Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Χόρτα βραστά σαλάτα


Αρχικά θεώρησα αστεία την ιδέα να γράψω μια "συνταγή" για βραστά χόρτα.. Ομως τελικά πείστηκα ότι δεν είναι αυτονόητο ότι ξέρουν όλοι πως φτιάχνονται...ιδού λοιπόν και ας γελάσετε...


Τα συγκεκριμμένα λέγονται "γούλες" και ήρθαν από την Κρήτη - είναι αγκαθωτά και έχουν μια ιδιαίτερη γεύση...εννοείται ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι είδους χόρτα σας αρέσουν καλύτερα...ραδίκια, διάφορα χόρτα του βουνού, ιταλικά...
Κατ' αρχήν πρέπει να τα καθαρίσουμε πολύ καλά από ξερά ή κίτρινα φυλλαράκια ή σκουπιδάκια. Επίσης κόβουμε και πετάμε το κοτσανάκι τους κάτω-κάτω αν είναι σκληρό.
Μετά τα πλένουμε αρκετά χέρια μέχρι το νερό να βγαίνει καθαρό.

Τα αφήνουμε στην άκρη να στραγγίξουν.

Γεμίζουμε μιά μεγάλη κατσαρόλα νερό μέχρι τη μέση και το βάζουμε να βράσει. Δεν αλατίζουμε το νερό γιατί κιτρινίζουν τα χόρτα.

Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε τα χόρτα, τα πιέζουμε ελαφρά με ξύλινη κουτάλα, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε σε δυνατή φωτιά για 15 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας κανα-δυό φορές. Τα χόρτα πρέπει να κρατάνε λίγο, να μην τα αφήσουμε να λιώσουν.

Τα ρίχνουμε σε σουρωτήρι και τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά.

Σερβίρουμε με λίγο αλάτι, λίγο λάδι και μπόλικο λεμονάκι.


Μια συμβουλή: κρατήστε λίγο από το ζουμί που έβρασαν τα χόρτα και πιείτε το ζεστό με ελάχιστο αλάτι και μπόλικο λεμόνι...Θαύμα...

Στην Κρήτη τα περισσότερα χόρτα τα τρώνε με ξύδι...δοκιμάστε το...

8 σχόλια:

  1. askrolimbi tous leme emeis
    apo to pio nostima horta, kai ta pio akriva

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ahhh, these greens must be now ready for picking in the fields in Greece. They are healthy, delicious and great with fish.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. δηλαδή εμείς που δεν είμαστε από ΚΡΗΤΗ και δεν μπορουμε να βρούμε ολα αυτά τα κρ.προιόντα τι να κάνουμε? Θα τρώμε ραδίκια σπαρτα και ιταλικά μιά ζωή?
    ΒΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τώρα ξεκινάω να τα φτιάχνω!!!
    Ευχαριστώ Μπετούλι μου γιατί ούτε αυτό δεν ξέρω να κάνω!!! Ματς μούτς!!! Είσαι γλύκα! <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ Chryssa T.

    Χρυσούλι μου, για όλα υπάρχει μια πρώτη φορά!
    Και χαίρομαι που με εμπιστεύεσαι και με συμβουλεύεσαι! :))
    Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ούτε εγω ξερω να κάνω χόρτα. Θα τα φτιάξω σήμερα με χορτα του βουνου που αγορασα χθες απο βιολογικη λαϊκή. Νομίζω ότι είναι καθαρισμένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακόμα και καθαρισμένα, ρίξτους μια ματιά, ίσως υπάρχουν κιτρινισμένα φυλλαράκια που πρέπει να αφαιρεθούν ή σκληρό κοτσανάκι... επίσης καλό πλύσιμο οπωσδήποτε!
      Και βέβαια ο χρόνος βρασμού εξαρτάται από το πόσο μαλακά τα θέλεις ~ πάντως καλύτερα να μην παραβράσουν γιατί χάνουν τις βιταμίνες τους...
      Καλή επιτυχία!

      Διαγραφή
  7. Ούτε εγω ξερω να κάνω χόρτα. Θα τα φτιάξω σήμερα με χορτα του βουνου που αγορασα χθες απο βιολογικη λαϊκή. Νομίζω ότι είναι καθαρισμένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...