Τρίτη, 31 Μαρτίου 2009

Μακαρονάδα Θαλασσινών

Μου φαίνεται απίστευτο ότι η Κική φτιάχνει κάτι τέτοιο... και μάλιστα της αρέσει πολύ... κάποτε αυτό το φαγητό ήταν αιτία διχόνοιας αλλά έχει ο καιρός γυρίσματα...

Ας μας πει λοιπόν πώς το φτιάχνει:

Σωτάρεις κρεμμύδι ψιλοκομμένο σε λίγο λάδι, ρίχνεις μέσα τα ανάμεικτα κατεψυγμένα θαλασσινά, ανακατεύεις καλά.
Μετά από 5 λεπτά, ρίχνεις 1 κουτί ντοματάκια ψιλοκομμένα, αλάτι, πιπέρι και λίγες σταγόνες ταμπάσκο (με προσοχή γιατί θα γίνει ιδιαίτερα καυτερό)
και αφήνεις σε μέτρια φωτιά για μισή ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσουν τα θαλασσινά και να δέσει η σάλτσα.

Βράζεις τα ζυμαρικά σε μπόλικο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου, σουρώνεις και σερβίρεις ρίχνοντας από πάνω τα θαλασσινά με τη σάλτσα τους.
Τα ζυμαρικά μπορεί να είναι σπαγγέτι, ταλιατέλες άσπρες και πράσινες, λαζάνια ή ό,τι άλλο σας αρέσει..

Αν θέλεις προσθέτεις λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι για πρόσθετη γεύση...

Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2009

Μυζηθρόπιτες

Και μιά και θυμήθηκα τις Κρητικές πίτες νομίζω ότι κανείς δεν θα μπορέσει να αντισταθεί σε αυτές τις μυζηθρόπιτες που είναι πραγματικά μοναδικές...


Για τη γέμιση θα χρειαστούμε μισό κιλό μυζήθρα φρέσκια ανάλατη που τη λιώνουμε σε ένα λεκανάκι, ένα αυγό, λίγο αλάτι, 1-2 κουταλάκια ζάχαρη, λίγη κανέλλα σκόνη και μπόλικο δυόσμο ψιλοκομμένο. Με ένα πηρούνι ανακατεύουμε καλά τα υλικά.


Η ζύμη είναι ίδια όπως για τις χορτόπιτες και η εκτέλεση το ίδιο.

Τηγανίζουμε σε μπόλικο καυτό λάδι, αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν κα σερβίρουμε με λίγη ζάχαρη και κανέλλα ή με λίγο μέλι.


Το μυστικό είναι η νόστιμη γνήσια μυζήθρα και ο μπόλικος δυόσμος...ή βάλσαμο όπως τον λένε στην Κρήτη....

Κρητικές Χορτόπιτες


Από τα πρώτα φαγητά που δοκίμασα στο σπίτι της πεθεράς μου στην Κρήτη και με μάγεψαν κυριολεκτικά ήταν οι πίτες... οι χορτόπιτες ήταν σχεδόν καθημερινά στο τραπέζι - πολύ νόστιμες με χόρτα από τα γύρω βουνά και φύλλο ανοιγμένο εκείνη τη στιγμή...

Για να δούμε λοιπόν πως γίνονται...
Τα χόρτα πρέπει να είναι διάφορα, όπως μυρώνια, πράσα και καυκαλήθρες, ανακατεμένα με τρυφερά φρέσκα κρεμμυδάκια και μπόλικο μάραθο. Καθαρίζουμε καλά τα χόρτα και τα πλένουμε μέχρι το νερό να βγαίνει καθαρό. Τα αφήνουμε στην άκρη να στραγγίξουν.
Σε μεγαλη κατσαρόλα ροδίζουμε ένα ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο σε 1 φλυτζάνι λάδι. Προσθέτουμε τα χόρτα και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε λίγο αλατοπίπερο και τα αφήνουμε να ψηθούν σε μέτρια φωτιά για μισή ώρα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε μισό φλυτζάνι νερό. Πρέπει να μείνουν με το λάδι τους μόνο. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να μισοκρυώσουν.

Αυτά είναι τα λεγόμενα "τσιτσιριστά", στην Κρήτη τα τρώνε πολύ σκέτα αλλά και μαγειρεμένα με κρέας ~ και φυσικά είναι το βασικό συστατικό για τούτες εδώ τις χορτόπιτες!
Για τη ζύμη θα χρειαστούμε 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, λίγο αλάτι, 1 φλυτζάνι λάδι και νερό.

Σε λεκανίτσα βάζουμε το αλεύρι με το αλάτι, κάνουμε μια λακουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε το λάδι και το νερό. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι στη λακουβίτσα μέχρι να απορροφηθεί όλο το υγρό. Ζυμώνουμε και με τα δύο χέρια μέχρι να γίνει η ζύμη λεία. Αν είναι πολύ ρευστή προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα, ενώ αν μας φανεί πολύ σφιχτή λίγο νεράκι. Την αφήνουμε στην άκρη.

