Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2010

Μελόχοντρος

Τη συνταγή γι αυτό το γλυκάκι την έφερα από τα αγαπημένα Κύθηρα. Όπως μου εξήγησαν, η ονομασία οφείλεται στο ότι παλιότερα το έφτιαχναν με το μέλι που περίσσευε στις κερήρθες, το οποίο, αντί για σιμιγδάλι, το ανακάτευαν με χόντρο, δηλαδή αλεσμένο στάρι!

Υλικά για 3 μπολ:

1 κούπα μέλι
2 κούπες νερό
5-6 κουταλιές σιμιγδάλι
Κανέλα
Σουσάμι

Ζεσταίνουμε το νερό και διαλύουμε μέσα το μέλι. Ανακατεύουμε καλά και μόλις πάρει βράση σβήνουμε τη φωτιά. Βγάζουμε 5-6 κουταλιές από το μίγμα σε μια κούπα και περιμένουμε να κρυώσει ελαφρά. Διαλύουμε μέσα το σιμιγδάλι, βάζουμε πάλι την κατσαρόλα στη φωτιά και ρίχνουμε μέσα σιγά-σιγά το μίγμα. Το βράζουμε μέχρι να αρχίσει να πήζει ανακατεύοντας διαρκώς.Το σερβίρουμε σε μπολάκια και πασπαλίζουμε με μπόλικη κανέλα και σουσάμι ~ είναι καλύτερο ζεστό ή χλιαρό!

Έχει έντονα γλυκιά γεύση, αν βάλετε δε μέλι Κυθήρων μοσχοβολάει το σπίτι!

15 σχόλια:

  1. Φτιάχνω κάτι παρόμοιο με αλεύρι, το έμαθα από την πεθερά μου και το λένε εδώ μελαλευριά!
    Και με δικό μου μελάκι Μπέτυ μου μοσχοβολάει ο τόπος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι ενδιαφέρουσα συνταγούλα είναι αυτή??? Και πολύ εύκολη και υγιεινή... (αν εξαιρέσουμε τις θερμίδες βέβαια)
    Ευχαριστούμε Μπετούλα, εγώ πάντως θα τη φτιάξω οπωσδήποτε στα τέκνα μου!
    Καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τέτοιες συνταγές αξίζει να διαφυλάσσονται.Ευχαριστούμε που μας την έδειξες.Θα προσπαθήσω να τη φτιάξω κάποια στιγμή με χόντρο.
    Πέρασε από το blog μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συνεχίζω τις προσπάθειες μου για να βρω ελατόμελο, που δεν είναι πολύ γλυκό (βανίλια ελάτης, πιο συγκεκριμένα).
    Θα το κάνω, αλλά με κάτι συμπληρωματικό! Θα καβουρντίσω ελαφρά το σουσάμι, όπως έκανε η γιαγιά μου.
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. opia meria tis elladas mas girisis ke kitaxis mono xexoristes spesielite sinantas.kiria bety auto den to exo xanakousi.na ise kala pou mou to gnorises.poli xexoristo ke endiaferon.
    kalo vradi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στην αρχή το πέρασα για μουσταλευριά-είναι και της εποχής.
    Δεν έχω δοκιμάσει,αλλά γλυκάκι να είναι...όλα τα τσακίζουμε.
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν το είχα ξανακούσει αυτό το γλυκακι Μπέτυ μου, φαίνεται πολύ εύκολο, θα το φτιάξω, είμαι περίεργη για την γεύση του.
    Κι εγώ στην αρχή για μουσταλευριά το πέρασα!!
    Φιλάκια, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ:

    Σταύρο, βανίλια ελάτης προμηθεύτηκα αρκετές φορές από την Άνω Ακράτα Κορινθίας, αν ενδιαφέρεσαι να σου δώσω όνομα και τηλέφωνο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτές οι τοπικές, παραδοσιακές συνταγές κρύβουν μια γοητεία μαγική!!! Σου φέρνουν στο νου εικόνες και μυρουδιές από το παρελθόν και σε γεμίζουν νοσταλγία!!!!
    Φιλιά
    Καληνύχτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μπέτυ φαίνεται πολύ ωραίο το γλυκάκι!!!
    Δεν ξέρω αν θα το τολμήσω αλλά ευχαρίστως θα το έτρωγα!!!
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πρώτη φορά το βλέπω!
    Πιστεύω με τα υλικά που χρησιμοποιείς ότι θα είναι τέλειο.
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τελικά τον έφτιαξα πριν λίγο με κάποια προσθήκη (κλικ εδώ), όπως είπα παραπάνω.
    Το επιφώνημα "Μμμμμμμμμμμμμμ! Πολύ ελαφρύ και υγειινό", τα λέει όλα.
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Με λεπτο η χονδρο σιμιγδαλι γινεται το γλυκακι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ psonaki

    Με λεπτό το έφτιαξα εγώ γιατί η συνταγή δεν το διευκρίνιζε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...