Σάββατο, 11 Σεπτεμβρίου 2010

Κέικ μπανάνας με γλάσο καφέ

Ωραιότατο, μυρωδάτο κεκάκι, για τον πρωϊνό καφέ του Σαββατοκύριακου!

Για το κέικ:
180γρ βιτάμ (σε θερμοκρασία δωματίου)
180γρ καστανή ζάχαρη
250γρ φαρίνα
3 αβγά
2 μεγάλες ώριμες μπανάνες λιωμένες
140γρ γιαούρτι στραγγιστό
2 κουτ. σούπας στιγμιαίος καφές διαλυμένος σε 1 κουτ. σούπας νερό
2 κουταλιές κανέλα (και παραπάνω αν σας αρέσει)
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
100γρ χοντροκοπανισμένα καρύδια (προαιρετικά)

για το γλάσο:
½ φλυτζάνι ζάχαρη άχνη
1 κουτ. σούπας νερό
1 κουτ. γλυκού στιγμιαίος καφές

Βουτυρώστε και αλευρώστε δύο ορθογώνιες φόρμες (23x12cm).
Εγώ φοβήθηκα ότι δεν θα φτάσει το μίγμα και για τις δύο, γι αυτό γέμισα μια φόρμα μόνο και με το υπόλοιπο έφτιαξα 6 muffins. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε muffins με όλο το μίγμα, θα βγουν σίγουρα 12 κομμάτια, ίσως και κάνα-δυο παραπάνω.
Χτυπήστε το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν, περίπου 5-6 λεπτά. Προσθέστε ένα ένα τα αβγά και συνεχίστε το χτύπημα.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180oC.
Σταδιακά ρίξτε τις μπανάνες, τον καφέ, το γιαούρτι και την κανέλα.
Προσθέστε στο μείγμα το αλεύρι και το αλάτι, ανακατεύοντας για να ενσωματωθεί καλά.
Τέλος, ρίξτε τα καρύδια και ανακατέψτε ελαφρά.
Γεμίστε τις φόρμες σας μέχρι τα 3/4, για να αφήσετε χώρο να ανέβει το κέικ.Ψήστε περίπου 45 λεπτά, δοκιμάζοντας με ένα μαχαίρι στη μέση του κέικ. Αν βγει καθαρό, το κέικ είναι έτοιμο, αλλιώς ψήστε λίγα λεπτά ακόμα. Βγάλτε από το φούρνο, αφήστε το λίγο μέσα στη φόρμα και μετά βάλτε το πάνω σε σχάρα να κρυώσει τελείως.

Για το γλάσο: Κοσκινίστε την άχνη ζάχαρη. Διαλύστε τον καφέ στο νερό και με ένα πιρούνι ανακατέψτε με τη ζάχαρη. Αν χρειάζεται προσθέστε λίγο νερό ακόμα για να έχετε ένα υγρό αλλά όχι νερουλό μίγμα. Περιχύστε το κέικ όταν κρυώσει τελείως...

... και απολαύστε!

11 σχόλια:

  1. Eίναι μια υπέροχη συνταγή που δεν την έχω ξανακούσει. Πιστεύω ότι αυτή η υγρασία που θα κρατά μέσα του το κέικ, λόγω της μπανάνας, θα είναι το κάτι άλλο!! Θα προσπαθήσω να το κάνω. Ευχαριστώ πολύ,
    φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απίθανα είναι......στείλε μου ένα κομματάκι γιατί πίνω καφεδάκι τώρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μμμ.... σούπερ!!!! εκτυπώθηκε... πήρε χαρτάκι προτεραιότηταςε για το απόγευμα!!

    καλό ΣΚ!!!!!! φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γειά σου betty καλό φθινόπωρο!
    Καλή αρχή έκανα σήμερα με το κέικ σου.
    Μόλις το έβαλα στο φούρνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. θα το φτιάξω χωρίς γλάσο μπανάνα αγαπημένο φρούτο μου :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παναγιά μου, τι βλέπουν τα ματάκια μου!!!
    Τι μου κάνεις τώρα και έλεγα να κάνω λίγο αποτοξίνωση από τα γλυκά... δεν το βλέπω...
    Φαίνεται Τέλειο και λατρεύω τη γεύση του καφέ!!!

    Καλό Σαββατοκύριακο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Υπέροχο! Τώρα το φθινόπωρο το κεικ είναι τέλειο συνοδευτικό για τα καφεδάκια μας...
    Πέρασε από το μπλογκ μας να παίξεις ένα παιχνιδάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή.

    Εχω δει διάφορες συνταγές για κεικ με μπανάνες, αλλα το δικό σου είναι ακόμα πιο νόστιμο με τα υλικά που έχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εμένα εκτος από νόστιμο μου φαίνεται και σχετικά ελαφρύ, λίγο είναι το βούτυρο, μαύρη η ζάχαρη, γιαουρτάκι έχει...Ιδέα μου είναι; Δεν νομίζω, δίαιτα ξεκινάμε είπαμε.... Καλό βράδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δοκίμασα την συνταγή σου, και εντυπωσιαστηκα απο το αποτέλεσμα!Ο συνδυασμός μπανάνα, καφέ και κανέλλας το έκανε να αρέσει και στα μωρά μου αλλά και στην απαιτητική μαμά μου!!! Είναι το καλύτερο κέικ μπανάνα που εχω δοκιμάσει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μπράβο Νικολέττα!

    Χαίρομαι πάρα πολύ που δοκίμασες κάτι από το blog μου και σας άρεσε τόσο πολύ!
    Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, περιμένω να μου πεις αν φτιάξεις και κάτι άλλο...

    Καλό Σαββατοκύριακο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...