Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Κουλουράκια πορτοκαλιού

Είμαι πολύ περήφανη! Πρώτη φορά χτες έφτιαξα κουλουράκια και πέτυχαν!!!
Έγιναν νόστιμα, όσο έπρεπε τραγανά και μυρωδάτα!

Τι χρησιμοποίησα:

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα ηλιέλαιο
1 κούπα φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 γεμάτη κουταλιά κανέλλα σε σκόνη
1 κουταλάκι γλυκού σόδα μαγειρική
1/2 ποτήρι κρασιού κονιάκ
1 κρόκο αυγού

Πως τα έφτιαξα:

Σε βαθύ μπολ έριξα τη ζάχαρη, το ηλιέλαιο, το χυμό και το ξύσμα, την κανέλλα, τη σόδα και το κονιάκ. Τα χτύπησα για 1-2 λεπτά με το μίξερ και συνεχίζοντας το χτύπημα πρόσθεσα λίγο-λίγο το αλεύρι.
Έγινε μια ζύμη όχι πολύ σφιχτή, που μπορούσα να την πλάσω εύκολα.
Παίρνοντας μικρά κομμάτια ζύμης, έφτιαξα κουλουράκια σε διάφορα σχέδια και τα άπλωσα σε λαδόκολλα. Αραίωσα τον κρόκο με ελάχιστο νερό και άλειψα τα κουλουράκια. Τα έψησα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά.

Μοσχοβόλησε το σπίτι... Είδατε πόσο όμορφα έγιναν;

20 σχόλια:

  1. Μπέττυ εγώ κουλουράκια ποτέ δεν κατόρθωσα να φτιάξω καλά,κι όχι τίποτα άλλο η κόρη μου όλο θέλει να φτιάξουμε κουλουράκια αλλά καμιά συνταγή δεν απέδωσε καρπούς, μια σκληρά μια δεν μπορούσαμε να τα πλάσουμε δεν ξέρω τι φταίει πάντα, δεν μας θέλουν.
    Οπότε λέω πήγαινε παιδάκι μου κι αγόρασε λίγα να φας κι άσε τις περιπέτειες.
    Τώρα τελευταία έχω δει άλλη μια συνταγή και λέω να ξαναδοκιμάσουμε θα προσπαθήσω και με τη δική σου.
    Καλό βράδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ξανθή για μένα ήταν πραγματικά η πρώτη φορά που προσπάθησα να φτιάξω κουλουράκια και πραγματικά χάρηκα πολύ που πέτυχαν - και στην γεύση και στο σχήμα και στο ψήσιμο...
    δοκίμασέ την όπως την γράφω και πες μου...
    καλό σου βράδυ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν τρώμε πορτοκάλι αν δεν το ξύσω. Διατηρώ το ξύσμα σε κονιάκ σε βάζο και παίρνω όσο χρειάζεται.
    Ωραία η συνταγή και το ψήσιμο όπως ακριβώς μου αρέσει, ροδοκόκκινα!
    Καλοφάγωτα και καλό βράδυ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Betty, I'm having an Elliniko right now and I could use one of these koulourakia!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. μοσχοβολούν, μέχρι εδώ έφτασε η μυρωδιά, πολυαγαπημένα και εγιναν ροδοκόκκινα, ότι πρέπει για βουτιές στο γάλα και τον καφέ !!!
    μπα σε καλό μου, παλι ανορεξίες έχω!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φαίνονται πολύ όμορφα Μπέτυ και σίγουρα θα μοσχομυρίζουν με τα αρωματικά που τους έβαλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καφέ φίλτρου καραμέλλα κατά προτίμηση, με ζάχαρη και λίγο γάλα και 1,2,5,κουλουράκια δίπλα! Μοσχοβολάνε Μπετούλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και εγώ περίπου τα ίδια κάνω και είναι καταπληκτικά. Βέβαια δεν τα τρώω εγώ, αλλά τα παιδιά.
    Γεια στα χεράκια σου Μπέτυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ Δύσπιστε πολύ μου άρεσε αυτό με το ξύσμα σε βάζο, το σημειώνω...Ευχαριστώ.

    @ Peter M my favorite coffee is Ellinikos and those koulourakia much perfectly!

    @ Γαστεροπλήξ σου συμβαίνουν κι εσένα οι ανορεξιές ε; κι εμένα βρε παιδί μου τελευταία μπουκιά δεν πάει κάτω...χαχαχα...

    @ Penelope πράγματι μοσχομύρισε το σπίτι!

    @ Λίλα έβαλα την καφετιέρα, μην αργείς!

    @ kiki δεν έρχεσαι και συ μαζί με την Λίλα να τα τσακίσουμε;

    @ Λίνα μου είναι όντως καταπληκτικά αλλά εγώ δεν τα αφήνω όλα για τα παιδιά!!! χαχα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ πολύ ωραία συνταγή, τα κουλουράκια γίνονται πολύ πιο νόστιμα από άλλα με πορτοκάλι. Εμένα όμως δεν μου πέτυχαν πολύ στην όψη.ίσως ήθελαν περισσότερο ζύμωμα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπητη φιλη,πρωτη φορα θα τολμησω να κανω κουλουρακια.ειναι δοκιμασμενη η συνταγη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ολες οι συνταγές έχουν δοκιμαστεί πριν δημοσιευτούν εδώ... απλά, μια και είναι η πρώτη σου απόπειρα, θα έλεγα να δοκιμάσεις με την μισή δόση...

      Διαγραφή
  12. Ευχαριστω!καλημερα!το κουλουρακια που κανατε ειναι ολοιδια με εκεινα τα υπεροχα που εκανε η γιαγια μου,δεν διασωθηκε η συνταγη.θα δοκιμασω και θα σας πω για το αποτελεσμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ποσα περιπου βγαινουν??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εξαρτάται απ το μέγεθος που θα τα πλάσεις... περίπου 70 μικρά νομίζω...

      Διαγραφή
  14. Μπορώ να αντικαταστήσω το αλεύρι με ολικής άλεσης η με φαρίνα ολικής σε ίδια ποσότητα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω καλύτερα μισό ολικής και μισό γοχ και ισως χρειαστεί να αυξήσετε λίγο την ποσότητα των υγρών...

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...