Καλημέρα και καλό μήνα σε όλους!
Για να σας γλυκάνω και να μπούμε σιγά-σιγά στο πνεύμα των Χριστουγέννων, θα σας κεράσω σήμερα ένα από τα πρώτα-πρώτα γλυκά που έμαθα να φτιάχνω ~ αγαπημένο όλης της οικογένειας! Δεν ξέρω αν χωρούν παραλλαγές, εγώ πάντως αυτή τη συνταγή δεν την αλλάζω με τίποτα,
γίνεται εξαιρετικό, με φίνα γεύση, μυρωδάτο και όσο γλυκό πρέπει!
Πάμε να δούμε τα υλικά...
Πάμε να δούμε τα υλικά...
Για το γλυκό:
4 ½ φλυτζάνια γάλα
1 ½ φλυτζάνι ζάχαρη
2 βανίλιες
1 φλυτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
5 αυγά
3 κουταλιές βούτυρο φρέσκο
1 πακέτο λεπτό φύλλο κρούστας
½ φλυτζάνι βούτυρο για τα φύλλα
Για το σιρόπι:
3 φλυτζάνια ζάχαρη
2 φλυτζάνια νερό
1 φλούδα λεμονιού
Χυμός από μισό λεμόνι
Βάζουμε το γάλα με τη ζάχαρη και τη βανίλια στη φωτιά να κάψει.
Ρίχνουμε το σιμιγδάλι ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να πάρει βράση και να πήξει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Χτυπάμε τα αυγά
και τα ρίχνουμε λίγα-λίγα στην κρέμα ανακατεύοντας διαρκώς.
Ρίχνουμε και τις 3 κουταλιές βούτυρο και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει, ανακατεύοντας πότε-πότε για να μην κάνει κρούστα.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί Νο 30 και στρώνουμε το πρώτο φύλλο.
Βουτυρώνουμε και στρώνουμε το δεύτερο.
Συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να στρώσουμε τα μισά φύλλα (θα είναι περίπου 6).
Απλώνουμε την κρέμα,
γυρνάμε τα φύλλα που περισσεύουν προς τα μέσα και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντας πάντα ενδιάμεσα.
Γυρνάμε τα φύλλα που περισσεύουν κάτω απ΄την πίτα, βουτυρώνουμε καλά την επιφάνεια,
την ραντίζουμε με λίγο νεράκι και χαράζουμε σε κομμάτια.
Ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να χρυσοροδοκοκκινήσει.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να μισοκρυώσει.
Εν τω μεταξύ βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι, για 10 λεπτά.
Μόλις μισοκρυώσει το γλυκό, το περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι
και το αφήνουμε να το απορροφήσει.
Δοκιμάστε το, το συνιστώ ανεπιφύλακτα!
Σημ: Για να σιροπιαστεί σωστά το γλυκό μας, πρέπει το ένα να είναι κρύο και το άλλο ζεστό.
Επίσης το σιρόπι το ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά ώστε να κατανεμηθεί ομοιόμορφα!
Σημ: Για να σιροπιαστεί σωστά το γλυκό μας, πρέπει το ένα να είναι κρύο και το άλλο ζεστό.
Επίσης το σιρόπι το ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά ώστε να κατανεμηθεί ομοιόμορφα!
Καλό & γιορτινό μήνα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύχομαι να είναι γλυκός και μυρωδάτος σαν το γλυκάκι σου!!!
Καλημέρες..
Καλό μήνα και καλές γιορτές!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύχομαι ο Δεκέμβρης μας να είναι γλυκός σαν το γαλακτομπούρεκό σου!
Καλό και γλυκό μήνα σαν το υπέροχο γαλακτομπούρεκο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα.
Καλό μήνα!!! Καλές γιορτές να έχουμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε τέτοιο γλυκό ξεκίνημα σίγουρα θα περάσουμε ωραία!
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓΛΥΚΟΟΟΟΟ ΣΑΝ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΣΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ!!!!!!!
καλό μήνα! θα το δοκιμάσω σίγουρα! δείχνει τόσο λαχταριστό ....ευχαριστούμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχο γαλακτομπούρεκο!! μας άνοιξες την όρεξη για γλυκό και είναι πρωί ακόμα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα.
Το κομμάτι μου και γρήγοραααααααααα :))
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Καλό μήνα!
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ.ΥΠΕΡΟΧΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΓΛΥΚΟΟΟ!!!!!!ΠΑΙΡΝΩ ΜΕΡΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑΚΑΙΑ ΚΑΙ ΦΕΥΓΩ ΝΙΑΜ ΝΙΑΜ:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο λατρεύω, ειδικά από τα χεράκια σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα έτσι γλυκό και σιροπιαστό!!!
yiam yiam ...to kalytero glyko tou kosmou!!! :)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό και γλυκό μηνα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπημένο γλυκάκι :)΄
Ένα κομματάκι και για μένα!!! Τρελαίνομαι για το γαλακτομπούρεκο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό γλυκό σου μήνα.
Καλημέρα Μπέττυ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό την πρώτη εικόνα ξέρεις τι σε περιμένει :)
Υπέροχο!!
Γεια στα χέρια σου
Φιλιά
Απλώς λαχταριστό! Εμένα που μ' αρέσει ζεστό, μάλλον δεν πρόλαβα ε;
ΑπάντησηΔιαγραφήτο γαλακτομπουρεκο ηταν πεντανοστιμο!!!τελειο!!! ευχαριστουμε μπεττυ!
ΑπάντησηΔιαγραφή