Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2009

Φασολάκια λαδερά

Αγαπημένο σπιτικό φαγάκι, έτσι τα έφτιαχνε η μητέρα μου, έτσι τα φτιάχνω κι εγώ και έτσι τα έχω μάθει στις κόρες μου...

Για 4-5 μερίδες:

1 κιλό φασολάκια τσαουλιά ή μπαρμπούνια
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2-3 ντομάτες ώριμες τριμμένες
2 κουταλιές πελτές
½ κούπας ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
1 κουταλάκι ζάχαρη
2 μέτριες πατάτες
2-3 κουταλιές μαϊντανός

Καθαρίζουμε τα φασολάκια και τα πλένουμε καλά.
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 1-2 λεπτά.
Προσθέτουμε την ντομάτα, τον πελτέ, ένα φλυτζάνι ζεστό νερό, αλάτι και πιπέρι και τη ζάχαρη.
Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για 6-7 λεπτά και προσθέτουμε τα φασολάκια. Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 30 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας που και που και ελέγχοντας μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ζεστό νερό ακόμα.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.
Τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα, πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, ρίχνουμε λίγο αλατοπίπερο ακόμα και αφήνουμε να σιγοβράσουν για άλλα 30 λεπτά. Όταν ετοιμαστεί το φαγητό η σαλτσούλα δεν πρέπει να έχει καθόλου ζουμιά. Συνοδέψτε το με ένα κομμάτι φέτα και λίγο φρέσκο ψωμάκι ~ νοστιμότατο!

26 σχόλια:

  1. Δε βρίσκω αυτά τα φασολάκια εδω πέρα :((( και μου αρέσουν!Στο πιάτο βάζω και καμιά σκελίδα σκόρδο ωμή,φέτα και το ψωμί σου....αχχ!!!
    Φάε και για'μενα ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και λοιπόν; E allora? ούτε κατεψυγμένα ε; το ίδιο πρόβλημα έχει και η κόρη μου στο Λονδίνο.. κρίμα γιατί είναι νοστιμότατο φαγάκι...θα φάω λοιπόν εγώ την μερίδα σου και θα πιώ στην υγειά σου ένα ποτηράκι από το κόκκινο κρασί μας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. όσο τα παιδιά ήταν μικρά συχνά πάντρευα τα φασολάκια με πατάτες, τα έτρωγαν πιο ευχάριστα, ευτυχώς τώρα τα τρώνε όπως κι αν είναι μαγειρεμένα, όπως ξημερώνει και Παρασκευή κι εγώ για κάποιο λαδερό θα βάλω πλώρη, οι καταψύκτες φέτος είναι γεμάτοι λαχανικά και θα τα τιμούμε συχνά, δε θα μας λείψουνν μέχρι το καλοκαίρι.
    μούρλια φαίνεται αυτό το φαγάκι και πεινάω!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παραδοσιακή καθημερινή κουζίνα, ό,τι πιο καλό!
    Θα πάρω κι εγώ μια μερίδα αφού δεν υπάρχουνε ούτε κατεψυγμένα εδώ πέρα!
    Αντί για φετούλα όμως πειράζει να προσθέσω στο πιάτο, γιουρτάκι; :))))))))))))))))))
    Μιαμ μιαμ μιαμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Tοσο λαχταριστά! Μούρχεται να βουτήξω το ψωμί μου στη σάλτσα!
    Μπέττυ μου για γαύρο/σαρδέλλα εννοώ. Αμα σκεφείς κάτι. Σευχαριστώ πολύ
    φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. γαστεροπλήξ, άμα έχεις καταψύξει δικά σου λαχανικά, είσαι πολύ τυχερή, εγώ συνήθως βολεύομαι με τα κατεψυγμένα του σ/μ, καμμιά σχέση βέβαια αλλά αν δεν υπάρχουν φρέσκα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. thalassamov, ότι ευχαριστεί τον καθένα, και με γιαουρτάκι μια χαρά το βρίσκω και πολύ υγιεινό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Betty μου αυτό είναι το πρόβλημα, η σαλτσούλα είναι σκέτος πειρασμός!
    για γαύρο θα πρότεινα αυτό που είναι φοβερός μεζές
    http://bettyscuisine.blogspot.com/2009/06/blog-post_28.html
    φιλιά, καλό βράδυ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπημένο φαγητάκι! Έτσι το κάνει και η μανούλα μου και έτσι το κάνω και εγώ! Ευτυχώς τα τρώνε όλοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όλο το καλοκαίρι ήθελα να βάλω μιά ανάρτηση με τα φασολάκια του κήπου.
    Ήταν η ποικιλία ζαργάνες και έφταναν τα 60εκ.
    Με πέντε φασόλια γέμιζες το πιάτο. Κλασσικό ελληνικό φαγητό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. A! Δεν το έχω μόνο εγώ το πρόβλημα! Και αλλού δεν υπάρχουν φασολάκια τσαουλιά, όχι μόνο εδώ! Αυτά που πουλούν εδώ είναι τα στρογγυλά στην πιο ξυλώδη μορφή που φαντάζεστε! Τα βράζεις 2 ώρες και είναι άβραστα... άνοστα... άγευστα...

