Από τα πλέον αγαπημένα καλοκαιρινά φαγητά ~ στην παραδοσιακή του μορφή τα λαχανικά τα περνάμε από το τηγάνι, εδώ τα έχω ψήσει στο φούρνο για πιο ελαφρύ και υγιεινό πιάτο...
Για ένα μεγάλο ταψί –περίπου 12 κομμάτια – χρειαζόμαστε:
4-5 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες
5-6 κολοκυθάκια (προαιρετικά - εγώ συνήθως δεν βάζω!)
3-4 πατάτες μέτριες
1 δόση κιμάς κοκκινιστός
Για την μπεσαμέλ:
4 φλυτζάνια γάλα φρέσκο
6 κουταλιές φυτίνη
7-8 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 αυγά
4-5 κουταλιές κίτρινο τυρί τριμμένο
Αλάτι και πιπέρι
Μοσχοκάρυδο
Πλένουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια και τα κόβουμε σε μακρόστενες λωρίδες μέτριες σε πάχος. Καθαρίζουμε και πλένουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε φέτες.
Αλατοπιπερώνουμε και λαδώνουμε ελαφρά τις μελιτζάνες και τις πατάτες (και τα κολοκυθάκια, αν βάλουμε) και τα ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν ελαφρά.
Ετοιμάζουμε τον κιμά κοκκινιστό (συνταγή εδώ).
Για την μπεσαμέλ, βάζουμε το κρύο γάλα σε μπολ και προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας καλά με το σύρμα.
Σε κατσαρόλα βάζουμε τη φυτίνη να λιώσει και μόλις αρχίσει να ζεσταίνεται προσθέτουμε λίγο-λίγο το γάλα με το αλεύρι, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να αρχίσει να βράζει και να πήξει.
Με αυτό τον τρόπο δεν πρόκειται ποτέ να σβωλιάσει!
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να μισοκρυώσει, ανακατεύοντας πότε-πότε για να μην κάνει κρούστα.Μόλις κρυώσει λίγο προσθέτουμε αλατοπίπερο, το μοσχοκάρυδο, το τριμμένο τυρί και τα αυγά και ανακατεύουμε καλά.
Σε μεγάλο πυρέξ ή ταψί στρώνουμε τις πατάτες σε μια στρώση, από πάνω τα κολοκυθάκια και τέλος τις μελιτζάνες. Από πάνω στρώνουμε τον κιμά και πάνω στον κιμά την μπεσαμέλ, φροντίζοντας να πάει παντού. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με λίγο τριμμένο τυρί.Ψήνουμε στους 170ο για 40-45 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν κόψουμε σε κομμάτια.
Για ένα μεγάλο ταψί –περίπου 12 κομμάτια – χρειαζόμαστε:
4-5 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες
5-6 κολοκυθάκια (προαιρετικά - εγώ συνήθως δεν βάζω!)
3-4 πατάτες μέτριες
1 δόση κιμάς κοκκινιστός
Για την μπεσαμέλ:
4 φλυτζάνια γάλα φρέσκο
6 κουταλιές φυτίνη
7-8 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 αυγά
4-5 κουταλιές κίτρινο τυρί τριμμένο
Αλάτι και πιπέρι
Μοσχοκάρυδο
Πλένουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια και τα κόβουμε σε μακρόστενες λωρίδες μέτριες σε πάχος. Καθαρίζουμε και πλένουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε φέτες.
Αλατοπιπερώνουμε και λαδώνουμε ελαφρά τις μελιτζάνες και τις πατάτες (και τα κολοκυθάκια, αν βάλουμε) και τα ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν ελαφρά.
Ετοιμάζουμε τον κιμά κοκκινιστό (συνταγή εδώ).
Για την μπεσαμέλ, βάζουμε το κρύο γάλα σε μπολ και προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας καλά με το σύρμα.
Σε κατσαρόλα βάζουμε τη φυτίνη να λιώσει και μόλις αρχίσει να ζεσταίνεται προσθέτουμε λίγο-λίγο το γάλα με το αλεύρι, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να αρχίσει να βράζει και να πήξει.
Με αυτό τον τρόπο δεν πρόκειται ποτέ να σβωλιάσει!
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να μισοκρυώσει, ανακατεύοντας πότε-πότε για να μην κάνει κρούστα.Μόλις κρυώσει λίγο προσθέτουμε αλατοπίπερο, το μοσχοκάρυδο, το τριμμένο τυρί και τα αυγά και ανακατεύουμε καλά.
