Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2009

Αλευρόπιτα

Μια παραδοσιακή συνταγή για ένα είδος τυρόπιτας από τα Ζαγοροχώρια...

Τα υλικά είναι για ένα μεγάλο ταψί και μπόλικα κομμάτια:

3 ½ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 ½ κούπες νερό
4 αυγά
Ελάχιστο αλάτι και πιπέρι
1 φλυτζανάκι ελαιόλαδο
300 γρ φέτα τριμμένη
3 κουταλιές βούτυρο λιωμένο

Σε λεκανίτσα ανακατεύουμε καλά το αλεύρι, το νερό, το αλάτι, τα 3 αυγά και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε και το 1/4 της φέτας και ανακατεύουμε. Τι μίγμα πρέπει να γίνει νερουλό.
Λαδώνουμε καλά ένα ταψί ή πυρέξ και ρίχνουμε μέσα το μίγμα. Από πάνω ρίχνουμε την υπόλοιπη τριμμένη φέτα, πασπαλίζουμε με λίγο πιπέρι και με το λιωμένο βούτυρο.
Χτυπάμε ελαφρά το αυγό και περιχύνουμε την αλευρόπιτα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 45-50΄ περίπου στους 160-170 βαθμούς, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά πριν την κόψουμε.
Το σκεύος που θα ψήσουμε την πίτα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο σε μέγεθος, για να γίνει η πίτα λεπτή και να ψηθεί σωστά.

21 σχόλια:

  1. Tέλεια η πιτούλα όπως και όλες οι πίτες της μαμάς πατρίδας Ηπείρου. Στα Γιάννενα τη λένε και ζμαρόπιτα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπέττυ αχ και να είμαστε τώρα στο Πάπιγκο να τρώγαμε πίτες και να πίναμε Ζίτσα.
    Αυτή την πίτα την κάνουνε και σε άλλα μέρη της Ελλάδος.Ιδιαίτερα στην Ήπειρο η πίτα είναι το ψωμί και φαγητό, γιατί ήταν το βασικό της διατροφής των νομάδων κτηνοτρόφων, των σκηνιτών των Βλάχων και Σαρακατσαναίων.
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αχ!! Αυτές οι πίτες είναι η αιτία που θα ξαναπάμε στα Ζαγοροχώρια.
    Γιατί όμως εκεί γίνονται πιο νόστιμες;
    Μάλλον λόγω υψομέτρου......
    Καλημέρα απ'τη Θεσσαλονίκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι όμορφη και εύκολη! Είχα δει μια παρόμοια συνταγή στο "Νηστικό αρκούδι" παλιότερα, αλλά δεν την έφτιαξα ποτέ. Θα τη δοκιμάσω την πίτα σου σύντομα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μμμ!! πεντανοστιμη!! και πως να μην ειναι νοστιμο οτι εχει τυρακι ε;!
    Μηπως μοιαζει με την φλαουνα που κανουμε στο χωριο μου; (Μεσολόγγι).
    Αυτη την εντύπωση εχω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ως εγγονή Βλάχου, την υπερ-αγαπώ αυτήν την πιτα στην κυριολεξία την τσακίζουμε!!!! αλλά η παραδοσιακή θέλει φρέσκο βούτυρο, εκεί είναι και το μυστικό της!!!

    μέχρι εδώ μοσχοβόλισε, κι ας μην έχει βουτυράκι δε χαλιέμαι, τρώω όση αντέχω!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. This looks so delicious. Could I make it with wholewheat flour(Olikis aleseos)?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα,
    Χωρίς φύλλο θα είναι κ πιο ελαφριά.
    Ε'ιναι υπέροχη. !Και πολύ νόστιμη.
    Μ'αρέσουν οι φωτογραφίες σου καί το πως τα γρ'αφεις .
    χχχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Λίλα από Ήπειρο κατάγεσαι; Πράγματι έχω φάει τις καλύτερες πίτες εκεί!

    Ξανθή φαντάζομαι ότι λόγω συνθηκών (νομαδικής ζωής) έπρεπε και το φαγητό να είναι απλό, νόστιμο και θρεπτικό.

    Δύσπιστε τον λόγο δεν τον ξέρω, την νοστιμιά όμως μπορώ να την εκτιμήσω δεόντως!

    big mama: πανεύκολη πράγματι, μόνο το ταψί να προσέξεις να είναι αρκετά μεγάλο για να γίνει λεπτή!

