Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

Ρυζότο της Κικής

Αυτή η συνταγή είναι εξ ολοκλήρου επίτευγμα της Κικής...επινόηση, εκτέλεση, μέχρι και οι φωτογραφίες δικές της είναι...

Η Κική υπήρξε μέγας υποστηρικτής και βοηθός μου στο να δημιουργηθεί αυτό το "βιβλιαράκι" με συνταγές, τις οποίες μάζευα πάρα πολλά χρόνια...


Οπότε της ανήκει δικαιωματικά ένα μεγάλο Ευχαριστώ...από μένα τουλάχιστον...αλλά και από όποιον επισκέπτεται αυτή τη σελίδα και επωφελείται από την όποια πείρα μου στο χώρο της μαγειρικής...



Πάμε λοιπόν βήμα-βήμα να δούμε τι έφτιαξε για μας:

Υλικά:
1 κύβος ζωμός βοδινό
250γρ μανιτάρια - αποξηραμένα ή φρέσκα
1 κουταλιά βούτυρο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλυτζάνι ρύζι για ρυζότο (αρμπόριο ή καρολίνα)
50 γρ κουκουνάρι
100 γρ φασολάκια κομμένα κομματάκια
3-4 κουταλιές κρασί λευκό

Αν χρησιμοποιήσουμε αποξηραμένα μανιτάρια τα βάζουμε σε μπολ με 1 λίτρο νερό και τον κύβο . Τα αφήνουμε να μαλακώσουν για όσο λένε οι οδηγίες του πακέτου.


Σε τηγάνι βάζουμε το βούτυρο και ροδίζουμε το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά και συνέχεια για να μην κολλήσει.

Μετά από 2' προσθέτουμε το κουκουνάρι ανακατεύοντας διαρκώς.
Προσθέτουμε 2 κουταλιές απο το ζωμό και όλα τα μανιτάρια.

Αφήνουμε το ρύζι να πιεί το ζουμί και προσθέτουμε πάλι 2 κουταλιές ζωμό ανακατεύοντας.
Προσθέτουμε και τα φασολάκια, πάλι ζωμό και συνεχίζουμε έτσι μέχρι να τελειώσει ο ζωμός.

Κάθε φορά περιμένουμε το ρύζι να πιεί το υγρό για να προσθέσουμε το επόμενο.
Συνολικά το ρύζι θα βράζει για 20'-25'. Στα τελευταία 5' ρίχνουμε και το κρασί.
Το ρύζι πρέπει να είναι σπυρωτό αλλά και λίγο ζουμερό.
Τότε το κατεβάζουμε απο τη φωτιά, προσθέτουμε τριμμένη παρμεζάνα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Αν βάλουμε φρέσκα μανιτάρια τα σοτάρουμε στην αρχή 5' με το κρεμμύδι.
Επίσης μπορούμε αντί για φασολάκια να βάλουμε καρότα ή αρακά.
Αν το θέλουμε πιό πικάντικο σοτάρουμε μαζι με το κρεμμύδι 4-5 φέτες ζαμπόν ή μπέϊκον ψιλοκομμένο ή ακόμα και παντσέτα..
Γενικά οι παραλλαγές είναι πολλές και μπορούμε να αφήσουμε την φαντασία μας (και την γεύση μας) ελεύθερη...
Δεν προσθέτουμε καθόλου αλάτι. Με τον κύβο και το τυρί γίνεται όσο αλμυρό πρέπει.
Απολαύστε το ...!!!

1 σχόλιο:

  1. ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ,ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΤΙΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΗΣΩ,ΕΥΧΡΙΣΤΩ, ΕΛΙΣΑΒΕΤ Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...