Σε μεγάλο πυρέξ ή ταψί στρώνουμε τις πατάτες σε μια στρώση, από πάνω τα κολοκυθάκια και τέλος τις μελιτζάνες. Από πάνω στρώνουμε τον κιμά και πάνω στον κιμά την μπεσαμέλ, φροντίζοντας να πάει παντού. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με λίγο τριμμένο τυρί.Ψήνουμε στους 170ο για 40-45 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν κόψουμε σε κομμάτια.
καλοκαιρινί ελληνικό φαγητό,πεντανόστιμο.φιλιά.
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλοκαιρινό εννοούσα.
ΑπάντησηΔιαγραφήπεντανόστιμο φαγάκι, πολυαγαπημένο
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεύσεις ελληνικές!! Άρωμα Ελλάδας!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαγάκι που αρέσει σ'όλη την οικογένεια!!
Σε φιλώ
καλό απόγευμα
Ωραίο φαγητό με γεύση από Ελλάδα.Την καλησπέρα μου
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπημένο καλοκαιρινό φαγητό, μόνο που εμένα μ΄αρέσει μόνο με μελιτζάνες και βέβαια ψητές όπως τις έκανες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα!!
Λατρεύουμε τον μουσακά οικογενειακώς αλλά μεταξύ μας τον μπελά του τον έχει! Γι αυτό λέω να πάρω εκείνο το μεγάλο κομματάκι να γλιτώσω την κουζίνα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘέλωωωωωωωωωωωωω με βλέπω να τον φτιάχνω με΄σα στην εβδομάδα
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιάαααααααααααααα
Από τα αγαπημένα μου καλοκαιρινά φαγητά. Κι εγώ έτσι τον φτιάχνω, με μελιτζάνες και κολοκυθάκια, αλλά την κουτσουκέλα μου την κάνω... τις περισσότερες φορές τα τηγανίζω τα λαχανικά... και τον τσακίζουμε οικογενειακώς!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια πολλά
Αγαπημένο φαγητό! Στείλε ένα κομματάκι γιατί δε τρώει τις μελιτζάνες ο καλός μου και το κάνω με κολοκύθια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜα και μεις τα ψήνουμε στο φούρνο και είναι πολύ καλύτερα!Δεν ξεχυλίζει από λάδια:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΜούρλια φαίνεται΄,θα πω της μαμάς να φτιάξει αυτές τις μέρες!!:))
Μμμμμμμ...........
Καλημέρα! Αγαπημένο Ελληνικότατο φαγάκι!! Δυστηχώς δεν το μαγειρευω συχνά γιατι ο άντρας μου δεν τρώει ουτε κολοκύθι ούτε μελιτζάνα!! Τι κρίμα δεν ξέρει τι χάνει!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΟ φαγητό, αλλά θα τον προτιμήσω χωρίς πατάτες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμπάσχω με Πλεκτό Εγκώμιο, δεν τον τρώει κανείς μόνο εγώ από την οικογένεια. Σε πείσμα τους όμως τον κάνω μια φορά τουλάχιστον το καλοκαίρι, χαχα...τώρα που μου τον θύμισες θα τον φτιάξω μες στη βδομάδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια στα χέρια σου!Φαίνεται τόσο λαχταριστός που μου τρέχουν τα σάλια!
ΑπάντησηΔιαγραφήagapimeno fagito mirizi elada fili mou
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχο, πραγματικά. Από τα αγαπημένα μου φαγητά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάγδα
λαχταριστος και νοστιμοτατος!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήτον φτιαχνω ομως χειμωνα (ολα αναποδα τα κανω, το ξερω) λογω ελλειψης χρονου το καλοκαιρι.........δυστυχως!!!!!!!!!!!!!!!!
Μπορω να βαλω στην καταψυξη κομματια μουσακα που θα μεινουν;
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Aνώνυμος:
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι, μπορείς να φυλάξεις τα κομμάτια σε τάπερ καλά κλειστό και να το ξεπαγώσεις σε θερμοκρασία δωματίου...
Πω πω, έχω να φάω το συγκεκριμένο φαγάκι πάαααααρα πολύ καιρό....μου έχει λέιψει αφάνταστα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι φαίνεται πεντανόστιμο :))))))
καιρός να το φτιάξουμε λοιπόν!!! :)
ΔιαγραφήΠω πω έχω να φάω αυτό το φαγάκι πάρα πολυ καιρό και μου έχει λείψει....και φαίνεται πεντανόστιμο!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήτο μοσχοκαρυδο στην μπεσαμελ (δεν το γραφετε) μαζι με τα αυγα?
ΑπάντησηΔιαγραφήΣωστή η επισήμανση!
ΔιαγραφήΝαι, το μοσχοκάρυδο μπαίνει στο τέλος μαζί με το αλατοπίπερο και τα αυγά, διορθώνω και την συνταγή, ευχαριστώ!!! :)