Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2010

Σταφύλι γλυκό κουταλιού

Το σταφύλι θεωρώ πως είναι από τα ωραιότερα γλυκά κουταλιού!  Πρώτη φορά φέτος αποφάσισα να το φτιάξω και –όχι να το παινευτώ- αλλά η προσπάθειά μου στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία!
Υλικά:

2 κιλά σταφύλι σουλτανίνα
1 κιλό ζάχαρη
1 κούπα χυμός πορτοκάλι
2 χαρτάκια βανίλια
Χυμός από 1 μικρό λεμόνι
Αμύγδαλα ασπρισμένα

Το σταφύλι πρέπει να είναι χοντρόρογο και πολύ φρέσκο.
Αφαιρούμε προσεκτικά τα κοτσανάκια για να μην τραυματίσουμε τις ρόγες.  Τις πλένουμε καλά και τις αφήνουμε να στραγγίξουν.

Τις βάζουμε σε μεγάλη βαθιά κατσαρόλα και προσθέτουμε την ζάχαρη και το πορτοκάλι.  
Βάζουμε στη φωτιά και κρατάμε 10 λεπτά από την στιγμή που θα πάρει βράση.  Προσοχή:  δεν ανακατεύουμε καθόλου – κρατάμε καλά την κατσαρόλα με τα δυο χέρια και την κουνάμε ελαφρά κυκλικά!  Κατά την διάρκεια του βρασμού, αφαιρούμε προσεκτικά με τρυπητή κουτάλα τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια.
Μόλις περάσουν τα 10 λεπτά, βγάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και την αφήνουμε για 24 ώρες, σκεπασμένη με μια καθαρή πετσέτα.
Την επόμενη μέρα προσθέτουμε στην κατσαρόλα την βανίλια και ξαναβράζουμε το γλυκό μας για 10 λεπτά, σε δυνατή φωτιά, για να δέσει το σιρόπι.  Αν σχηματιστεί αφρός τον αφαιρούμε και πάλι με προσοχή.  Και πάλι αποφεύγουμε το ανακάτεμα, κουνάμε μόνο την κατσαρόλα ελαφρά και κυκλικά.
 Μόλις αρχίσει να δένει το σιρόπι προσθέτουμε τα αμύγδαλα και τον χυμό λεμονιού, ο οποίος βοηθάει να δέσει το σιρόπι αλλά επίσης συντελεί στο να μην ζαχαρώσει το γλυκό μας.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
 Έχουμε ήδη αποστειρώσει τα βάζα μας (όπως στην σπιτική σάλτσα ντομάτας).  Μόλις μισοκρυώσει το γλυκάκι μας, γεμίζουμε τα βάζα με προσοχή και, αφού κρυώσουν καλά, τα φυλάμε στο ψυγείο.


Γευθείτε το σκέτο ή πάνω σε γιαουρτάκι...  Θεϊκό!!! 

Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2010

Μπατόν σαλέ

Θυμάστε τα μπατόν σαλέ από τα νεανικά μας πάρτυ; Νοστιμότατα τυρένια μπισκοτάκια, απολαυστική και εξαιρετική συνοδεία σε κρασί, ρακί, μπύρα ή ουίσκι!

Υλικά για 50 κομμάτια:

250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ βούτυρο
1 αυγό
½ φλυτζάνι τσαγιού γάλα
1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
¾ φλυτζανιού σκληρό κίτρινο τυρί τριμμένο (εγώ έβαλα παρμεζάνα)
Μαυροκούκι

Σε βαθύ μπολ ρίχνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να μαλακώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεμένο με το αλάτι και το μπέικιν, τον κρόκο του αυγού (κρατάμε στην άκρη το ασπράδι) και το τυρί. Ζυμώνουμε με τα χέρια και προσθέτουμε λίγο-λίγο το γάλα, μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη μαλακή και ελαστική που δεν θα κολλάει στα χέρια.Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο.
Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης και πλάθουμε λεπτά κορδόνια. Κόβουμε κάθε κορδόνι σε μικρά κομμάτια και τα αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Αλείφουμε τα μπατόν σαλέ με το ασπράδι του αυγού αραιωμένο με 1 κουταλιά νερό και πασπαλίζουμε με λίγο μαυροκούκι. Ψήνουμε για 10 λεπτά, να ροδίσουν ελαφρά. Αν φτιάξετε την παραπάνω δόση, θα γίνουν ανάρπαστα σε χρόνο μηδέν! Αν διπλο-τριπλασιάσετε τα υλικά, τότε θα περισσέψουν, θα τα κλείσετε σε μεταλλικό ή γυάλινο βάζο, και θα διατηρηθούν για καιρό φρέσκα και τραγανά!

Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου 2010

Κοτόπουλο ψητό

Ένα ζουμερό φαγάκι, εύκολο και αγαπημένο!

