Τη συνταγή γι αυτό το γλυκάκι την έφερα από τα αγαπημένα Κύθηρα. Όπως μου εξήγησαν, η ονομασία οφείλεται στο ότι παλιότερα το έφτιαχναν με το μέλι που περίσσευε στις κερήρθες, το οποίο, αντί για σιμιγδάλι, το ανακάτευαν με χόντρο, δηλαδή αλεσμένο στάρι!
Υλικά για 3 μπολ:
Υλικά για 3 μπολ:
1 κούπα μέλι
2 κούπες νερό
5-6 κουταλιές σιμιγδάλι
Κανέλα
Σουσάμι
Ζεσταίνουμε το νερό και διαλύουμε μέσα το μέλι. Ανακατεύουμε καλά και μόλις πάρει βράση σβήνουμε τη φωτιά. Βγάζουμε 5-6 κουταλιές από το μίγμα σε μια κούπα και περιμένουμε να κρυώσει ελαφρά. Διαλύουμε μέσα το σιμιγδάλι, βάζουμε πάλι την κατσαρόλα στη φωτιά και ρίχνουμε μέσα σιγά-σιγά το μίγμα. Το βράζουμε μέχρι να αρχίσει να πήζει ανακατεύοντας διαρκώς.Το σερβίρουμε σε μπολάκια και πασπαλίζουμε με μπόλικη κανέλα και σουσάμι ~ είναι καλύτερο ζεστό ή χλιαρό!
2 κούπες νερό
5-6 κουταλιές σιμιγδάλι
Κανέλα
Σουσάμι
Ζεσταίνουμε το νερό και διαλύουμε μέσα το μέλι. Ανακατεύουμε καλά και μόλις πάρει βράση σβήνουμε τη φωτιά. Βγάζουμε 5-6 κουταλιές από το μίγμα σε μια κούπα και περιμένουμε να κρυώσει ελαφρά. Διαλύουμε μέσα το σιμιγδάλι, βάζουμε πάλι την κατσαρόλα στη φωτιά και ρίχνουμε μέσα σιγά-σιγά το μίγμα. Το βράζουμε μέχρι να αρχίσει να πήζει ανακατεύοντας διαρκώς.Το σερβίρουμε σε μπολάκια και πασπαλίζουμε με μπόλικη κανέλα και σουσάμι ~ είναι καλύτερο ζεστό ή χλιαρό!
Έχει έντονα γλυκιά γεύση, αν βάλετε δε μέλι Κυθήρων μοσχοβολάει το σπίτι!
Ωρέ μάνα μου!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦτιάχνω κάτι παρόμοιο με αλεύρι, το έμαθα από την πεθερά μου και το λένε εδώ μελαλευριά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι με δικό μου μελάκι Μπέτυ μου μοσχοβολάει ο τόπος!
Τι ενδιαφέρουσα συνταγούλα είναι αυτή??? Και πολύ εύκολη και υγιεινή... (αν εξαιρέσουμε τις θερμίδες βέβαια)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστούμε Μπετούλα, εγώ πάντως θα τη φτιάξω οπωσδήποτε στα τέκνα μου!
Καλό βράδυ!!!
Τέτοιες συνταγές αξίζει να διαφυλάσσονται.Ευχαριστούμε που μας την έδειξες.Θα προσπαθήσω να τη φτιάξω κάποια στιγμή με χόντρο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠέρασε από το blog μου...
Συνεχίζω τις προσπάθειες μου για να βρω ελατόμελο, που δεν είναι πολύ γλυκό (βανίλια ελάτης, πιο συγκεκριμένα).
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα το κάνω, αλλά με κάτι συμπληρωματικό! Θα καβουρντίσω ελαφρά το σουσάμι, όπως έκανε η γιαγιά μου.
Καλό βράδυ!
opia meria tis elladas mas girisis ke kitaxis mono xexoristes spesielite sinantas.kiria bety auto den to exo xanakousi.na ise kala pou mou to gnorises.poli xexoristo ke endiaferon.
ΑπάντησηΔιαγραφήkalo vradi
Στην αρχή το πέρασα για μουσταλευριά-είναι και της εποχής.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν έχω δοκιμάσει,αλλά γλυκάκι να είναι...όλα τα τσακίζουμε.
Καλό βράδυ!
Δεν το είχα ξανακούσει αυτό το γλυκακι Μπέτυ μου, φαίνεται πολύ εύκολο, θα το φτιάξω, είμαι περίεργη για την γεύση του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εγώ στην αρχή για μουσταλευριά το πέρασα!!
Φιλάκια, καλό βράδυ!
@ ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ:
ΑπάντησηΔιαγραφήΣταύρο, βανίλια ελάτης προμηθεύτηκα αρκετές φορές από την Άνω Ακράτα Κορινθίας, αν ενδιαφέρεσαι να σου δώσω όνομα και τηλέφωνο...
Αυτές οι τοπικές, παραδοσιακές συνταγές κρύβουν μια γοητεία μαγική!!! Σου φέρνουν στο νου εικόνες και μυρουδιές από το παρελθόν και σε γεμίζουν νοσταλγία!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Καληνύχτα
Μπέτυ φαίνεται πολύ ωραίο το γλυκάκι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν ξέρω αν θα το τολμήσω αλλά ευχαρίστως θα το έτρωγα!!!
Φιλάκια!!!
Πρώτη φορά το βλέπω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠιστεύω με τα υλικά που χρησιμοποιείς ότι θα είναι τέλειο.
Καλό Σαββατοκύριακο.
Τελικά τον έφτιαξα πριν λίγο με κάποια προσθήκη (κλικ εδώ), όπως είπα παραπάνω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο επιφώνημα "Μμμμμμμμμμμμμμ! Πολύ ελαφρύ και υγειινό", τα λέει όλα.
Ευχαριστώ.
Με λεπτο η χονδρο σιμιγδαλι γινεται το γλυκακι?
ΑπάντησηΔιαγραφή@ psonaki
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε λεπτό το έφτιαξα εγώ γιατί η συνταγή δεν το διευκρίνιζε...