Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Χοιρινό ρόστο Νάξου

Ένα παραδοσιακό πιάτο της Νάξου!

Τα υλικά είναι για 8 άτομα:

1 ½ κιλό χοιρινό μπούτι
5-6 σκελίδες σκόρδο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2-3 ώριμες ντομάτες τριμμένες
2-3 κουταλιες πελτές (προαιρετικά)
2 φλιτζάνια κόκκινο κρασί
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2-3 φύλλα δάφνης
Μισό κουταλάκι ζάχαρη
Μακαρόνια ~ κατά προτίμηση χοντρά

Καθαρίζουμε το σκόρδο και το ανακατεύουμε με το αλατοπίπερο.
Τρυπάμε το κρέας με μαχαίρι και βάζουμε στις σχισμές μιά σκελίδα σκόρδο μαζί με μπόλικο αλατοπίπερο.
Σε μεγάλη και πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και ροδίζουμε το κρέας καλά από όλες τις πλευρές.
Το σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε τις ντομάτες – και τον πελτέ αν οι ντομάτες δεν είναι πολύ ώριμες – την ζάχαρη και τη δάφνη και αφήνουμε να σιγοβράσει για 3 ώρες περίπου. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό που και που.
Βράζουμε χωριστά τα μακαρόνια και τα σουρώνουμε.
Βγάζουμε το κρέας σε πιατέλα, περιμένουμε να κρυώσει ελαφρά και το κόβουμε σε φέτες.

Η παραδοσιακή διαδικασία είναι να ρίξουμε τα μακαρόνια στη σάλτσα και να τα ανακατέψουμε καλά για να απορροφήσουν όση περισσότερη σάλτσα γίνεται ~ αλλιώς, τα σερβίρουμε σε πιάτα και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα, βάζοντας δίπλα τις φέτες του κρέατος.

Η συνταγή είναι από το βιβλίο Ξερολιθιές της Γεύσης του Δ. Παπαδόπουλου.

14 σχόλια:

  1. ειναι πραγματικα μοναδικο φαγητο και φερει και το ονομα ενος απο τα αγαπημενα μου νησια της ναξου την οποια επισκεπτομαι ανελλειπως!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ Pansofix:

    Είναι υπέροχη η Νάξος, είναι ο τόπος καταγωγής μου και λατρεύω ό,τι έχει σχέση μαζί της!

    Καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Kαλά η σαλτσούλα όλα τα λεφτά, φαντάζομαι και την ευωδία του σκόρδου! Φτιάχνω κι εγώ χοιρινό ρόστο αλλά άσπρο και με φασκόμηλο! Γειά στα χεράκια σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αχχχ η Νάξος πέρσι ήταν ένα απ'τα νησιά που έψαχνα να πάω....τέσπα.Θα δοκιμάσω τη συνταγή γιατί έχει όλα τα αγαπημένα υλικά και άρα είναι εγγύηση

    Καλή Κυριακή
    χχχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τέλειο φαγητό! τέλεια και η σάλτσα του για βουτιές με ζυμωτό ψωμάκι :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. τέλειο, ότι πρέπει για βουτιές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στην Πάρο και την Νάξο....και στην κουζίνα της Μπέττυ!!
    Τέλειο!
    Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ωραία ιδέα για χοιρινό.μπράβο Μπέτυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ωραία συνταγη Μπέτυ.

    Μπράβο που μας την έδωσες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ ωραία συνταγή! Αχ, να είχα τώρα λίγο!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μπέττυ μ' αρέσει που το κρέας το βράζεις ολόκληρο με τα σκόρδα του μέσα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Από την Νάξο είναι η καταγωγή σου??
    Πολύ όμορφο νησί!!
    Η συνταγή μου αρέσει, ωραίος τρόπος μαγειρέματος του κρέατος!
    Καλή βδομάδα Μπέτυ μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αγαπημένο το φαγάκι σου Μπέτυ!!
    Και ιδανικό για κυριακάτικο, και όχι μόνο βεβαίως-βεβαίως....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τα τελευταία χρόνια έχω επισκεφθεί τη Νάξο 4 φορές!! Εκτιμώ ιδιαίτερα την κουζίνα της και τα κρεατικά της!!
    Υπέροχο το φαγητό σου Μπέττυ μου
    Πολλά φιλιά
    Καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...