Ένα μέτριο κοτόπουλο ολόκληρο
1 λεμόνι ολόκληρο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ρίγανη

Καψαλίζουμε τις τριχούλες από το κοτόπουλο και το πλένουμε καλά.
Το ακουμπάμε σε ένα μεγάλο πιάτο ή πιατέλα. Το πασπαλίζουμε καλά εσωτερικά και εξωτερικά με αλατοπίπερο και μπόλικη ρίγανη.
Βάζουμε το ολόκληρο λεμόνι στο εσωτερικό του. Τοποθετούμε το κοτόπουλο σε γάστρα, την κλείνουμε ερμητικά και ψήνουμε για 2μιση ώρες περίπου στους 160ο. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε νερό ούτε λάδι, γιατί το κοτόπουλο κατεβάζει το λίπος και τα υγρά του και ψήνεται μέσα σε αυτά. Αφού περάσει μιάμιση ώρα ψησίματος, αν θέλουμε προσθέτουμε στη γάστρα πατάτες κομμένες μικρά κομμάτια, τις οποίες έχουμε προηγουμένως αλατοπιπεροριγανώσει!
Αν θέλετε πιο ξεροψημένο το φαγητό, στο τελευταίο τέταρτο του ψησίματος αφαιρούμε το καπάκι και αφήνουμε να ροδίσει.
Και κάτι σημαντικό: Δεν ξεχνάμε να απολυμάνουμε καλά τον πάγκο εργασίας, όπου ακούμπησε το κοτόπουλο, καθώς και τα χέρια μας!

Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2010

Τούρτα γενεθλίων εύκολη

Δεν έχω επιχειρήσει πολλές φορές να φτιάξω τούρτα...
Σήμερα όμως έχει γενέθλια το μικρό μου κοριτσάκι, κι έτσι έφτιαξα μια τουρτίτσα εύκολη και γρήγορη ~ αλλά το καλύτερο είναι πως είχε πολύ ωραία, ελαφριά γεύση, δεν ήταν πολύ γλυκιά και ήταν και εμφανίσιμη!!!


Υλικά:
  • 1 1/2 πακέτο πτι-μπερ
  • 2 κουτιά Morfat (φυτική σαντιγύ)
  • 1 ζαχαρούχο γάλα
  • 3 βανίλιες
  • 2 κουταλιές στιγμιαίος καφές
  • 2 κουταλιές ζάχαρη
  • 10 κουταλιές ζάχαρη άχνη
  • 1 φακελάκι σταγόνες σοκολάτας
  • 1 φακελάκι νιφάδες σοκολάτας
  • 2 κουταλιές σούπας κονιάκ 

Χτυπάω καλά τα Morfat μέχρι να φουσκώσουν. 
Προσθέτω το ζαχαρούχο, τη ζάχαρη άχνη και τις βανίλιες.
Zεσταίνω μισή κούπα νερό και διαλύω τον καφέ με 2 κουταλιές ζάχαρη  και το κονιάκ.
Στρώνω σε φόρμα με τσέρκι μια σειρά πτι-μπερ, και τα ραντίζω με το μίγμα του καφέ.
Σκεπάζω με μια σειρά τριμμένα μπισκότα και τα ραντίζω επίσης. 
Στρώνω μια γερή δόση από την κρέμα και από πάνω ρίχνω τις σταγόνες σοκολάτας.
Επαναλαμβάνω μια στρώση πτι-μπερ ραντισμένα και μετά κρέμα.
Βάζω την τούρτα στο  ψυγείο για 3-4 ώρες τουλάχιστον.
 Εγώ την έφτιαξα το βράδυ για να κοπεί το επόμενο μεσημέρι.
Τοποθετώ σε πιατέλα, αφαιρώ το τσέρκι και γαρνίρω με νιφάδες σοκολάτας.
 
Χρόνια σου πολλά Αννούλα!!!

Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2010

Μελόχοντρος

Τη συνταγή γι αυτό το γλυκάκι την έφερα από τα αγαπημένα Κύθηρα. Όπως μου εξήγησαν, η ονομασία οφείλεται στο ότι παλιότερα το έφτιαχναν με το μέλι που περίσσευε στις κερήρθες, το οποίο, αντί για σιμιγδάλι, το ανακάτευαν με χόντρο, δηλαδή αλεσμένο στάρι!

Υλικά για 3 μπολ:

1 κούπα μέλι
2 κούπες νερό
5-6 κουταλιές σιμιγδάλι
Κανέλα
Σουσάμι

Ζεσταίνουμε το νερό και διαλύουμε μέσα το μέλι. Ανακατεύουμε καλά και μόλις πάρει βράση σβήνουμε τη φωτιά. Βγάζουμε 5-6 κουταλιές από το μίγμα σε μια κούπα και περιμένουμε να κρυώσει ελαφρά. Διαλύουμε μέσα το σιμιγδάλι, βάζουμε πάλι την κατσαρόλα στη φωτιά και ρίχνουμε μέσα σιγά-σιγά το μίγμα. Το βράζουμε μέχρι να αρχίσει να πήζει ανακατεύοντας διαρκώς.Το σερβίρουμε σε μπολάκια και πασπαλίζουμε με μπόλικη κανέλα και σουσάμι ~ είναι καλύτερο ζεστό ή χλιαρό!

