μια που περιέχουν λίγη καστανή ζάχαρη, 1 μόνο αυγό και καθόλου βούτυρο!
Υλικά για 12 κεκάκια:
2 φλυτζάνια βρώμη
1 ¼ φλυτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ φλυτζάνι μαύρη ζάχαρη
2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι σόδα
½ κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι κανέλλα
2 κουταλιές σπορέλαιο
1 αυγό
2 μέτρια μήλα ~ εγώ έβαλα 1 πράσινο και 1 κόκκινο
1 φλυτζάνι γάλα
1 κουταλιά λευκό ξύδι
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα χτυπάμε στο μούλτι
χωρίς να τα λιώσουμε εντελώς.
Προσθέτουμε το ξύδι στο γάλα και το αφήνουμε να μείνει για 5 λεπτά.
Έτσι αποκτά μια υπόξινη γεύση – εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε ίσης ποσότητας γιαούρτι.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν και τη σόδα και τα ανακατεύουμε με τη βρώμη,
τη ζάχαρη, το αλάτι και την κανέλλα.
τη ζάχαρη, το αλάτι και την κανέλλα.
Σε μπολ ανακατεύουμε με το πηρούνι το αυγό με το σπορέλαιο και το γάλα.
Ρίχνουμε μέσα και τα μήλα και ενσωματώνουμε.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ο.
Αυτό το χυλό τον ρίχνουμε στο μίγμα με το αλεύρι
και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά καλά.
και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά καλά.
Γεμίζουμε τις φορμίτσες κατά τα ¾
(αν τις παραγεμίσετε θα φουσκώσουν με το ψήσιμο και θα χυθούν).
(αν τις παραγεμίσετε θα φουσκώσουν με το ψήσιμο και θα χυθούν).
Ψήνουμε για 15-18 λεπτά.
Βυθίζουμε στα κεκάκια μια οδοντογλυφίδα, αν βγει καθαρή είναι έτοιμα,
αλλιώς ψήνουμε 2-3 λεπτά ακόμα.
αλλιώς ψήνουμε 2-3 λεπτά ακόμα.
Βγάζουμε αμέσως από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν ~
είναι καταπληκτικά χλιαρά ή κρύα!
είναι καταπληκτικά χλιαρά ή κρύα!
Απολαύστε τα με το καφεδάκι σας!
Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους!
Ωραίος τρόπος να φάνε τα παιδιά και λίγο φρούτο μαζί με το κέικ....θα τα κάνω μες το Σαββατοκύριακο!! Ευχαριστώ για την ιδέα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο απόγευμα θα τα φτιάξω,όταν ακούω μήλο τρέχω να φτιάξω το γλυκάκι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σ/Κ!
Μου αρέσουν όλες σου οι συνταγές, αλλά οι φωτογραφίες ρε παιδάκι μου, είναι αυτές που με ξεσηκώνουν κυριολεκτικά, ακόμα και στην πιο απλή, "ταπεινή" συνταγή! Φαντάζομαι το κάθε πιάτο -όπως το παρουσιάζεις- στο τραπέζι μου, και θέλω να σηκωθώ επί τόπου να το φτιάξω. Μ' αρέσει πολύ ο τρόπος που αντιμετωπίζεις την κουζίνα, Betty!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Ανεράιδα:
ΑπάντησηΔιαγραφήσυμφωνώ, και όχι μόνο για τα παιδάκια :))
@ eleni:
κι εγώ το ίδιο!
@ simonmad:
σε ευχαριστώ πολύ, τέτοια μου λέτε και παίρνω θάρρος και συνεχίζω :))
Δεν με πρόλαβες απόψε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΞεκουράζω στο ψυγείο ζύμη για μπισκότα, αλλά το απόγευμα ήρθε το δεύτερο φορτίο Ζαγορίν και όπως καταλαβαίνεις, οι αυτόματες ηλεκτρονικές μαφινιέρες θα πάρουν φωτιά!!!
Μόνο που η βρώμη, βρε παιδί μου, με απωθεί. Θα την αλλάξω με κάτι άλλο.
Καλό Σ/Κ.
αχ Δύσπιστε, γιατί;
ΑπάντησηΔιαγραφήκι εγώ ήμουν αδιάφορη απέναντι στη βρώμη, μέχρι που έφτιαξα τα τραγανά μπισκοτάκια με αυτήν, κι από τότε ψάχνω διάφορους τρόπους για να την βάλω σε γλυκά, έχει γίνει αγαπημένο συστατικό!
i bake nearly all my cakes in muffin pans, becos they are a way to control portions, especially in young children - and all my muffins always have fruit in them too
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαιρό έχω να φτιάξω μαφινάκια, μήπως ήλθε η ώρα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ βρώμη δε αν την συνδυάσεις με νόστιμα υλικά γίνεται κι αυτή νόστιμη.
Πολλά φιλιά.
Τα έκανα και αυτά Betty. Στο γιο μου άρεσαν ιδιαίτερα και αυτό με ευχαρίστησε. Ένα ωραίο, εύκολο και υγιεινό γλυκό. Ευχαριστώ.
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Δέσποινα:
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι που σας άρεσαν, αυτό ακριβώς ήθελα κι εγώ, ένα υγιεινό σνακ για το σχολείο ή το γραφείο!
Καλό Σαββατοκύριακο!
Τελικά τα έφτιαξα τα μαφινάκια με κάποιες αλλαγές βέβαια γιατί δεν είχα βρώμη....Αυτό που έχω να πω είναι ότι το τριμμένο μήλο μέσα στα κεκάκια είναι ΦΟΒΕΡΗ ΙΔΕΑ!!! Είναι απίστευτη και η γεύση και η υφή που τους χαρίζει! Πολύ καλή συνταγή!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα έκανα αλλά χρειάστηκε παραπάνω λάδι και γάλα
ΑπάντησηΔιαγραφή