Τετάρτη, 4 Μαρτίου 2009

Μπουγάτσα

Μια συνταγή που την έχω πάρα πολλά χρόνια αλλά την είχα σχεδόν ξεχάσει...και μια και περιμένω αύριο πολύ σημαντικό "επισκέπτη" έβαλα όλη μου την τέχνη για ένα ξεχωριστό γλυκό....
Πάμε λοιπόν βήμα-βήμα να δούμε πως φτιάχνεται...

Υλικά:
1 πακέτο φύλλο κρούστας
1 λίτρο γάλα
1 φλυτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
1 1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
4 αυγά
2 βανίλιες
φλούδα από ένα λεμόνι
βούτυρο λιωμένο για να αλείψουμε τα φύλλα

Για γαρνίρισμα λίγη ζάχαρη άχνη και λίγη κανέλλα.


Βάζουμε το γάλα με τη φλούδα λεμονιού (που την έχουμε πλύνει καλά) σε κατσαρόλα να κάψει.


Προσθέτουμε λίγο-λίγο το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρει βράση και να πήξει.


Αποσύρουμε από τη φωτιά και πετάμε τη φλούδα λεμονιού.

Χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη και τις βανίλιες


και τα ρίχνουμε στο σιμιγδάλι που το βάζουμε πάλι σε σιγανή φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να γίνει μία λεία κρέμα.


Αλείφουμε με βούτυρο ένα ταψί και αρχίζουμε να στρώνουμε ένα-ένα τα μισά φύλλα βουτυρώνοντας ανάμεσα πολύ καλά.

Απλώνουμε επάνω τη γέμιση
και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρώνοντας πάντα ανάμεσα.

Βρέχουμε τα χέρια μας και ραντίζουμε ελαφρά το γλυκό,
χαράζουμε σε κομμάτια και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά από πάνω.


Βγάζουμε από το φούρνο και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και μπόλικη κανέλλα.



Μοσχοβόλησε το σπίτι !!!

9 σχόλια:

  1. hello Betty. i live in Romania and i like the recipes you posted here. i like the recipe of bougatsa, but i want to ask you something. my mother is diabetics and i dont use sugar anymore when i make something sweet, so...im asking you, how manny fructose i can use at this recipes to replace the sugar? tnx for recipe and for your reply.
    have a nice day

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Hi Aliki
    It so sweet to know that you like my blog!
    To reply to your question, when I use sugar substitute I put equal quantity. I have neven tried fructose though but I believe that 1 1/2 cup of fructose would do. There must be an explanation on the fructose package to help you decide. I would very much like to know of the outcome.
    Have a lovely evening!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. να ρωτησω και εγω κατι;
    αν ηθελα να κανω ατομικες μπουγατσες πως θα τις εκανα λες;
    και ρωταω εσενα γιατι εισαι νοικοκυρα και οχι ενα απροσωπο site....
    σε διαβαζω συχνα και μ αρεσει οτροπος που παρουσιαζεις ακομακαι τις πιο "περιεργες" συνταγες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλε ανώνυμε

    Κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο θα έφτιαχνα κατ'αρχήν την κρέμα. Μετά θα έπαιρνα ένα-ένα φύλλο, θα το άλειφα με λίγο βουτυράκι και θα το δίπλωνα στα 2 με τις βουτυρωμένες πλευρές να ακουμπάνε η μια στην άλλη. Θα έβαζα λίγη γέμιση και θα το δίπλωνα σε τρίγωνο. Κατόπιν σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, ψήσιμο για 30 λεπτά περίπου και μετά πασπάλισμα με την άχνη και την κανέλλα.
    Για να βοηθήσω λίγο περισσότερο και να γίνει πιο κατανοητό το δίπλωμα, κοίτα την συνταγή για "κασερόπιτα με ζαμπόν" ~ αν θέλεις μικρότερες μπουγάτσες, κόβεις κάθε φύλλο στα 2.

    http://bettyscuisine.blogspot.com/2010/01/blog-post_24.html

    Αν τις φτιάξεις τελικά, θα χαρώ πολύ να μάθω το αποτέλεσμα!

    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπετυ με λενε μαρια και σε ευχαριστω για την αμεση απαντηση.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. αααα!!!!!θυμηθυκα να σου πω κατι αν σε ενδιαφερει φυσικα...
    ρωτησα ενα ζαχαροπλαστη τελικα...και μου πε να βαλω την κρεμα στο ψυγειο, αφου τη στρωσω σε ταψι με "παχος" πολυ μικρο (1-2εκατοστα)..
    αφου παγωσει , βουτυρωνω 1 φυλλο και διπλωνω σε φακελο...
    σε κουρασα ε;
    θα κανω την κρεμα σου και θα το κανω και με τους 2 τροπους και θα σου πω.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν υπάρχει η γεύση.τέλεια μοσχοβολησε το σπιτι μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τέλεια! Χαίρομαι που σου άρεσε η αγαπημένη μου συνταγή!!! :)

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...