    Ελληνικά τρυφερά φασολάκια με σπιτικό ψωμί και αληθινή φέτα....(χωρίς σχόλιο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σήμερα το πρωί που ρώτησα το γιόκα μου τι να μαγειρέψω μου ζήτησε φασολάκια πράσινα, δε μου στέλνεις μια μεριδούλα!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Σήμερα το πρωί που ρώτησα το γιόκα μου τι να μαγειρέψω μου ζήτησε φασολάκια πράσινα!!! Δε μου στέλνεις μια μεριδούλα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μαμαδίστικο φαγητό... μαζι με το λεμονάτο κοτόπουλο με πατατούλες μου θυμίζει την μυρωδιά που είχε το σπίτι μας όταν γυριζα απο το σχολείο... γεια στα χεράκια σου Μπετη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Έτσι τα έχω μάθει κι εγώ από την χρυσοχέρα μανούλα μου, μόνο που προσθέτω και καροτάκι σε λεπτές ροδέλες.
    Πολλά φιλιά και καλό ΣΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αξεπέραστο και αυτό το φαγητάκι!
    Δε μου λες γλυκούλα μου, τα μπάρμπα Στάθης, κάνουνε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ούτε κατεψυγμένα....αφού καμιά φορά σκεφτόμουνα να τα φέρω κατεψυγμένα από Ελλάδα αλλά μέχρι να φτάσω θα έχουν ξεπαγώσει.Βάζε και κανά κολοκυθάκι μέσα,ολόκληρο όχι σε κομμάτια....παίρνει μια νοστιμιά!!!!
    Δυό ποτήρια κρασί...να ζεσταθείς!

    Στην υγειά σου!!!
    χχχχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. big mama: τα ίδια και μεις...όπως τα έμαθα από την μανούλα μου -βέβαια τότε δεν τα εκτιμούσα και πολύ, τώρα όμως...!!!

    Thalassenia: πω πω φασολάκια γίγας! δεν τα ξέρω αυτά τα φασολάκια μάλλον...

    Αγγελικη Ν: είναι αλήθεια, άλλη νοστιμιά τα προϊόντα τα ελληνικά ~ είναι και η νοσταλγία βέβαια...

    Λίλα μου και στις δικές μου κόρες άρεσαν από όταν ήταν μικρές... σου κρατάω την τελευταία μερίδα για τον κανακάρη σου!!!

    Νίκη μου, ειδικά το κοτόπουλο με τις πατατούλες κλασσικό κυριακάτικο φαγάκι... όμορφες αναμνήσεις...