Πασπαλίζουμε τον πάγκο της κουζίνας με λίγο αλεύρι. Από το ζυμάρι παίρνουμε μικρά κομμάτια τα πλάθουμε σε μπαλίτσες και τις ανοίγουμε με τον πλάστη (ή με ένα στρογγυλό ξύλο) σε στρογγυλές πιτούλες. Βάζουμε στη μέση λίγα χόρτα, κλείνουμε την πιτούλα σε μισοφέγγαρο, πιέζουμε τις άκρες με ένα πηρούνι να ενωθούν καλά και αφήνουμε στην άκρη.


Σε τηγάνι βάζουμε αρκετό σπορέλαιο να ζεσταθεί καλά και ρίχνουμε με προσοχή τις πιτούλες. Τις γυρίζουμε να ροδίσουν καλά και από τις δυό πλευρές και τις βγάζουμε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί.
Τρώγονται ζεστές και κρύες και είναι πεντανόστιμες...

Σάββατο, 28 Μαρτίου 2009

Muffins ή μικρά κέϊκ

Αυτή τη συνταγή μου την έμαθε η Κική και μάλιστα όταν έκανε τα πρώτα της βήματα ως ανεξάρτητο άτομο - και παρόλο που τότε δεν είχε καθόλου αγαθές σχέσεις με την κουζίνα... Αλλά δείτε πόσο απλά γίνονται ...


Χρησιμοποίησε λοιπόν:
2 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (Φαριν-απ)
1 ½ κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
3 κουταλιές ζάχαρη
¾ φλιτζανιού γάλα
250 γρ κρέμα γάλακτος
1 φακελάκι τρούφα (ή και 2 !)
½ φλιτζάνι κακάο
1 αυγό
90 γρ. λειωμένο βούτυρο

Τι έκανε λοιπόν...κατ αρχήν κοσκίνησε το αλεύρι με το μπέικιν και το κακάο. Τα ανακάτεψε με την τρούφα και τη ζάχαρη. Χτύπησε ελαφρά το αυγό και το ανακάτεψε με το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο και μετά έκανε μια λακκούβα στο αλεύρι και έριξε μέσα το μείγμα του αυγού. Ανακάτεψε ελαφρά με πιρούνι (είπε δε ότι το μίγμα δεν πρέπει να γίνει λείο, πρέπει να έχει σβώλους).
Λάδωσε ελαφρά τις φορμίτσες, τις γέμισε με το μείγμα


και έψησε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά.

Τότε έβγαλε τα muffins από το φούρνο, τα άφησε στις φόρμες για 10 λεπτά και μετά τα ξεφορμάρησε σε πιατέλα...


Επίσης η Κική προτείνει διάφορες παραλλαγές σε αυτή τη συνταγή....


Αφου λοιπόν ξεκινήσαμε, πάμε να κάνουμε άλλη μια δόση λίγο διαφορετική αυτή τη φορά...

Λοιπόν εδώ έβαλα τα ίδια υλικά αλλά αφαίρεσα το κακάο, το γάλα και την κρέμα γάλακτος και πρόσθεσα 350 γρ γάλα εβαπορέ, λίγο κονιάκ, 1 βανίλια και αντί για τρούφα έβαλα δύο σακουλάκια σταγόνες σοκολάτας. Κατά τα άλλα η εκτέλεση έμεινε ίδια...


Εγιναν τέλεια - κυριολεκτώ...και εγώ βέβαια έμεινα άφωνη...αλλά το μήλο κάτω απ τη μηλιά θα πέσει....έτσι δεν λένε?

Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2009

Χόρτα βραστά σαλάτα


Αρχικά θεώρησα αστεία την ιδέα να γράψω μια "συνταγή" για βραστά χόρτα.. Ομως τελικά πείστηκα ότι δεν είναι αυτονόητο ότι ξέρουν όλοι πως φτιάχνονται...ιδού λοιπόν και ας γελάσετε...


Τα συγκεκριμμένα λέγονται "γούλες" και ήρθαν από την Κρήτη - είναι αγκαθωτά και έχουν μια ιδιαίτερη γεύση...εννοείται ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι είδους χόρτα σας αρέσουν καλύτερα...ραδίκια, διάφορα χόρτα του βουνού, ιταλικά...
Κατ' αρχήν πρέπει να τα καθαρίσουμε πολύ καλά από ξερά ή κίτρινα φυλλαράκια ή σκουπιδάκια. Επίσης κόβουμε και πετάμε το κοτσανάκι τους κάτω-κάτω αν είναι σκληρό.
Μετά τα πλένουμε αρκετά χέρια μέχρι το νερό να βγαίνει καθαρό.

Τα αφήνουμε στην άκρη να στραγγίξουν.

Γεμίζουμε μιά μεγάλη κατσαρόλα νερό μέχρι τη μέση και το βάζουμε να βράσει. Δεν αλατίζουμε το νερό γιατί κιτρινίζουν τα χόρτα.

Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε τα χόρτα, τα πιέζουμε ελαφρά με ξύλινη κουτάλα, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε σε δυνατή φωτιά για 15 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας κανα-δυό φορές. Τα χόρτα πρέπει να κρατάνε λίγο, να μην τα αφήσουμε να λιώσουν.

Τα ρίχνουμε σε σουρωτήρι και τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά.

Σερβίρουμε με λίγο αλάτι, λίγο λάδι και μπόλικο λεμονάκι.


Μια συμβουλή: κρατήστε λίγο από το ζουμί που έβρασαν τα χόρτα και πιείτε το ζεστό με ελάχιστο αλάτι και μπόλικο λεμόνι...Θαύμα...

Στην Κρήτη τα περισσότερα χόρτα τα τρώνε με ξύδι...δοκιμάστε το...

Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2009

Πένες με σολομό

Μια δροσερή σαλάτα ζυμαρικών που αντικαθιστά πολύ εύκολα ένα γεύμα...
Θα χρειαστείτε:
2 κονσέρβες σολομό
2 πιπεριές φλωρίνης ψιλοκομμένες
1 μικρό κρεμμύδι σε φετάκια
μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 κουταλιές κάπαρη
4 ντοματίνια σε φετάκια
1 μικρό αγγουράκι σε κομματάκια
αλάτι και πιπέρι
4 κούπες πένες βρασμένες
1/2 κούπα γιαούρτι πλήρες
1/4 κούπας μαγιονέζα
1-2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
1 κουταλιά λάδι και 2 ξύδι

Φτιάχνουμε σάλτσα χτυπώντας το γιαούρτι με τη μαγιονέζα, το σκόρδο, το λάδι, το ξύδι και αλατοπίπερο.

Στραγγίζουμε το σολομό, τον βάζουμε σε μπολ και τον ανακατεύουμε με τις πιπεριές, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, την κάπαρη, το αγγούρι, τα ντοματάκια και τη μισή σάλτσα.

Προσθέτουμε τα κρύα ζυμαρικά και την υπόλοιπη σάλτσα και ανακατεύουμε ελαφρά.


Καλύπτουμε με μεμβράνη και φυλάμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.


Βάλτε φρεσκοτριμμένο πιπέρι μαύρο και κόκκινο για έξτρα γεύση!

Τετάρτη, 25 Μαρτίου 2009

Cheesecake

Αλλά cheesecake γρήγορο...γιατί τα γλυκά δεν είναι το δυνατό μου σημείο....Αυτό όμως πετυχαίνει πάντα...


Τι χρειάζομαι:
1 ½ πακέτο DIGESTIVE
1 κουταλιά σούπας κανελογαρύφαλλο τριμμένο
1 φλιτζάνι τσαγιού μαργαρίνη
300 γρ. τυρί PHILADELPHIA
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
200 γρ. κρέμα γάλακτος
1 φλιτζάνι καφέ χυμό λεμονιού
1 βαζάκι μαρμελάδα βατόμουρο

Θρυμματίζω τα μπισκότα, τα ανακατεύω με το κανελογαρύφαλλο και το λειωμένο βούτυρο. Τα στρώνω σε φόρμα με έλασμα (το έλασμα βοηθάει να βγουν τα κομμάτια εύκολα - αλλιώς και σε πυρέξ γίνεται μια χαρά) και τα πιέζω με κουτάλι να στρώσουν καλά. Χτυπάω το τυρί με το γάλα και το λεμόνι και μετά χτυπάω την κρέμα γάλακτος να πήξει και την προσθέτω στο τυρί. Τα στρώνω στο πυρέξ πάνω από τα μπισκότα και τα αφήνω στο ψυγείο για 4 ώρες ή και παραπάνω.Αφού πήξει στρώνω από πάνω την μαρμελάδα, που μπορεί να είναι οτιδήποτε...βύσσινο, κεράσι, η φράουλα ταιριάζει πολύ ωραία....μόνο να είναι γλυκειά... όχι πορτοκάλι, νεράτζι, κλπ...

Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2009

Κουκουβάγια

Και δεν εννοούμε βέβαια το πουλί... :)
Ετσι λένε στην Κρήτη τον Ντάκο ή αλλιώς σαλάτα με παξιμάδι...


Πάρτε λοιπόν 1 μεγάλο κρίθινο παξιμάδι ή 4-5 μικρά.
Τοποθετήστε τα σε πιατέλα και ραντίστε τα με ελαιόλαδο και λίγο ξύδι.
Ψιλοκόψτε από πάνω 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες και ρίξτε μπόλικη τριμμένη φέτα.Προσθέστε αλάτι, ρίγανη, κάπαρη -αν σας αρέσει- και λίγο λαδόξυδο ακόμα.Σερβίρετε αμέσως.


Μπορείτε να αντικαταστήσετε την φέτα με κατίκι...αν βρείτε δε ξινομυζήθρα, τότε η γεύση γίνεται ξεχωριστή!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...