολοι εσεις την βγαλατε θεικη με αυτην την εκτελεση αξιο αποριας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η συνταγή αλλά και η εκτέλεση είναι όπως ακριβώς την δίνει ο Παρλιάρος, με το όνομα Capri Torta!
      Tο κέικ δεν πικρίζει εφόσον τα λεμόνια βράσουν για 1 ώρα σε μπόλικο νερό και επίσης δεν περιέχει βούτυρο!
      Όσοι πάντως το δοκίμασαν, τους άρεσε ιδιαίτερα, όπως φαίνεται και από τα παραπάνω σχόλια... βέβαια περί ορέξεως ουδείς λόγος!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...