Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Μουσακάς

Από τα πλέον αγαπημένα καλοκαιρινά φαγητά ~ στην παραδοσιακή του μορφή τα λαχανικά τα περνάμε από το τηγάνι, εδώ τα έχω ψήσει στο φούρνο για πιο ελαφρύ και υγιεινό πιάτο...
Για ένα μεγάλο ταψί –περίπου 12 κομμάτια – χρειαζόμαστε:

4-5 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες
5-6 κολοκυθάκια (προαιρετικά - εγώ συνήθως δεν βάζω!)
3-4 πατάτες μέτριες
1 δόση κιμάς κοκκινιστός

Για την μπεσαμέλ:
4 φλυτζάνια γάλα φρέσκο
6 κουταλιές φυτίνη
7-8 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 αυγά
4-5 κουταλιές κίτρινο τυρί τριμμένο
Αλάτι και πιπέρι
Μοσχοκάρυδο

Πλένουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια και τα κόβουμε σε μακρόστενες λωρίδες μέτριες σε πάχος. Καθαρίζουμε και πλένουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε φέτες.

Αλατοπιπερώνουμε και λαδώνουμε ελαφρά τις μελιτζάνες και τις πατάτες (και τα κολοκυθάκια, αν βάλουμε) και τα ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν ελαφρά.

Ετοιμάζουμε τον κιμά κοκκινιστό (συνταγή εδώ).


Για την μπεσαμέλ, βάζουμε το κρύο γάλα σε μπολ και προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας καλά με το σύρμα.
Σε κατσαρόλα βάζουμε τη φυτίνη να λιώσει και μόλις αρχίσει να ζεσταίνεται προσθέτουμε λίγο-λίγο το γάλα με το αλεύρι, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να αρχίσει να βράζει και να πήξει.
 Με αυτό τον τρόπο δεν πρόκειται ποτέ να σβωλιάσει!
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να μισοκρυώσει, ανακατεύοντας πότε-πότε για να μην κάνει κρούστα.Μόλις κρυώσει λίγο προσθέτουμε αλατοπίπερο, το μοσχοκάρυδο, το τριμμένο τυρί και τα αυγά και ανακατεύουμε καλά.
Σε μεγάλο πυρέξ ή ταψί στρώνουμε τις πατάτες σε μια στρώση, από πάνω τα κολοκυθάκια και τέλος τις μελιτζάνες. Από πάνω στρώνουμε τον κιμά και πάνω στον κιμά την μπεσαμέλ, φροντίζοντας να πάει παντού. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με λίγο τριμμένο τυρί.Ψήνουμε στους 170ο για 40-45 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν κόψουμε σε κομμάτια.

25 σχόλια:

  1. καλοκαιρινί ελληνικό φαγητό,πεντανόστιμο.φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεύσεις ελληνικές!! Άρωμα Ελλάδας!!!
    Φαγάκι που αρέσει σ'όλη την οικογένεια!!
    Σε φιλώ
    καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραίο φαγητό με γεύση από Ελλάδα.Την καλησπέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπημένο καλοκαιρινό φαγητό, μόνο που εμένα μ΄αρέσει μόνο με μελιτζάνες και βέβαια ψητές όπως τις έκανες.
    Καλή εβδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λατρεύουμε τον μουσακά οικογενειακώς αλλά μεταξύ μας τον μπελά του τον έχει! Γι αυτό λέω να πάρω εκείνο το μεγάλο κομματάκι να γλιτώσω την κουζίνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θέλωωωωωωωωωωωωω με βλέπω να τον φτιάχνω με΄σα στην εβδομάδα
    Φιλιάαααααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Από τα αγαπημένα μου καλοκαιρινά φαγητά. Κι εγώ έτσι τον φτιάχνω, με μελιτζάνες και κολοκυθάκια, αλλά την κουτσουκέλα μου την κάνω... τις περισσότερες φορές τα τηγανίζω τα λαχανικά... και τον τσακίζουμε οικογενειακώς!!!

    Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπημένο φαγητό! Στείλε ένα κομματάκι γιατί δε τρώει τις μελιτζάνες ο καλός μου και το κάνω με κολοκύθια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μα και μεις τα ψήνουμε στο φούρνο και είναι πολύ καλύτερα!Δεν ξεχυλίζει από λάδια:)
    Μούρλια φαίνεται΄,θα πω της μαμάς να φτιάξει αυτές τις μέρες!!:))
    Μμμμμμμ...........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα! Αγαπημένο Ελληνικότατο φαγάκι!! Δυστηχώς δεν το μαγειρευω συχνά γιατι ο άντρας μου δεν τρώει ουτε κολοκύθι ούτε μελιτζάνα!! Τι κρίμα δεν ξέρει τι χάνει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΤΟ φαγητό, αλλά θα τον προτιμήσω χωρίς πατάτες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Συμπάσχω με Πλεκτό Εγκώμιο, δεν τον τρώει κανείς μόνο εγώ από την οικογένεια. Σε πείσμα τους όμως τον κάνω μια φορά τουλάχιστον το καλοκαίρι, χαχα...τώρα που μου τον θύμισες θα τον φτιάξω μες στη βδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Γεια στα χέρια σου!Φαίνεται τόσο λαχταριστός που μου τρέχουν τα σάλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Υπέροχο, πραγματικά. Από τα αγαπημένα μου φαγητά.
    Μάγδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. λαχταριστος και νοστιμοτατος!!!!!!!!!!!
    τον φτιαχνω ομως χειμωνα (ολα αναποδα τα κανω, το ξερω) λογω ελλειψης χρονου το καλοκαιρι.........δυστυχως!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μπορω να βαλω στην καταψυξη κομματια μουσακα που θα μεινουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @ Aνώνυμος:

    Ναι, μπορείς να φυλάξεις τα κομμάτια σε τάπερ καλά κλειστό και να το ξεπαγώσεις σε θερμοκρασία δωματίου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πω πω, έχω να φάω το συγκεκριμένο φαγάκι πάαααααρα πολύ καιρό....μου έχει λέιψει αφάνταστα!!!

    Και φαίνεται πεντανόστιμο :))))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Πω πω έχω να φάω αυτό το φαγάκι πάρα πολυ καιρό και μου έχει λείψει....και φαίνεται πεντανόστιμο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. το μοσχοκαρυδο στην μπεσαμελ (δεν το γραφετε) μαζι με τα αυγα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστή η επισήμανση!
      Ναι, το μοσχοκάρυδο μπαίνει στο τέλος μαζί με το αλατοπίπερο και τα αυγά, διορθώνω και την συνταγή, ευχαριστώ!!! :)

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...