Για ένα μέτριο ταψί (12 κομμάτια):
500 γρ φρέσκα μανιτάρια στρογγυλά
1 μέτριο κρεμμύδι
2-3 κουταλιές βούτυρο
4 φλυτζάνια γάλα
1 φλυτζάνι αλεύρι
3 αυγά
5-6 φέτες ζαμπόν
Μισό φλυτζάνι κίτρινο τυρί τριμμένο
Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
1 πακέτο φύλλο κρούστας
Βούτυρο για τα φύλλα
Καθαρίζουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε φετούλες.
Το ίδιο κάνουμε και με το κρεμμύδι.
Κόβουμε το ζαμπόν σε κυβάκια.
Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και ροδίζουμε σε δυνατή φωτιά το κρεμμύδι και τα μανιτάρια.
Μόλις μαλακώσουν αλατοπιπερώνουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Σε μπολ ρίχνουμε το γάλα και προσθέτουμε το αλεύρι λίγο-λίγο ανακατεύοντας με το σύρμα.
Ρίχνουμε το μίγμα σταδιακά στα μανιτάρια, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για 5 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει βράση το μίγμα και να πήξει.
Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, το ζαμπόν και το τυρί.
Χτυπάμε ελαφρά τα 2 αυγά ολόκληρα και τον κρόκο από το 3ο αυγό,
Ρίχνουμε τα αυγά στο μίγμα και ανακατεύουμε καλά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ο.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί ή πυρέξ και στρώνουμε τα μισά φύλλα, βουτυρώνοντας ένα-ένα ανάμεσα.
Ρίχνουμε το μίγμα και γυρνάμε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν.
Στρώνουμε και τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρωμένα, αλείφουμε καλά την επιφάνεια με το ασπράδι που κρατήσαμε (χτυπημένο με μισή κουταλιά νερό), χαράζουμε ελαφρά σε κομμάτια και ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου.
Περιμένουμε να μισοκρυώσει πριν την κόψουμε.
Καλή απόλαυση!
Mμμμ!!! Μοσχοβόλησε! Εκεί που σωτάρεις τα μανιτάρια και το κρεμμύδι, βάζεις και το ζαμπόν, έτσι? Συμπλήρωσέ το, γιατί το ξέχασες. Κι επειδή διάβασα πολύ προσεκτικά τη συνταγή σου, κέρασέ με ένα κομμάτι... δεν το αξίζω? :))
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου μέρα!
Μπετούλα μου με την πιτούλα σου!!!! Στα μανιτάρια δε λέω ποτέ όχι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΒetty! Η πίτα σου είναι απίθανη! Ωραία ιδέα για τίς χριστουγεννιάτικες μέρες.Ευχαριστώ και καλά χριστούγεννα
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία η μανιταροπιτούλα!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου μέρα!
Μπέττυ πείνασα πρωί πρωί!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα.
Αφού βλέπω τρεις κρόκους στον αυγοδάρτη, διόρθωσε εκεί που γράφεις "....βουτυρωμένα, αλείφουμε καλά την επιφάνεια με τον κρόκο που κρατήσαμε (αραιωμένο με λίγο νερό),".
ΑπάντησηΔιαγραφήΜας άνοιξες την όρεξη και ήδη νύχτωσε. Μου λείπει το φύλλο και βαριέμαι να ανοίγω τώρα.
Μάλλον θα κάνω βουτιά στο κοντινό Σ/Μ.
Τέλεια η μανιταρόπιτα!!!
μεχρι εδω εφτασε η θεικη μυρωδια της!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ simonmad:
ΑπάντησηΔιαγραφήαν το αξίζεις λέει...και όχι μόνο 1!
διόρθωσα άμεσα την παράλειψη, το ζαμπόν δεν το σωτάρω, απλά το ρίχνω στο μίγμα λίγο πριν ρίξω τα αυγά...
ευχαριστώ για την επισήμανση! :)
@ Λίλα μου, κι εγώ στις πίτες γενικώς (και δυστυχώς) δεν λέω ποτέ όχι :))
@ Νίκη, πράγματι, σαν πρώτο πιάτο είναι μια πολύ καλή πρόταση!
@ Έφη, την καλησπέρα μου!
@ Ξανθή, πρωί-βράδυ, άμα βλέπω πίτα δεν μπορώ να αντισταθώ ~ αν άνοιγα δε και φύλλο σαν εσένα, θα ήμουν πανευτυχής!!!
@ Δύσπιστε, ηθικόν δίδαγμα: ποτέ μην γράφεις μια συνταγή άμα κλείνουν τα μάτια σου από την κούραση!
Ευχαριστώ για την επισήμανση, έκανα την σχετική διόρθωση, με το 1 ασπράδι άλειψα το φύλλο όχι με τον κρόκο!
@ apinkdreamer: είσαι πιτού και σύ ε; :))
καλό βράδυ...
Bettoula,
ΑπάντησηΔιαγραφήEgo tha sou po gia ta melomakarona. Ascheto vevea alla egiana k a t a p l i k t i ka.!!!!
FILAKIA (Sintaxiouhos)
betty καλημέρα ...πολύ καλή η πίτα σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟτι έχει μανιτάρι δοκιμάζεται...με τη διαφορά ότι εγώ θα βάλω τα άγρια μανιταράκια μου!
Πολλά φιλιά
Νοστιμότατη η πιτούλα, πως ζηλεύω την Δήμητρα με τα άγρια μανιτάρια της!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝοστιμότατη και πολύ ωραία ροδισμένη η μανιταρόπιτα, πολύ θα ήθελα ενα κομματάκι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάω για ύπνο να την ξεχάσω (ή θα την ονειρευτώ)
Vassoula
μολις την έφτιαξα και είναι θεικη!!!! ευχαριστώ για την πολύ ωραία ιδέα
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Ανώνυμε, παρακαλώ...
ΑπάντησηΔιαγραφήχαίρομαι πολύ που σου άρεσε!
μανιταρια κονσερβας κανουν και εαν ναι ποια να παρω
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι κάνουν, δεν είναι ακριβώς ίδια σε νοστιμιά αλλά μιά χαρά δένουν με τα υπόλοιπα υλικά!
ΔιαγραφήΕγώ συνήθως βρίσκω μια γαλλική μάρκα, αυτά που είναι κομμένα σε φετούλες, είναι καλή ποιότητα και εύκολα στη χρήση!