Έχει έντονα γλυκιά γεύση, αν βάλετε δε μέλι Κυθήρων μοσχοβολάει το σπίτι!

Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2010

Φιογκάκια με ντομάτα, φέτα και ελιές

Μια θαυμάσια σαλάτα ζυμαρικών με μεσογειακή γεύση!

Υλικά για ένα μεγάλο μπολ:

500 γρ φιογκάκια
3-4 μέτριες ντομάτες
Μισό φλυτζάνι ελαιόλαδο
100 γρ ελιές (μαύρες ή πράσινες)
Λίγος μαϊντανός ψιλοκομμένος
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
250 γρ φέτα

Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε μπόλικο νερό, μόλις πάρει βράση προσθέτουμε αλάτι και ρίχνουμε τα φιογκάκια. Τα βράζουμε al dente, τα σουρώνουμε και τα ανακατεύουμε με 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο.
Μέχρι να βράσουν τα ζυμαρικά, πλένουμε καλά τις ντομάτες, πετάμε τα σπόρια και τις κόβουμε σε κομματάκια. Ψιλοκόβουμε τις ελιές. Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τις ντομάτες, τις ελιές, το λάδι, τον μαϊντανό και τη φέτα.Προσθέτουμε τα φιογκάκια, ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά, πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.
.... μμμμ !!!

Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2010

Τυροπιτάκια στη στιγμή

Τα πιο γρήγορα και εύκολα τυροπιτάκια που έχω φτιάξει ποτέ!
Υλικά για 35-40 κομμάτια (ανάλογα με το μέγεθος):

500 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κεσές γιαούρτι 200 γρ
2 αυγά
Διάφορα τριμμένα τυριά – φέτα, παρμεζάνα, ρεγκάτο, γραβιέρα, κεφαλοτύρι
(η ποσότητα των τυριών είναι κατά προσέγγιση 350 γρ)
200 γρ σπορέλαιο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, τα αυγά και το γιαούρτι. Γεμίζουμε τον κεσέ του γιαουρτιού με σπορέλαιο και το αδειάζουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά. Ρίχνουμε λίγο πιπέρι και τα τριμμένα τυριά. Αν τα τυριά που βάλατε δεν είναι αλμυρά, προσθέστε λίγο αλάτι. Εγώ αυτή τη φορά πρόσθεσα και 3-4 φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένο ~ ωραιότατα επίσης γίνονται αν βάλετε κομματάκια μπέικον!
Ζυμώνουμε λίγο τα υλικά να ενωθούν καλά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο.
Στρώνουμε το μεγάλο ταψί του φούρνου με λαδόκολλα. Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης και φτιάχνουμε τυροπιτάκια στρογγυλά ή μπαστουνάκια.Ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου και απολαμβάνουμε ζεστά ή κρύα!
Καλή επιτυχία!

Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2010

Κουλούρια Θεσσαλονίκης

Το κλασσικό, υπέροχο, διαχρονικό κουλουράκι Θεσσαλονίκης, θα αποτελέσει ένα θαυμάσιο σνακ ειδικά αν το συνοδεύσουμε με ένα κομμάτι τυρί ή με λίγο βούτυρο και μέλι για το πρωϊνό μας!
Υλικά για 10-12 κουλούρια:

450 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξερή μαγιά (8γρ)
¼ φλυτζανιού ελαιόλαδο
Μισό κουταλάκι αλάτι
Μισό κουταλάκι ζάχαρη
Μια κούπα χλιαρό νερό
100 γρ σουσάμι

Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με την μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη. Ρίχνουμε και το λάδι. Ζυμώνουμε μέχρι να απορροφηθεί το λάδι και να γίνει η ζύμη σαν τρίμμα. Τότε προσθέτουμε λίγο-λίγο το χλιαρό νερό ζυμώνοντας συνέχεια, μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη σφιχτή που δεν θα κολλάει στα χέρια. Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 30 λεπτά.
Αφού φουσκώσει καλά, ξαναζυμώνουμε για 5 λεπτά.
Βάζουμε το σουσάμι σε ταψάκι. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο. Στρώνουμε ένα μεγάλο ταψί με λαδόκολλα.
Μοιράζουμε τη ζύμη σε 10-12 ίσα κομμάτια, ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε τα κουλούρια μας. Πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε μακρύ κορδόνι. Αλείφουμε με νερό, ενώνουμε τις άκρες και τοποθετούμε το κουλούρι με προσοχή στο σουσάμι, να κολλήσει παντού. Αραδιάζουμε τα κουλούρια στη λαδόκολλα και ψήνουμε στους 180ο για μισή ώρα περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινήσουν.
Ψήνουμε μόνο όσα κουλούρια θέλουμε να καταναλώσουμε. Τα υπόλοιπα τα τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο και τα βάζουμε στην κατάψυξη.Τα βγάζουμε να ξεπαγώσουν και τα ψήνουμε όταν θελήσουμε φρέσκο, ζεστό κουλουράκι!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...