    Αστεράκι, συμφωνώ, μόνο που οι δικοί μου οι παράξενοι δεν θέλουν τίποτα άλλο μέσα!

    50fm μια χαρά είναι τα μπάρμπα Στάθης, τα χρησιμοποιώ συχνά για ευκολία, όπως και τις μπάμιες και τον αρακά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αυτό το φαγάκι Μπέτυ μου (από τα πολύ αγαπημένα μου - κυρίως καλοκαιρινά - φαγάκια)είναι το μόνο που δεν μπορώ να φάω με κατεψυγμένα φασολάκια,
    Δεν έχω κανένα πρόβλημα με μπάμιες, αγκινάρες, σπανάκι και λοιπά καταψυγμένα λαχανικά, αλλά τα φρέσκα φασολάκια είναι άλλο πράγμα!!
    Μοσχομρίζει πραγματικά το σπίτι όσο μαγειρεύονται!!
    Το ζήλεψα το φαγάκι σου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ελενάκι μου δυστυχώς καμμιά φορά λόγω έλλειψης χρόνου τα αγοράζω...σπάνια αλλά συμβαίνει!
    πάντως συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, τα φρέσκα άλλο πράγμα!!!
    φιλιά και καλό σαββατοκύριακο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Όταν η κόρη μου ήταν μικρή δεν τα ήθελε με τίποτα, μάλιστα όσες φορές την άφησα να προσέχει την κατσαρόλα κατά ένα μαγικό τρόπο έπιανε στον πάτο.(Μη με ακούσει την έβαψα)
    Τώρα λοιπόν όχι μόνο τα τρώει αλλά τα ζητάει κιόλας.
    Τα κορίτσια του εξωτερικού έχουν δίκιο, δυστυχώς δεν υπάρχουν.Στο Λονδίνο τα μόνα που έχω δει σε αγορές είναι κάτι του τύπου αμπελοφάσουλα.
    καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ξανθή όχι μόνο δεν υπάρχουν αλλά και αν τα βρει κανείς σε πολύ μεγάλο σ/μ, κάνουν 5 λίρες το ένα ματσάκι που έχει 5 φασολάκια !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ευχαριστώ για τη σελίδα που μου πρότεινες.
    Ευχαριστώ πολύ.
    Πολλάα φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Betty, I wish I could have a plate now...I couldn't find any good fasolakia at the market, so I must just relish your dish.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ΤΕΛΕΙΟ ΒΡΕ ΘΗΡΙΟ !!!!
    Κλασσικό γεύμα της Δευτέρας απο μέσα καλοκαιριού μέχρι...όποτε θέλεις,
    Ελισάβετ μου να βάλουμε 1-2 σκελίδες σορδάκι και να αφαιρέσουμε τον πελτέ?? Προσωπικά δεν μου αρέσει να κοκκινίζουν τα πάντα, αλλά να κρατά η ντομάτα, έτσι για το ανάγλυφο..
    Επιπλέον, αντί για νεράκι, προσθέτω ζωμό κοτόπουλο (...έστω απο κύβο, ελλατώνοντας το αλάτι)έτσι για να δώσει μιά παιχνιδιάρικη νότα σε αυτό το χορτοφαγικό πιάτο.
    Τυράκι και φρέσκο ψωμάκι....δεν το διαπραγματεύομαι. Και μπυρίτσα μια χαρά πάει

    Σε ευχαριστώ πολύ για την ανάρτηση, και μακάρι να γίνει συνήθεια σε κάθε οικογένεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Νάσο μου, εγώ ευχαρίστως να τον αφαιρέσω τον πελτέ...αλλά έχω κι ένα σύζυγο που τα θέλει όλα κατακόκκινα -Κρητικός γαρ- κι έτσι έχω μάθει να τα φτιάχνω λίγο "ενισχυμένα"!
    πάντως το ψωμάκι και την μπυρίτσα θα την τιμήσω κι εγώ μαζί σου
    φιλιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...