Τα υλικά είναι για 8 άτομα:
1 ½ κιλό χοιρινό μπούτι
5-6 σκελίδες σκόρδο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2-3 ώριμες ντομάτες τριμμένες
2-3 κουταλιες πελτές (προαιρετικά)
2 φλιτζάνια κόκκινο κρασί
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2-3 φύλλα δάφνης
Μισό κουταλάκι ζάχαρη
Μακαρόνια ~ κατά προτίμηση χοντρά
Καθαρίζουμε το σκόρδο και το ανακατεύουμε με το αλατοπίπερο.
Τρυπάμε το κρέας με μαχαίρι και βάζουμε στις σχισμές μιά σκελίδα σκόρδο μαζί με μπόλικο αλατοπίπερο.
Σε μεγάλη και πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και ροδίζουμε το κρέας καλά από όλες τις πλευρές.
Το σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε τις ντομάτες – και τον πελτέ αν οι ντομάτες δεν είναι πολύ ώριμες – την ζάχαρη και τη δάφνη και αφήνουμε να σιγοβράσει για 3 ώρες περίπου. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό που και που.
Βράζουμε χωριστά τα μακαρόνια και τα σουρώνουμε.
Βγάζουμε το κρέας σε πιατέλα, περιμένουμε να κρυώσει ελαφρά και το κόβουμε σε φέτες.
Η παραδοσιακή διαδικασία είναι να ρίξουμε τα μακαρόνια στη σάλτσα και να τα ανακατέψουμε καλά για να απορροφήσουν όση περισσότερη σάλτσα γίνεται ~ αλλιώς, τα σερβίρουμε σε πιάτα και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα, βάζοντας δίπλα τις φέτες του κρέατος.
ειναι πραγματικα μοναδικο φαγητο και φερει και το ονομα ενος απο τα αγαπημενα μου νησια της ναξου την οποια επισκεπτομαι ανελλειπως!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Pansofix:
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι υπέροχη η Νάξος, είναι ο τόπος καταγωγής μου και λατρεύω ό,τι έχει σχέση μαζί της!
Καλή σου μέρα!
Kαλά η σαλτσούλα όλα τα λεφτά, φαντάζομαι και την ευωδία του σκόρδου! Φτιάχνω κι εγώ χοιρινό ρόστο αλλά άσπρο και με φασκόμηλο! Γειά στα χεράκια σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχχχ η Νάξος πέρσι ήταν ένα απ'τα νησιά που έψαχνα να πάω....τέσπα.Θα δοκιμάσω τη συνταγή γιατί έχει όλα τα αγαπημένα υλικά και άρα είναι εγγύηση
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Κυριακή
χχχ
Τέλειο φαγητό! τέλεια και η σάλτσα του για βουτιές με ζυμωτό ψωμάκι :)))
ΑπάντησηΔιαγραφήτέλειο, ότι πρέπει για βουτιές
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην Πάρο και την Νάξο....και στην κουζίνα της Μπέττυ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλειο!
Καλό απόγευμα!
ωραία ιδέα για χοιρινό.μπράβο Μπέτυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία συνταγη Μπέτυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο που μας την έδωσες.
Πολύ ωραία συνταγή! Αχ, να είχα τώρα λίγο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα!
Μπέττυ μ' αρέσει που το κρέας το βράζεις ολόκληρο με τα σκόρδα του μέσα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό την Νάξο είναι η καταγωγή σου??
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ όμορφο νησί!!
Η συνταγή μου αρέσει, ωραίος τρόπος μαγειρέματος του κρέατος!
Καλή βδομάδα Μπέτυ μου!
Αγαπημένο το φαγάκι σου Μπέτυ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι ιδανικό για κυριακάτικο, και όχι μόνο βεβαίως-βεβαίως....
Τα τελευταία χρόνια έχω επισκεφθεί τη Νάξο 4 φορές!! Εκτιμώ ιδιαίτερα την κουζίνα της και τα κρεατικά της!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχο το φαγητό σου Μπέττυ μου
Πολλά φιλιά
Καλό απόγευμα