    πουαντερί καλώς ήρθες! δεν την ξέρω την φλάουνα, αν πεις την συνταγή όμως θα την δοκιμάσω!

    γαστεροπλήξ ευχαριστώ για την υπόδειξη, την επόμενη φορά θα την φτιάξω με φρέσκο βουτυράκι...

    cupcakes: I was thinking the same thing! Next time I will try wholewheat flour, I am sure it will be much better!

    Betty ευχαριστώ! ναι είναι πράγματι και ελαφριά και μοσχοβολιστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Betty, fainetai apisteuta kalh h aleuropita. Na sou pw thn alitheia, dokimasa mia suntagh gia aleuropita thn opoia mou eixe dwsei mia kalh mou filh, alla den bghke katholou kalh. Na eimai eilikrinhs tha dokimasw thn dikia sou giati mou fainetai teleia!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Maria μου, νοστιμότατη και πανεύκολη, αν την φτιάξεις πες μου πως σου φάνηκε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Υπέροχη παραδοσιακή πίτα. Ευχαριστώ Ελισάβετ!!
    Υπάρχει κάτι ανάλογο αλλά ψήνεται φύλλο-φύλλο. Ξέρει κανείς τίποτα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. και εγω στο Μονοδένδρι την πρωτοδοκίμασα! πιστεύω ότι αυτό που αναφέρεις για το μέγεθος του ταψιού είναι παρα μα παρα πολύ σωστό, πρεπει να είναι πολυ λεπτή για να ψηθεί καλα και να μην κρατήσει υγρασία !!!

    πολύ ωραια την εχεις κάνει !! παίρνω το κομματάκι μου και φεύγω γιατί ειναι και δύσκολη ώρα, αμα κάτσω παρα πάνω μπορεί και να στην φάω ολη !!!! χιχιχι φιλια πολλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δείχνει υπέροχη και πολύ απλή... όπως και οι υπόλοιπες συνταγές σου... θα την φτιάξω και θα σε ενημερώσω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Γεια σου Μπέττυ,
    έφτιαξα την συνταγή σου εχθές και δεν μου βγήκε καλή.
    Έκανα ότι γράφεις, απλά έβαλα 2 αβγα αντί για 4.
    Την έψησα σε φούρνο πανω κάτω, στους 200 για 45'
    Το αποτέλεσμα ήταν σκέτο λάστιχο.
    Μήπως μπορείς να μου πεις τι πήγε στραβα?

    frabala

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @Sophie:

    Λυπάμαι που το ακούω, το μόνο που μπορώ να σκεφτώ (εκτός από τα αυγά) είναι ότι ίσως το ταψί δεν ήταν αρκετά μεγάλο και γι αυτό δεν ψήθηκε καλά. Το ταψί πρέπει να είναι πολύ φαρδύ για να γίνει λεπτή - και κατά συνέπεια να ψηθεί σωστά...
    Επίσης η θερμοκρασία ήταν πολύ δυνατή, αν την ξαναφτιάξεις βάλε γύρω στους 170ο...
    Περιμένω νέα σου...

    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Το ταψί μου είναι περίπου 30 cm διάμετρος. Θα προσπαθήσω να την ξανακάνω και θα ξαναγράψω τα νεότερα.

    Ευχαριστώ Μπέτυ!

    frabala

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @ Sophie θα σου πρότεινα ή να κάνεις την μισή δόση ή να την μοιράσεις σε 2 ταψιά...
    Επίσης δοκίμασε το "Τηγανόψωμο" είναι πολύ παρόμοιο σε εκτέλεση με μικρότερη ποσότητα υλικών...
    θα το βρεις στις πίτες :
    http://bettyscuisine.blogspot.com/2010/01/blog-post_14.html

    Καλό βράδυ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Μπέτυ, εχθές μου έδωσαν μια συνταγή αλευρόπιτας την οποία μου έδειξαν και πως ακριβώς πρέπει να ζυμωθεί.

    Ναι ήταν πεντανόστιμη, και τελικά βρήκα πια ήταν τα λάθη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Γεια σου Μπέτυ,

    Εχθές μου έδειξε μια φίλη την δική της συνταγή για αλευρόπιτα, και πραγματικά το τελικό αποτέλεσμα ήταν όπως το δικό σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @ frabala:

    έλα για πες λεπτομέρειες...
    χαίρομαι που την πέτυχες τελικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...